oda Napisano 12 Wrzesień 2005 Autor Napisano 12 Wrzesień 2005 Witam....problem jak w temacie:-co to za odznaka? (...zżera mnie ciekawość!?!)Zdjątko zrobił syn (aparatem z telefonu kom.-sorki za jakość)na wycieczce w Muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu.Pozdrawiam.
ktosiek Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 Możliwe, że to jakaś odznaka 4 pułku strzelców podhalańskich.Nie jestem ekspertam, ale to jedyne co przyszło mi do głowy.
ktosiek Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 Tutaj jest podobny motywhttp://www.desa.art.pl/html/aukcje/20050521_56/img_high/56_1.jpgChyba miałem rację zobacz to:http://www.desa.art.pl/html/aukcje/20050521_56/img_high/56_9.jpg
SLAW 100 Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 Jest to odznaka pamiątkowa 4 Pułku Strzelców Podhalańskich który stacjonował w Cieszynie .Odznaka z okresu II RP.p.sWe wszystkich odznakach pamiątkowych pułków podhalańskich była swastyka"poz.Slaw 100
KRUSZYNA Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 Tak to 4 Pułk Strzelców Podhalańskich-odznaka pułkowa-wersja oficerska.Swastyka nie jest pomysłem faszystów niemieckich.Wiele innych kultur używało tego symbolu.Także polskie pułki podhalańskie z okresu II RP.pozdrowieniakruszyna
oda Napisano 12 Wrzesień 2005 Autor Napisano 12 Wrzesień 2005 Serdeczne dzięki za naświetlenie tematu i poszerzenie horyzontów mojej wiedzy.Wybuch II Wojny Światowej, zweryfikował chyba u Strzelców Podhalańskich rację bytu znaki swastyki w odznace?
KRUSZYNA Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 Tak szczególnie po zakończeniu wojny symbol ten stał się mało popularny ;-).
Pytanie
oda
Witam.
...problem jak w temacie:
-co to za odznaka? (...zżera mnie ciekawość!?!)
Zdjątko zrobił syn (aparatem z telefonu kom.-sorki za jakość)na wycieczce w Muzeum Oręża Polskiego w Kołobrzegu.
Pozdrawiam.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.