Skocz do zawartości

Identyfikacja łuski

Gość J

Rekomendowane odpowiedzi

Mam łuskę kal ok. 37 mm ze stalowym denkiem i kryzą, a płaszcz ma mosiężny. Nie ma zgrubienia w dolnej części, jak flak 28, lub \acht koma acht\" i jest prawie prosta, lekko schodząca się ku czubkowi. W miejscu mocowania pocisku zaprasowana (rowek dość płytki). W denku 4-ry otwory 0,5 cm X 0,5 cm (może pomagające ładować automatowi?). Spłonka mosiężna z napisami 36/... RhS i ccoś tam jeszcze. Piszę z pamięci, myślę, że niemiecka, może od plotki. Może ktoś wie, od czego? Stal niestety wygnita bardzo i żadne napisy się nie zachowały. Kiedyś ją dostałem i jestem ciekawy od czego to może być.
Pozdrawiam

Prawdopodobnie jest to niemiecka łuska do działka 3,7 cm Pak (przeciwpancernego). Stalowe dno i otwory w nim świadczą, że był to nabój szkolny używany do nauki ładowania i obchodzenia się z bronią.

Dzięki za odpowiedź. Otwory nie są przelotowe. Raczej do ustalania położenia. Pełne oznaczenie ze spłonki to:
\C/13nA 108/36 Rh.S.\"
P.S. Ale miałem szczęście z tym 2000-tysięcznym postem ;-). żeby tak jeszcze przy poszukiwaniach tak było.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie