kolekcj Napisano 4 Wrzesień 2005 Autor Napisano 4 Wrzesień 2005 Czy istnieje jakaś systematyka w numerowaniu Bellony? Przyznaję, że się w tym nieco gubię. ZESZYTY:Bellona była dwumiesięcznikiem. Tak więc na rok przypada 6 zeszytów. Niekiedy jednak przypada 12, bo zeszyty numerowane są 1/2, 3/4 itd. (jaka jest zasada?)TOMY:Niekiedy na tom składają się dwa zeszyty, a niekiedy cały rocznik. (jaka jest zasada?)I na koniec jeszcze pytanie sumaryczne. Czy ktoś jest w stanie przedstawiać abelkę" z podziałem na lata, tomy i zeszyty? I wreszcie, czy od 1918 roku wydawano równo po jednym zeszycie raz na dwa miesiące?
Cancer Napisano 4 Wrzesień 2005 Napisano 4 Wrzesień 2005 Sorrki ,ale z tym 1918 to chyba przesada. A moze nie ?
sadyk Napisano 4 Wrzesień 2005 Napisano 4 Wrzesień 2005 W 1918 r. wyszlo 12 numerow (styczen-grudzien), czesto oprawianych w trzy lub cztery tomy (po trzy numery. Ostatni numer wyszedl 25 sierpnia 1939 (oczywiscie edycja miedzywojenna, byla jak wiadomo jeszcze londynska 1940-1964 i warszawska 1945-1950). Pozniej czesto oprawiano Bellone" w tomy po trzy zeszyty lub szesc. Tomy rownaly sie polrocznikom. Dla przykladu tom VII to drugie polrocze 1922 r. i skladalo sie z 6 zeszytow numerowanych 1 -6. Niestety w domu mam tylko okolo 15 numerow i nie moge podac tabeli. Ale w tygodniu nie ma problemu moge przygotowac. ZdzisBaw G. Kowalski piszac o fachowych periodykach wojskowych podal, ze wyszlo 196 numerow Bellony".
kolekcj Napisano 4 Wrzesień 2005 Autor Napisano 4 Wrzesień 2005 Dzięki Sadyk za rzeczową odpowiedź. Nadal jednak coś mi nie gra. Gdyby sprawa wyglądała tak prosto (TOM = pół rocznika), to nie mieli byśmy w 1939 roku tomu 50. Nie było by też w roku jedenastym tomu 33, tylko 22. Za tabelkę był bym szalenie zobowiązany. Czy mógłbyś też podać namiary na opracowanie Zdzisława G. Kowalskiego? Jak znam życie, to pewnie będzie w którymś WPH.P.S. A gdybyś chciał mnie doprowadzić do pełni szczęścia, to mógłbyś mi przesłać skany spisów treści Twoich 15 numerów. Mail jest ukryty pod moim nickiem.
kolekcj Napisano 4 Wrzesień 2005 Autor Napisano 4 Wrzesień 2005 I jeszcze pytanie na koniec. Kiedy nastąpiła zmiana z miesięcznika na dwumiesięcznik?
sadyk Napisano 4 Wrzesień 2005 Napisano 4 Wrzesień 2005 Kolekcjoner.Podaje dane: Zdzislaw G. Kowalski, Fachowe czasopismiennictwo wojskowe II Rzeczpospolitej,Mars nr 8 z 2000 r., s.61-98.Jezeli chodzi o numeracje periodykow w okresie miedzywojennym to nagminne bylo mylenie numerow, rocznikow....
kolekcj Napisano 4 Wrzesień 2005 Autor Napisano 4 Wrzesień 2005 Czy aż takie nagminne? Bellona jest chyba pierwszym gdzie spotykam się z takim bałaganem.Obszerny ten artykuł w MARS'ie? Pytam bo nie bardzo mam do niego jak dotrzeć... Przepraszam, że tak Ci truję, ale jak byś coś potrzebował to moja biblioteczka stoi przed Tobą otworem.
sadyk Napisano 5 Wrzesień 2005 Napisano 5 Wrzesień 2005 Dla wszystkich zainteresowanych - numeracja zeszytow Bellony" z okresu 1918-1939.Kolekcjoner: artykul w Marsie" liczy sobie 37 stron. Jezeli potrzebujesz moge zrobic skany (ale troche bedzie to trwalo). Zalaczona liste wysylam tez na Twoj priv.Moja biblioteka tez stoi przed Toba otworem. A jezeli chodzi o bledy w numeracji pism w okresie miedzywojennym to jednak byly czeste.
kolekcj Napisano 5 Wrzesień 2005 Autor Napisano 5 Wrzesień 2005 Dzięki. O to właśnie mi chodziło. Swoją drogą widać jak Bellona wychamowuje swój początkowy impet.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.