Skocz do zawartości

Olszyna - październik

mr2z

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czy w październiku w Olszynie coś się dzieje? Słyszałem że jakaś impreza ma być.. Ktos zna szczegóły?
Napisano
W pierwszej polowie pazdziernika (najprawdopodobniej 7-9.10) ma byc zorganizowana wewnetrzna (tzn. bez udzialu publicznosci) impreza - spotkanie grup rekonstrukcyjnych. Szczegoly sa wciąż jeszcze dogrywane - pisze tyle ile w tej chwili wiem, gdyz nie jestem organizatorem.
Miejscem imprezy nie ma byc Olszyna, tylko blizej jeszcze nie znana miejscowosc w tej okolicy (Dolny Slask)
Napisano
jur_as1: nie wiem czy chodzi Ci o zglaszanie sie ochotnikow/nowych czlonkow do grup (ci sa zawsze mile widziani, choc kazda grupa stawia jakies wymagania wstepne), czy tez o uczestniczenie w tym konkretnym spotkaniu w szeregach konkretnej grupy?
Jesli to drugie, to sugeruje bezposredni kontakt z dowodcami tychze grup. W tej chwili jest wstepnie potwierdzony udzial Normandii44 i Pomeranii.
Napisano
Do mr2z: niestety nie znam szczegolow poza data, przyblizonym miejscem (okolice Olszyny, Lubania) oraz tym ze poza moja macierzysta Normandia udzial wezmie prawdopodobnie Pomerania (no i Fall+chlopaki). Niestety jak juz wczesniej wspomnialem - poza tym, ze dosc regularnie goszcze na Forum, nie zajmuje sie organizacja spotkania. Np. informacje o przewidywanym udziale Pomeranii dostalem od dowodcy tej grupy na rekonstrukcji Bzury. Zainteresowanym wolnym strzelcom" raz jeszcze sugeruje kontakt z dowodcami grup - (Niemcy" do Pomeranii, FJR1, 7AA..), Amerykanie" do Normandii lub Big Red One)namiary na te osoby sa na stronach internetowych. Pozwoli to uniknac nieporozumien.
Napisano
Chciałbym uczestniczyc w samym spotkaniu i moze okreslic sie, zobaczyc do jakiej grupy sie przyłaczyc, jakby mnie któras chciała. Oczywiscie dowiedziec sie jakie są wymagania i czy potrafię im sprostac. Interesuje mnie jakaś grupa iemiecka"
Jurek
Napisano
Koszty: byly juz dyskusje na ten temat na Forum dosc niedawno bo kilka miesiecy temu (niestety nie pamietam tytulu wątku). Jako czlonek grupy amerykanskiej moge powiedziec, ze kasa idzie w tysiace i raczej nie ma gornego limitu.
A co do przylaczenia to sprobuj moze bardziej aktywnego kontaktu z grupa (niemiecka), ktora Cie najbardziej interesuje. Wszystkie informacje na temat profilu grup, odtwarzanych jednostek, wymagan sprzetowych i kwalifikacyjnych sa dostepne w necie.
Napisano
skontaktuj się z mr2z on odtwarza niemca , i powinien ci pomóc co do kosztów, Fall również.
Zresztą chyba niedawno była dyskusja ile można wydać , z tego co pamiętam wypowiedz Fall'a to wypasiony komplet szedł w dziesiątki tysięcy.
Napisano
Podstawowy zestaw, czy to WH, czy FJ, czy innej formacji, da się skompletować za 2, może 2,5 tysiąca (jeśli wliczyć odlew mausa). Oczywiście podstawowy znaczy naprawdę podstawowy - ale bez ersatzów, z których się szybko wyrasta, i z którymi nie wiadomo później co zrobić ;)
Napisano
Z tym FJ za 2,5 tysiąca to byłbym ostrożny. Skombinuj za niewielką cenę buty FJ albo bandolier, to pogadamy ;)

A do Olszyny wracając... wiadomo już coś? :)
Napisano
jur_as1: Interesuje mnie jakaś grupa" niemiecka - troche wiecej zdecydowania ...

Akurat Fall'a nie porownywalbym z nikim, bo swoim sprzetem mogly nas wszystkich umundurowac i wyposazyc(tak mi sie wydaje)

pozdro
Napisano
Do mr2z:
Bandolier dostaniesz juz za 40 Euro
Buty FJ, to problem... repliki pierwszego modelu dochodza do bajecznych cen 300 - 500 Euro... Nie pisze o oryginalach z wiadomych powodow..
Jednak na rok 44 mozna juz uzywac wszystkiego co sznorowane i przypomina Ersatzstiefel"
poz Fall
PS a sprzetu i mundurow to ja mam minimalna ilosc - naprawde! Ledwo dla mnie na rekonstrukcje wystarcza...
Napisano
Heh, zależy, co się rozumie przez niewielką cenę. Tak czy inaczej, w moim szacunku brałem pod uwagę parę ładownic, od której bandolier jest tańszy.

Jak już pisałem, chodzi o zestaw PODSTAWOWY - czyli taki, w którym można się już bez specjalnego wstydu pokazać na imprezie, ale któremu do perfekcji wiele brakuje. Żeby rozwiać niepokoje ostrożnego Mistertuza, wypiszę, co mogłoby wchodzić w jego skład:

kombi (knochensack), nowy wypust Sturma - 300
portki FJ z HC - 300
einheitfeldmütze - 100
hełm z eBaya - 500
koszula - 70

buty kompanii reprezentacyjnej - 80

pas - 70
klamra - 30
chlebak - 40
menażka - 50
manierka - 120
szelki FJ - 180
bandolier - 160

razem - równo 2000. Do tego świetny odlew od pana z Poznania - 4 stówy...

Główny element, którego brakuje w tym zestawieniu, to oczywiście fliegerbluza. Nie ująłem jej, ponieważ po pierwsze diabelnie ciężko ją dostać, po drugie - kombi i tak jest na wierzchu, więc w zestawie PODSTAWOWYM (podkreślam jeszcze raz - PODSTAWOWYM) da się bez niej przeżyć. Następne istotne braki to kabura i seitengewehr... następnie... i jeszcze... :) Neverending story :)
Napisano
z menazki mozesz spokojnie zrezygnowac...
ale przydalby sie kleines Schanzzeug" - lopatka polowa, czyli (popularnie zwana) sapereczka w pokrowcu... a to juz minimum 200 pln
poz Fall
Napisano
Eee tam Fall ściemniasz z tą minimalna ilością ;) Obejrzałem Was sobie dokładnie w Poznaniu i zrobiliście naprawdę ogromne wrażenie :)

Retimnon, Fall, może faktycznie da się" za w miarę przyzwoita cenę... Jeden z członków naszej grupy właśnie przymierza się do skompletowania FJ, więc pewnie niebawem sam się przekonam jak to wygląda w praniu i wtedy wrócę do dyskusji :) Niemniej jednak rekonstrukcja FJ od zawsze wydawała mi się niezwykle kasożerna.

A że się po raz kolejny spytam... wiadomo już coś o Olszynie? :)))
  • 2 weeks later...
Napisano
witam

na imprezie w Wolimierzu (w sobote nad ranem ok 5) zostal zagubiony aparat cyfrowy Canon a60 w czarnym pokrowcu z fotograficzna dokumentacja GRH Pomerania 1945

znalazce prosze o kontakt
pozdro
Napisano
skontaktujcie się z Jackiem z Alchemi , w sobote chłopaki ze Straży Granicznej mówili że znaleźli jakiś aparat" , tylko nie wiem czy foto czy telefon.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie