Skocz do zawartości
  • 0

Korek? Od czołgu?

naja

Pytanie

Napisano

Niedawno na wykopkach w lesie wyciągnąłem taki oto korek. Czy jest ktoś w stanie powiedzieć od czego on jest i jaki może być kraj jego pochodzenia"?

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niedawno na wykopkach w lesie wyciągnąłem taki oto korek. Czy jest ktoś w stanie powiedzieć od czego on jest i jaki może być kraj jego pochodzenia"?

Napisano
Taki korek już widziałem. Właściciel twierdził, że to od Renault FT-17, chociaż pewnie tylko w oparciu o podobiznę na korku. Czy tak jest w rzeczywistości, nie wiem. Czołgi te były długo w służbie, a gubić korki ludzka rzecz. Więc pewnie produkowano w Polsce, także na potrzeby CWS.
Przy okazji: jaki to rejon Polski? Bo jeśli ew. rozbrajania/porzucenia wozu, to może warto poszukać dokładniej, może wyjdzie jakiś Hotchkiss albo Puteaux ;) ??

Pzdr,

jotes
Napisano
Dzięki za pomoc. Mój znajomy również twierdzi, iż korek pochodzi od Reanult i służył jako zamknięcie od wlewu oleju. Ciekawe przeznaczenie podaje jednak lokfan i kto wie czy to on nie ma racji.
Korek wyszedł" w okolicach Środy Śląskiej (DLŚ).
Napisano
Witam!
Mam identyczny i jak mniemam jest to raczej korek od dodatkowych zbiorników (beczek lub kanistrów). charakterystyczną cechą są te male otworki na obwodzie, służyły one do zakładania plomb magazynowych.
Pozdrawiam!
lokfan

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie