Guest Posted April 1, 2002 Share Posted April 1, 2002 Mam łuskę kal ok. 37 mm ze stalowym denkiem i kryzą, a płaszcz ma mosiężny. Nie ma zgrubienia w dolnej części, jak flak 28, lub \acht koma acht\" i jest prawie prosta, lekko schodząca się ku czubkowi. W miejscu mocowania pocisku zaprasowana (rowek dość płytki). W denku 4-ry otwory 0,5 cm X 0,5 cm (może pomagające ładować automatowi?). Spłonka mosiężna z napisami 36/... RhS i ccoś tam jeszcze. Piszę z pamięci, myślę, że niemiecka, może od plotki. Może ktoś wie, od czego? Stal niestety wygnita bardzo i żadne napisy się nie zachowały. Kiedyś ją dostałem i jestem ciekawy od czego to może być.Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 1, 2002 Share Posted April 1, 2002 A tak BTW, jest to dwutysięczny post !! Nie udało mi się samemu go upolować :( Gratuluję autorowi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 5, 2002 Share Posted April 5, 2002 Prawdopodobnie jest to niemiecka łuska do działka 3,7 cm Pak (przeciwpancernego). Stalowe dno i otwory w nim świadczą, że był to nabój szkolny używany do nauki ładowania i obchodzenia się z bronią. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 7, 2002 Share Posted April 7, 2002 Dzięki za odpowiedź. Otwory nie są przelotowe. Raczej do ustalania położenia. Pełne oznaczenie ze spłonki to:\C/13nA 108/36 Rh.S.\"P.S. Ale miałem szczęście z tym 2000-tysięcznym postem ;-). żeby tak jeszcze przy poszukiwaniach tak było. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.