Skocz do zawartości

Kościan i okolice - znaleziska

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 109
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Piekny ten denarek YoWheris gratuluje!!! Jak widze jest w niezłym stanie. Szkoda, że nie moglismy razem wyskoczyć w niedziele. Niestety w nastepny weekend też mnie nie bede znowu wojował w północnej Wielkopolsce.W ten weekend wyszło tam troche łusek w tym polski Lebel i monetka francuska poł XIX wieku (Napoleon III) ale dokładnie nie wiem jaka bo musze ją wyczyścić.
Widze ze grono poszukiwaczy z okolic rośnie
Pozdrawiam!!!

Otrzymalem informację od przyjaciela archeologa o rozkopywaniu stanowisk archeologicznych. Powstają wkopy rabunkowe. Zwracam uwagę poszukiwaczom z naszego terenu o nie kopanie na stanowiskach archeologicznych, w razie zauważenia takowych rozkopów grabieżczych czy też sprawców, proszę o kontakt ze mną. Większość z was ma mój numer. Wspólpracuję z muzeum w Kościanie między innymi przy badaniach archeo tak więc tymbardziej zależy mi na dobrym świadectwie poszukiwaczy.
P.S. Za takowe czyny, grożą bardzo wysokie kary.

• 2 weeks later...

U mnie też ostatnio złom wyszedł ale jaki, 1.5 metra szyny kolejowej. Myslałem, że czołg odkopuje tak wykrywacz wył. a oprócz tego troche drobiazgów, nic specjalnego.Kto wie czy to juz nie koniec sezonu.
Pozdrawiam!!!

• 2 weeks later...
Sobotni wypad niestety nieudany. Żadnych fantów. Ziemia była rewelacyjna do kopania, ale co z tego jeśli nic w niej ciekawego nie było.
Zobaczymy co w weekend wyjdzie, zależnie jeszcze od pogody, z ziemi lub ze starej chaty. Heh.
Pozdrawiam

• 2 weeks later...
Witam!!!
U mnie przedświateczne sprzatanie. trzeba zrobic porządki w zbiorach no i zabrac sie za odrdzewienie kilku fantów z sezonu. A jesli chodzi o kopanie to od miesiąca niegdzie nie byłem, ale może jutro na godzinke gdzieś uda mi sie wyrwać. Pozdrawiam całe towarzystwo z okolic!!!

• 1 month later...
No to już jestem po pierwszym wypadzie z piszczałką w tym roku. Niestety niezbyt owocnie, by nie powiedzieć że bardzo słabo. Oprócz paru łusek tylko jedna monetka, ale sreberko. Wilhelm II. Dokładniej będę mógł dopiero powiedzieć po jej oczyszczeniu. Niestety stan zachowania agonalny. Choć dobre i to. Teren był niezbyt obiecujący, tymbardziej że dostępny jest on tylko wtedy gdy grunt jest zamarznięty. Już niedługo wejście na ten teren będzie niemożliwy (roztopy), z tego względu że są to tereny bagienne. No cóż, sezon otwarty.
Pozdrawiam

• 1 month later...
  • 1 month later...
Poszukiwacze z Ziemi Kościańskiej, Czempińskiej, Śmigielskiej itd. co tam słychać w szerokim polu?
Jak wiosenne poszukiwania?
Digger, mam zamiar gdzieś wyskoczyć w niedzielę, co ty na to?Może Yard też się przyłączy. Co ty na to?
Tyle że trzebaby pomyśleć nad jakąś miejscówką, jakby co to odezwij się na gg.
Pozdrawiam.

Digger jedziemy w niedzielę, więc jak chcesz to daj znać i jedziesz z nami. Mam nadzieję że wygospodarujesz wkońcu trochę czasu.
Może jeszcze ktoś z grona ziemi kościańskiej ma ochotę się przyłączyć?
Czekam na odezw.

Ja tam nie składam broni. A w sobote nie najgorzej było. Garsć łusek mauserowskich wyszła, oprócz tego trzy łudki w tym dwie I WŚ, troche nakrętek do handgranatów, całkiem niezły przycisk do papieru w postaci pocisku 7,5 cm (jest w dziale identyfikacja), co najlepsze bez ładunku i zapalnika no i najciekawsze to zawieszka do szaszki. a na deser 1 gr z 1847.
Pozrawiam!!!
PS. Jak ja tu dawno nie pisałem!!!!

• 2 weeks later...
Witam Digger. Jutro planujemy jakiś wypadzik. Ty chyba raczej w niedzielę nie pojedziesz, z braku czasu, ale jakbyś jednak znalazł trochę czasu to daj znać. Będziemy czekać. Miło byłoby znów razem pokopać.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie