Guest Posted March 31, 2002 Share Posted March 31, 2002 Czy są poszukiwacze trochę mniej wybuchowych tematów niż II wojna światowa, jak np. monet? Może ktoś się odezwie i w paru słowach opowie o swoich poszukiwaniach ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 3, 2002 Share Posted April 3, 2002 Ja jestem poszukiwaczem \mniej wybuchowym\". Militaria mnie kompletnie nie interesuja, czasami na cos trafie, ale moge tego nawet nie rozpoznac. Szukam wlasnie monet i jak na razie idzie mi coraz lepiej. Bywa, ze znajde i kilkadziesiat sztuk, ale tylko kilka przedstawia jakas wartosc historyczna (w wiekszosci to peerelowskie zlotowki). Staram sie szukac w starych miejscach, jak najmniej zasmieconych. Oczywiscie, jesli to jest czyjas posesja, to zawsze pytam o zgode, dolki oczywiscie zakopuje. Musze powiedziec, ze kopiac na trawniku wcale nie jest tak latwo. Maly przedmiot moze sie tak ukryc (np. poczerniala blaszka), ze trzeba rozwalic cala kepe trawy - i wtedy niestety sa slady. Nie kopie na grodziskach - dla zasady. Zawsze mam tez ze soba wiaderko na smieci, bo nie mam ochoty znajdywac drugi raz tych samych rzeczy, a wracam w swoje miejsca. Trzeba byc tez otwartym na ludzi - porozmawiac, pochwalic sie znaleziskiem i mozna sie wypytac o inne ciekawe miejsca. Moje ostatnie wyniki (przedwczoraj), to m.in. grosz SAP z 1767 roku i tegoz samego krola trojak z 1766. Ten trojak, to tzw. popiersie krola w zbroi - moneta w II stanie zachowania, naprawde piekna!Po kazdym kopaniu, mimo ze jestem czlowiekiem mlodym i regularnie uprawiam sport, 2 dni bola mnie wszystkie kosci, ale to przyjemne uczucie, jesli poszukiwania byly udane :-)W tym roku sezon zaczalem z poczatkiem lutego i prawie co tydzien gdzies zabieram swoj sprzet. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 3, 2002 Share Posted April 3, 2002 a czy mógłby mi ktoś poradzić jak czyścić takie monety ? Znalazłem w jesieni 1 KREJZERA z 1831 roku i drugą monetę która ma tak głębokie wżery że nie wiem co to takiego a boje się stosować jakichś drastycznych metod , moczenie w wodzie z kwaskiem cytrynowym nie pomogło Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted April 3, 2002 Share Posted April 3, 2002 Poszukaj na stronach numizmatycznych. Np. http://strony.wp.pl/wp/monety.polskie/ Sam specjalnie nie mam doswiadczenia w czyszczeniu monet, tez sie dopiero do tego przymierzam.Pozdrawiam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.