naja Napisano 31 Sierpień 2005 Autor Napisano 31 Sierpień 2005 Niedawno na wykopkach w lesie wyciągnąłem taki oto korek. Czy jest ktoś w stanie powiedzieć od czego on jest i jaki może być kraj jego pochodzenia"?
naja Napisano 31 Sierpień 2005 Autor Napisano 31 Sierpień 2005 Niedawno na wykopkach w lesie wyciągnąłem taki oto korek. Czy jest ktoś w stanie powiedzieć od czego on jest i jaki może być kraj jego pochodzenia"?
naja Napisano 31 Sierpień 2005 Autor Napisano 31 Sierpień 2005 Korek jest mosiężny. Tutaj powiększyłem widok czołgu.
jotes Napisano 31 Sierpień 2005 Napisano 31 Sierpień 2005 Taki korek już widziałem. Właściciel twierdził, że to od Renault FT-17, chociaż pewnie tylko w oparciu o podobiznę na korku. Czy tak jest w rzeczywistości, nie wiem. Czołgi te były długo w służbie, a gubić korki ludzka rzecz. Więc pewnie produkowano w Polsce, także na potrzeby CWS.Przy okazji: jaki to rejon Polski? Bo jeśli ew. rozbrajania/porzucenia wozu, to może warto poszukać dokładniej, może wyjdzie jakiś Hotchkiss albo Puteaux ;) ??Pzdr,jotes
naja Napisano 1 Wrzesień 2005 Autor Napisano 1 Wrzesień 2005 Dzięki za pomoc. Mój znajomy również twierdzi, iż korek pochodzi od Reanult i służył jako zamknięcie od wlewu oleju. Ciekawe przeznaczenie podaje jednak lokfan i kto wie czy to on nie ma racji.Korek wyszedł" w okolicach Środy Śląskiej (DLŚ).
lokfan Napisano 31 Sierpień 2005 Napisano 31 Sierpień 2005 Witam!Mam identyczny i jak mniemam jest to raczej korek od dodatkowych zbiorników (beczek lub kanistrów). charakterystyczną cechą są te male otworki na obwodzie, służyły one do zakładania plomb magazynowych. Pozdrawiam!lokfan
Pytanie
naja
Niedawno na wykopkach w lesie wyciągnąłem taki oto korek. Czy jest ktoś w stanie powiedzieć od czego on jest i jaki może być kraj jego pochodzenia"?
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.