Skocz do zawartości
  • 0

łuska i klamra

kriss

Pytanie

Napisano

Nie jestem zbieraczem militarii a wszczególności łusek ale jak już się coś pod saperką trafi dziwnego to lubię wiedzieć co to.Oóż łuska ma 10,5 cm a kaliber zbliżony do 9 mm lub więcej ,żadnych bić i oznaczeń .To samo klamra -znaleziona wraz z pasem skórzanym ale bez żadnych bić i nie wiem czy cywilna czy jakaś zastępcza .Jak ktoś jest w stanie dopomóc w identyfikacji to proszę.

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Nie jestem zbieraczem militarii a wszczególności łusek ale jak już się coś pod saperką trafi dziwnego to lubię wiedzieć co to.Oóż łuska ma 10,5 cm a kaliber zbliżony do 9 mm lub więcej ,żadnych bić i oznaczeń .To samo klamra -znaleziona wraz z pasem skórzanym ale bez żadnych bić i nie wiem czy cywilna czy jakaś zastępcza .Jak ktoś jest w stanie dopomóc w identyfikacji to proszę.

Napisano
Witam ! Łuska jak dla mnie to nasza 7,92x107 od kb.p.panc UR wz. 35 - czyli potocznie mowiąc do karabinu (rusznicy) przeciwpancernego. Na dnie powinna mieć bicia - N, 67 , orzełek" , i rok produkcji :np. 37, 38 . Najczęściej trafia się 37 . Ewentualnie bez bić - te są fajne bo ich prawie nie ma .Jeśli masz taką to jestem zainteresowany . Na klamrach znam się slabo lepiej niech się znawcy wypowiedzą .Fajne fanty . Pozdrawiam
Napisano
I jeszcze jedno - a jak tą łuskę mierzyleś od środka czy z zewnątrz szyjki ? bo na zewnątrz ma ok. 9 mm. ale kaliber to jest wymiar wewnętrzny . Tylko proszę mnie nie flekować że się wymądrzam , ja w celu ustalenia faktów .Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie