mr2z Napisano 12 Wrzesień 2005 Autor Napisano 12 Wrzesień 2005 Czy w październiku w Olszynie coś się dzieje? Słyszałem że jakaś impreza ma być.. Ktos zna szczegóły?
oldman Napisano 12 Wrzesień 2005 Napisano 12 Wrzesień 2005 W pierwszej polowie pazdziernika (najprawdopodobniej 7-9.10) ma byc zorganizowana wewnetrzna (tzn. bez udzialu publicznosci) impreza - spotkanie grup rekonstrukcyjnych. Szczegoly sa wciąż jeszcze dogrywane - pisze tyle ile w tej chwili wiem, gdyz nie jestem organizatorem.Miejscem imprezy nie ma byc Olszyna, tylko blizej jeszcze nie znana miejscowosc w tej okolicy (Dolny Slask)
jur_as1 Napisano 20 Wrzesień 2005 Napisano 20 Wrzesień 2005 Czyli rozumiem ochotnicy do grup rekonstrukcyjnych nie beda mile widziani?
oldman Napisano 20 Wrzesień 2005 Napisano 20 Wrzesień 2005 jur_as1: nie wiem czy chodzi Ci o zglaszanie sie ochotnikow/nowych czlonkow do grup (ci sa zawsze mile widziani, choc kazda grupa stawia jakies wymagania wstepne), czy tez o uczestniczenie w tym konkretnym spotkaniu w szeregach konkretnej grupy?Jesli to drugie, to sugeruje bezposredni kontakt z dowodcami tychze grup. W tej chwili jest wstepnie potwierdzony udzial Normandii44 i Pomeranii.
mr2z Napisano 21 Wrzesień 2005 Autor Napisano 21 Wrzesień 2005 Oldman, skoro są już wstępne zgłoszenia, to zapewne znać też i szczegóły... Podziel się :)
Fall Napisano 21 Wrzesień 2005 Napisano 21 Wrzesień 2005 FJR1 takze sie pisze - jak zawsze ;o)poz FallPS jak by co kontakt Falljagrgt1@o2.pl
oldman Napisano 21 Wrzesień 2005 Napisano 21 Wrzesień 2005 Do mr2z: niestety nie znam szczegolow poza data, przyblizonym miejscem (okolice Olszyny, Lubania) oraz tym ze poza moja macierzysta Normandia udzial wezmie prawdopodobnie Pomerania (no i Fall+chlopaki). Niestety jak juz wczesniej wspomnialem - poza tym, ze dosc regularnie goszcze na Forum, nie zajmuje sie organizacja spotkania. Np. informacje o przewidywanym udziale Pomeranii dostalem od dowodcy tej grupy na rekonstrukcji Bzury. Zainteresowanym wolnym strzelcom" raz jeszcze sugeruje kontakt z dowodcami grup - (Niemcy" do Pomeranii, FJR1, 7AA..), Amerykanie" do Normandii lub Big Red One)namiary na te osoby sa na stronach internetowych. Pozwoli to uniknac nieporozumien.
jur_as1 Napisano 21 Wrzesień 2005 Napisano 21 Wrzesień 2005 Chciałbym uczestniczyc w samym spotkaniu i moze okreslic sie, zobaczyc do jakiej grupy sie przyłaczyc, jakby mnie któras chciała. Oczywiscie dowiedziec sie jakie są wymagania i czy potrafię im sprostac. Interesuje mnie jakaś grupa iemiecka"Jurek
jur_as1 Napisano 21 Wrzesień 2005 Napisano 21 Wrzesień 2005 Moze którys z kolegów napisze mi ile kosztuje takie podstawowe wyposażenie niemieckiego zołnieza.
oldman Napisano 21 Wrzesień 2005 Napisano 21 Wrzesień 2005 Koszty: byly juz dyskusje na ten temat na Forum dosc niedawno bo kilka miesiecy temu (niestety nie pamietam tytulu wątku). Jako czlonek grupy amerykanskiej moge powiedziec, ze kasa idzie w tysiace i raczej nie ma gornego limitu.A co do przylaczenia to sprobuj moze bardziej aktywnego kontaktu z grupa (niemiecka), ktora Cie najbardziej interesuje. Wszystkie informacje na temat profilu grup, odtwarzanych jednostek, wymagan sprzetowych i kwalifikacyjnych sa dostepne w necie.
past Napisano 21 Wrzesień 2005 Napisano 21 Wrzesień 2005 skontaktuj się z mr2z on odtwarza niemca , i powinien ci pomóc co do kosztów, Fall również. Zresztą chyba niedawno była dyskusja ile można wydać , z tego co pamiętam wypowiedz Fall'a to wypasiony komplet szedł w dziesiątki tysięcy.
retimnon Napisano 24 Wrzesień 2005 Napisano 24 Wrzesień 2005 Podstawowy zestaw, czy to WH, czy FJ, czy innej formacji, da się skompletować za 2, może 2,5 tysiąca (jeśli wliczyć odlew mausa). Oczywiście podstawowy znaczy naprawdę podstawowy - ale bez ersatzów, z których się szybko wyrasta, i z którymi nie wiadomo później co zrobić ;)
mr2z Napisano 24 Wrzesień 2005 Autor Napisano 24 Wrzesień 2005 Z tym FJ za 2,5 tysiąca to byłbym ostrożny. Skombinuj za niewielką cenę buty FJ albo bandolier, to pogadamy ;)A do Olszyny wracając... wiadomo już coś? :)
hans85 Napisano 24 Wrzesień 2005 Napisano 24 Wrzesień 2005 jur_as1: Interesuje mnie jakaś grupa" niemiecka - troche wiecej zdecydowania ...Akurat Fall'a nie porownywalbym z nikim, bo swoim sprzetem mogly nas wszystkich umundurowac i wyposazyc(tak mi sie wydaje) pozdro
Fall Napisano 24 Wrzesień 2005 Napisano 24 Wrzesień 2005 Do mr2z:Bandolier dostaniesz juz za 40 EuroButy FJ, to problem... repliki pierwszego modelu dochodza do bajecznych cen 300 - 500 Euro... Nie pisze o oryginalach z wiadomych powodow..Jednak na rok 44 mozna juz uzywac wszystkiego co sznorowane i przypomina Ersatzstiefel"poz FallPS a sprzetu i mundurow to ja mam minimalna ilosc - naprawde! Ledwo dla mnie na rekonstrukcje wystarcza...
retimnon Napisano 24 Wrzesień 2005 Napisano 24 Wrzesień 2005 Heh, zależy, co się rozumie przez niewielką cenę. Tak czy inaczej, w moim szacunku brałem pod uwagę parę ładownic, od której bandolier jest tańszy.Jak już pisałem, chodzi o zestaw PODSTAWOWY - czyli taki, w którym można się już bez specjalnego wstydu pokazać na imprezie, ale któremu do perfekcji wiele brakuje. Żeby rozwiać niepokoje ostrożnego Mistertuza, wypiszę, co mogłoby wchodzić w jego skład:kombi (knochensack), nowy wypust Sturma - 300portki FJ z HC - 300einheitfeldmütze - 100hełm z eBaya - 500koszula - 70buty kompanii reprezentacyjnej - 80pas - 70klamra - 30chlebak - 40menażka - 50manierka - 120szelki FJ - 180bandolier - 160razem - równo 2000. Do tego świetny odlew od pana z Poznania - 4 stówy...Główny element, którego brakuje w tym zestawieniu, to oczywiście fliegerbluza. Nie ująłem jej, ponieważ po pierwsze diabelnie ciężko ją dostać, po drugie - kombi i tak jest na wierzchu, więc w zestawie PODSTAWOWYM (podkreślam jeszcze raz - PODSTAWOWYM) da się bez niej przeżyć. Następne istotne braki to kabura i seitengewehr... następnie... i jeszcze... :) Neverending story :)
Fall Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 z menazki mozesz spokojnie zrezygnowac...ale przydalby sie kleines Schanzzeug" - lopatka polowa, czyli (popularnie zwana) sapereczka w pokrowcu... a to juz minimum 200 plnpoz Fall
mr2z Napisano 26 Wrzesień 2005 Autor Napisano 26 Wrzesień 2005 Eee tam Fall ściemniasz z tą minimalna ilością ;) Obejrzałem Was sobie dokładnie w Poznaniu i zrobiliście naprawdę ogromne wrażenie :)Retimnon, Fall, może faktycznie da się" za w miarę przyzwoita cenę... Jeden z członków naszej grupy właśnie przymierza się do skompletowania FJ, więc pewnie niebawem sam się przekonam jak to wygląda w praniu i wtedy wrócę do dyskusji :) Niemniej jednak rekonstrukcja FJ od zawsze wydawała mi się niezwykle kasożerna.A że się po raz kolejny spytam... wiadomo już coś o Olszynie? :)))
Fall Napisano 26 Wrzesień 2005 Napisano 26 Wrzesień 2005 WitamNie gadaj o tym glosno, bo ci kolege zaraz do nas zwerbujemy!;o)poz Fall
hans85 Napisano 1 Październik 2005 Napisano 1 Październik 2005 czolemi jak wiecie cosik wiecej o tej imprezie :) ??tez bym sie wybral, gruba sprawa buahaha :P
hans85 Napisano 10 Październik 2005 Napisano 10 Październik 2005 witamna imprezie w Wolimierzu (w sobote nad ranem ok 5) zostal zagubiony aparat cyfrowy Canon a60 w czarnym pokrowcu z fotograficzna dokumentacja GRH Pomerania 1945 znalazce prosze o kontakt pozdro
panzerjagerKGP Napisano 10 Październik 2005 Napisano 10 Październik 2005 W imieniu całej grupy Pomerania 1945 bardzo prosze, ktokolwiek znalazł ten aparat,o kontakt na mail pomerania1945@interia.pl .Straciliśmy praktycznie całą dokumentacje imprezy w Wolimierzu.
past Napisano 10 Październik 2005 Napisano 10 Październik 2005 skontaktujcie się z Jackiem z Alchemi , w sobote chłopaki ze Straży Granicznej mówili że znaleźli jakiś aparat" , tylko nie wiem czy foto czy telefon.
Fall Napisano 10 Październik 2005 Napisano 10 Październik 2005 moze kto zuci jaka fotka?ja z calego zabiegania nie zrobilem ani jednej...poz Fall
panzerjagerKGP Napisano 10 Październik 2005 Napisano 10 Październik 2005 Mamy tylko pare zdjęć na krzyż...http://www.panzerjager.webpark.pl/12ss.jpg
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.