Gość Napisano 25 Kwiecień 2003 Napisano 25 Kwiecień 2003 Ma pytanie: czym się różni granatnik od moździerza. I jak to się ma do moździerzy sprzed I-3j wojny ;-).Pozdrawiam
eryk wiking Napisano 28 Kwiecień 2003 Napisano 28 Kwiecień 2003 Sprawa jest dość skomplikowana - porównaj sobie polski granatnik wz 36 i któryś z lekkich możdzieży - są bardzo podobne. Zresztą granatnik miota granaty, a możdzież? Moim niewyrobionym zdaniem moździerze są po prostu większe, w związku z czym granatniki ewoluowały w stronę broni indywidualnej (M79, rgppanc, Pallad itp.), lub zespołowej automatycznej - rosyjski 30mm (zmieniło się też częściowo przeznaczenie - doszło zwalczanie pancerek i inne), natomiast większe możdzierze pozostały bronią zespołową, realizującą zazwyczaj funkcje artyleryjskie". Jak się zjawi jakiś fachowiec, to dorzuci jeszcze. Eryk i koty donoszą z Almy
Magach7 Napisano 28 Kwiecień 2003 Napisano 28 Kwiecień 2003 Do fachowca mi daaaaaleko ale dorzuce swoje 3 euro centy ;-) Od zawsze mi mówiono, że moździerz strzela bardzo wysoko i pocisk upada praktycznie od góry. Natomiast granatniki (przynajmniej te współczesne) strzelają a wprost"... To jak w końcu jest na prawdę?
arcady Napisano 28 Kwiecień 2003 Napisano 28 Kwiecień 2003 Współcześnie granatnikiem określa się indywidualną i zespołową broń piechoty, z reguły kal. do 40mm. Strzela ona zespolonym nabojem granatnikowym i służy do obezwładniania siły żywej, zwalczania pojazdów lekko opancerzonych (inna sprawa to granatniki ppanc.)i rażenia celów powierzchniowych oraz do innych przydatnych rzeczy. Ogień prowadzi się raczej płaskotorowy w przeciwieństwie do moździerzy, które będąc bronią artyleryjską i wsparcia ogniowego piechoty rażą cele ogniem stromotorowym i posiadają większy kaliber (z reguły od 50mm wzwyż). Choć i tu są wyjątki jak np. armatomoździerze, które strzelają także ogniem płaskotorowym i są ładowane odtylcowo... Tyle, bo sam się już gubię.Pozdrawiam
Gość Napisano 29 Kwiecień 2003 Napisano 29 Kwiecień 2003 Dzięki. Już mi się trochę rozjaśniło.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.