Skocz do zawartości

Kronika Powstania Warszawskiego

kocur

Rekomendowane odpowiedzi

Czytam ostatnio książkę W. Bartoszewskiego p.t. „ Dni walczącej stolicy – Kronika Powstania Warszawskiego”

Książka ma niesamowity klimat i jest wspaniałym połączeniem chronologii kolejnych dni Powstania uzupełnionym o wspomnienia uczestników walk. Oto cytat myślę że najlepiej oddający ten klimat:

/ Poniedziałek 14 sierpnia 1944 /

Na Mokotowie natarcia oddziałów powstańczych „Baszty” na obsadzony przez Niemców blok domów przy ul. Dworkowej, na tzw. Dom Wedla, na Puławską róg Madalińskiego i na szkołę róg Kazimierzowskiej i Narbutta – załamywały się kilkakrotnie z dużymi stratami powstańców. W nocy z 13/14 sierpnia kompanie B-1, B-2 i K-2 pułku „Baszta” podjęły po raz ostatni próbe zdobycia Domu Wedla i szkoły na Kazimierzowskiej. Opowiada o tym uczestnik natarcia, pchor. Jerzy Kłoczowski – „Piotruś”, wówczas dowódca plutonu w 1.kp bat. „Bałtyk” pułku „Baszta”, obecnie profesor historii KUL:

„ …..Sam stałem, pamiętam dokładnie ten moment, na drugim piętrze ostatniego budynku i miałem tak wąskie pole obserwacji przed sobą, 2-3 metry, przestrzeń, przez którą Niemcy mogli podejść do dziury w płocie między tym drugim i trzecim budynkiem, przez którą mogli bezpośrednio na nas uderzyć. Po kilkugodzinnym ( sic !) przygotowawczym ogniu Niemcy przystapili już bezpośrednio do szturmu. Pamiętam taki moment, który na zawsze pozostał mi w pamięci. W pewniej chwili przez bardzo wąską przestrzeń i pole obserwacji, które miałem, zobaczyłem dużą grupę Niemców powoli posuwających się ku temu właśnie otworowi. To było szczęście, ze miałem STENA – i pare serii z tego stena … - i w oczach widzę tych Niemców, których wtedy mi się udało trafić i zatrzymać natarcie. Wtedy już natarcia nie kontynuowali bezpośrednio, wycofali się ;”

Ponadto niesamowita relacja ze wszystkich frontów Powstania, zarówno działań bojowych jak i odradzania się polskich organizacji państwowych i prób powrotu do normalności. Relacja z prób ratowania dzieł sztuki i dobytku kulturalnego. Całość przepleciona poezja powstańczą.

Gorąco polecam !

Pozdrawiam – kocur !

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie