Skocz do zawartości

inne poszukiwania

Gość mariusz

Rekomendowane odpowiedzi

Czy są poszukiwacze trochę mniej wybuchowych tematów niż II wojna światowa, jak np. monet? Może ktoś się odezwie i w paru słowach opowie o swoich poszukiwaniach ?

Ja jestem poszukiwaczem \mniej wybuchowym\". Militaria mnie kompletnie nie interesuja, czasami na cos trafie, ale moge tego nawet nie rozpoznac. Szukam wlasnie monet i jak na razie idzie mi coraz lepiej. Bywa, ze znajde i kilkadziesiat sztuk, ale tylko kilka przedstawia jakas wartosc historyczna (w wiekszosci to peerelowskie zlotowki). Staram sie szukac w starych miejscach, jak najmniej zasmieconych. Oczywiscie, jesli to jest czyjas posesja, to zawsze pytam o zgode, dolki oczywiscie zakopuje. Musze powiedziec, ze kopiac na trawniku wcale nie jest tak latwo. Maly przedmiot moze sie tak ukryc (np. poczerniala blaszka), ze trzeba rozwalic cala kepe trawy - i wtedy niestety sa slady. Nie kopie na grodziskach - dla zasady. Zawsze mam tez ze soba wiaderko na smieci, bo nie mam ochoty znajdywac drugi raz tych samych rzeczy, a wracam w swoje miejsca. Trzeba byc tez otwartym na ludzi - porozmawiac, pochwalic sie znaleziskiem i mozna sie wypytac o inne ciekawe miejsca.

Moje ostatnie wyniki (przedwczoraj), to m.in. grosz SAP z 1767 roku i tegoz samego krola trojak z 1766. Ten trojak, to tzw. popiersie krola w zbroi - moneta w II stanie zachowania, naprawde piekna!

Po kazdym kopaniu, mimo ze jestem czlowiekiem mlodym i regularnie uprawiam sport, 2 dni bola mnie wszystkie kosci, ale to przyjemne uczucie, jesli poszukiwania byly udane :-)

W tym roku sezon zaczalem z poczatkiem lutego i prawie co tydzien gdzies zabieram swoj sprzet.

a czy mógłby mi ktoś poradzić jak czyścić takie monety ? Znalazłem w jesieni 1 KREJZERA z 1831 roku i drugą monetę która ma tak głębokie wżery że nie wiem co to takiego a boje się stosować jakichś drastycznych metod , moczenie w wodzie z kwaskiem cytrynowym nie pomogło

Poszukaj na stronach numizmatycznych. Np. http://strony.wp.pl/wp/monety.polskie/ Sam specjalnie nie mam doswiadczenia w czyszczeniu monet, tez sie dopiero do tego przymierzam.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie