pałełek Napisano 5 Wrzesień 2005 Autor Napisano 5 Wrzesień 2005 Witam.W tym roku wytargałem" od dziadka stare zdjęcia rodzinne.Gość" drugi od prawej to jakiś kuzyn mojej prababki. Proszę o pomoc w identyfikacji:-broni (jakiś karabin maszynowy)-jednostki/rodzaju wojskaPoza tym, że zdjęcie zwykonane prawdopodobnie w Rzeszowie około 1936 roku i że jest to wojsko polskie-nic więcej nie wiem.Proszę o pomoc w ustaleniu sczegółów a postaram się zamieścić jeszcze inne zdjęcia.Pozdrawiam serdecznie.
pałełek Napisano 5 Wrzesień 2005 Autor Napisano 5 Wrzesień 2005 Przepraszam, brak zdjęcia.Teraz zamieszczam.
kolekcj Napisano 5 Wrzesień 2005 Napisano 5 Wrzesień 2005 20 Pułk Ułanów im. Jana III Sobieskiego. Może admin przeniesie to do Wojsko Polskie 1918-1939"?
pałełek Napisano 5 Wrzesień 2005 Autor Napisano 5 Wrzesień 2005 A skąd wiadomo,że to 20 pułk Ułanów im. Jana III Sobieskiego?A coś więcej? Gdzi stacjonowali? Rodzaje broni? Stopnie wojskowe gości ze zdjęcia?
kolekcj Napisano 5 Wrzesień 2005 Napisano 5 Wrzesień 2005 Coś więcej o pułku? To już w literaturze. 20 Pułk Ułanów stacjonował w Rzeszowie. Na zdjęciu mundury kawaleryjskie. Napisałeś, że Rzeszów. Wyciągnąłem prosty wniosek. Stopnie, jeśli mnie wzrok nie myli przy tak małych oznaczeniach to szeregowcy i starsi szeregowcy. Od broni są tu znacznie lepsi niż ja.
pałełek Napisano 5 Wrzesień 2005 Autor Napisano 5 Wrzesień 2005 Ha!! Rzeszów,Rzeszów, ale nie na 100% Tak mówił dziadek,ale nie dawał gwarancji...Co do stopni,że szeregowcy lub starsi szeregowcy-może się zgadzać, bo w oknie powyżej (nie widać tego dobrze na skanie) stoi oficer i przygląda się osobom, które do zdjęcia pozują. A jeśli faktycznie jest to ten pułk-gdzie oni walczyli we wrześniu 1939 roku i jaka była historia tego pułku? W mega skrócie oczywiście,jeśli prosić mogę...
michalczewski Napisano 5 Wrzesień 2005 Napisano 5 Wrzesień 2005 Maja ladownice od manlichera. Ckm- MG08 i kbk98. Ogolnie to chyba raczej lata 20te?
imperorr Napisano 5 Wrzesień 2005 Napisano 5 Wrzesień 2005 manlichera- jak one wygladaly te ladownice, jakies dokladne foto?
michalczewski Napisano 6 Wrzesień 2005 Napisano 6 Wrzesień 2005 http://aboutww2militaria.com/fieldg_rus/podsum4.jpgWystarczy skorzystac z google.com.
pałełek Napisano 6 Wrzesień 2005 Autor Napisano 6 Wrzesień 2005 A ten ckm to rodzimej produkcji i ile takowych znajdowało się w Wojsku Polskim? Zachował się w którymś muzeum taki w Polsce?
kolekcj Napisano 6 Wrzesień 2005 Napisano 6 Wrzesień 2005 Jak chcesz pooglądać ładne fanty z 20 PU i przy okazji coś o nim poczytać to polecam Ci J.Majka, A.Cebula Ułani króla Jana - z dziejów 20 pułku ułanów im. Króla Jana III Sobieskiego". Informację o książce udzielą Ci pod adresem e-mail: ulani@abstractmedia.pl
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.