Skocz do zawartości

Granatnik, moździerz i takie tam...

Gość J

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ma pytanie: czym się różni granatnik od moździerza. I jak to się ma do moździerzy sprzed I-3j wojny ;-).
Pozdrawiam
Napisano
Sprawa jest dość skomplikowana - porównaj sobie polski granatnik wz 36 i któryś z lekkich możdzieży - są bardzo podobne. Zresztą granatnik miota granaty, a możdzież? Moim niewyrobionym zdaniem moździerze są po prostu większe, w związku z czym granatniki ewoluowały w stronę broni indywidualnej (M79, rgppanc, Pallad itp.), lub zespołowej automatycznej - rosyjski 30mm (zmieniło się też częściowo przeznaczenie - doszło zwalczanie pancerek i inne), natomiast większe możdzierze pozostały bronią zespołową, realizującą zazwyczaj funkcje artyleryjskie". Jak się zjawi jakiś fachowiec, to dorzuci jeszcze.
Eryk i koty donoszą z Almy
Napisano
Do fachowca mi daaaaaleko ale dorzuce swoje 3 euro centy ;-) Od zawsze mi mówiono, że moździerz strzela bardzo wysoko i pocisk upada praktycznie od góry. Natomiast granatniki (przynajmniej te współczesne) strzelają a wprost"... To jak w końcu jest na prawdę?
Napisano
Współcześnie granatnikiem określa się indywidualną i zespołową broń piechoty, z reguły kal. do 40mm. Strzela ona zespolonym nabojem granatnikowym i służy do obezwładniania siły żywej, zwalczania pojazdów lekko opancerzonych (inna sprawa to granatniki ppanc.)i rażenia celów powierzchniowych oraz do innych przydatnych rzeczy. Ogień prowadzi się raczej płaskotorowy w przeciwieństwie do moździerzy, które będąc bronią artyleryjską i wsparcia ogniowego piechoty rażą cele ogniem stromotorowym i posiadają większy kaliber (z reguły od 50mm wzwyż). Choć i tu są wyjątki jak np. armatomoździerze, które strzelają także ogniem płaskotorowym i są ładowane odtylcowo...
Tyle, bo sam się już gubię.
Pozdrawiam
Napisano
Dzięki. Już mi się trochę rozjaśniło.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie