Gość Napisano 24 Maj 2003 Napisano 24 Maj 2003 Czy ktoś z Was interesuje się umocnieniami na Górnym Slasku, dokładniej chodzi mi o okolice Mikołowa, gdzie mogę znależć jakieś informacje?
omi30 Napisano 24 Maj 2003 Autor Napisano 24 Maj 2003 zobacz tutaj http://149.156.142.12/ows/fort.pol/01.htm
Chudzin Napisano 24 Maj 2003 Napisano 24 Maj 2003 A nawet podobne do naszych, tylko przelotni nie widać. Ale skoro Forteca" twierdzi że to LM to znaczy że to LM :-)
Gość Napisano 25 Maj 2003 Napisano 25 Maj 2003 Inne ucho i inna strzelnica. Poza tym podobnych do naszych uszatków" schronów jest naprawdę baaaaaredzo duzo i prawie każde państwo coś podobnego budowało
Gość Napisano 25 Maj 2003 Napisano 25 Maj 2003 Co z tym zdjeciem z IPN-u? Gdzie moglo byc zrobione? Ma ktos jakies propozycje?
rfx Napisano 26 Maj 2003 Napisano 26 Maj 2003 Schron z IPN:schron musiał brać udział w walkach, zginęli w nim oficerowie, a z tyłu było wzniesienie.Raczej odpada Goniądz/Osowiec (brak walk), Wizna (w grę wchodzić może tylko schron poniżej Raginisa, ale wtedy powinne być widoczne zabudowania), Nowogród (nie potrafię go dopasować do żadnego).Więc Śląsk lub Węgierska Górka.RFX
Gość Napisano 26 Maj 2003 Napisano 26 Maj 2003 RFX czy masz jakies ksiażki dotyczące odcinka Wizna i schronów tam walczących? Co do tego zdjecia IPN to mozliwe ze to Wegierska Gorka. Slyszalem ze Niemcy sie wkur.... i pobili dotkliwie po kapitulacji załogi bunkrów Wegierskiej Górki. Ale te dwie osoby na zdjeciu to raczej definitywnie denaci :) Pozdrawiam.Gunship
jotes Napisano 26 Maj 2003 Napisano 26 Maj 2003 Początkowo wydawało mi się, że obok jest raczej coś sztucznego tzn. wał przeciwpowodziowy albo nasyp kolejowy. Ale może to być też naturalne wzniesienie?Pzdr,jotes
Gość Napisano 26 Maj 2003 Napisano 26 Maj 2003 Pasuje na schron poniżej schronu Raginisa w Wiźnie (obecnie wysypisko śmieci)
rfx Napisano 26 Maj 2003 Napisano 26 Maj 2003 IPN - bardzo możliwe, że to ten schron w Wiźnie. Niestety, tło jest zamglone, więc trudno ocenić to ostatecznie.FOTO z Niemcami przy ciężkim obiekcie uszkodzonym - mam pewne wątpliwości co do mojego rozpoznania (Nowogród). Na tym odcinku stosowano kopuły ze strzelnicami ckm, a bez obserwacyjnej ( przynajmniej w zachowanych). Ten typ dzwonu instalowano w Goniądzu, więc może i Wiźnie. Niestety, nie mam żadnych rekonstrukcji z tego terenu, więc nic więcej nie dodam.Książki o Wiźnie - mam trochę, ale nic dostatecznie szczegółowego, sporo relacji się wzajemnie wyklucza.Żadnych fotografii.rfx
omi30 Napisano 1 Luty 2004 Autor Napisano 1 Luty 2004 ciekawe gdzie :-)http://cgi.ebay.de/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=3270708812&category=15504
Gość Napisano 1 Luty 2004 Napisano 1 Luty 2004 Jeżeli jest to rzeczywiście Polska to może to byś wszędzie np.Mława
Dominik Kasprzak Napisano 23 Czerwiec 2005 Napisano 23 Czerwiec 2005 Witam!Czy ktoś posiada omawiane w tym temacie zdjęcie (patrz załącznik) polskiego schronu spod Częstochowy w jakiejś dobrej rozdzielczości?Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.