Skocz do zawartości

okolice Iłży,Kielc,Radomia,Ostrowca,Lipska powstała GRH 51pp:)

revolt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
po 17 września mój dziadek został wzięty do niewoli sowieckiej pod Stanisławowem (dziś Ivano Frankowsk) pozatym stryj brał udział w obornie Lwowa w 1939, ja jestem członkiem koła przyjaciół Lwowa i kresów połodniowo wschodnich. a 51pp walczył pod Iłzą jak już wspomniał bjar,pozatym w Brzeżanach byłem w czerwcu powiem szczerze że klimatowe miasto:)
Napisano
Brzeżany- owszem :) fajnie mają usytuowany ryneczek i robi się tam normalne miasto:) przed wojną dla chłopaków ze wsi pójśc do wojska do Brzeżan to było coś :) no i dwa stawy dokładnie jak przy wjeździe do Tarnopola. Cieszę się, że są młodzi, których jeszcze interesują nasze Kresy (nie żebym był szczególnie stary), bo jakoś się zupełnie o nich zapomniało. A czym się zajmuje to wasze Koło?

Bjar, nie znam niestety numeracji piechoty na pamięć :( we Lwowie zdaje się był m.in. 40 PP ale nie pamiętam.
Napisano
Witam, moge prosic o wrzucenie do Was do linkow, odnosnik do www.profort.digi.pl/grh a baner tutaj http://img249.imageshack.us/img249/9287/rekonstrukcja3dq.jpg Tylko jak mozesz pomniejsz wg Twojej stronki :) G.R.H Grupa Operacyjna Śląsk" A wasz baner podrzuc adminowi naszej stronki na meila, @ jest na stronie :)

Pozdrawiam
Napisano
zajmujemy się org. wyjazdów naukowych na kresy, na Boże Narodzenie robimy paczki dla polaków na wschodzie, a reszta roku to zbiórka ksiązek po wydawnictwach i przekazujemy je do szkół. ostatnio poszły do Drochobycza:)na wydział polonistyki
Napisano
We Lwowie był 19 PP Odsieczy Lwowa" i 40 PP Dzieci Lwowskich" (Mój ulubiony zresztą). W Gródku Jagiellońskim 26 PP, który razem z dwoma pozostałymi tworzył 5 Dywizję Piechoty (Moją ulubioną zresztą).

Pozdrawiam
Łoś
Napisano
no to gratuluje:) słaby co prawda ten nasz polski kaganek na kresach, Drohobycz to jeszcze blisko i względnie dużo naszych, no i miasto Bruno Schultza...piękny kraj został za kordonem...:(

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie