Saper Napisano 13 Kwiecień 2003 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2003 ostatnio podczas wykopków znalazłem dziwny przedmiot wykonany z aluminium w środku jest czoś cięższego czy potrafi to ktoś zidentyfikować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mietek Napisano 13 Kwiecień 2003 Share Napisano 13 Kwiecień 2003 Proponuje się tego pozbyć, wyglada mi to na włoski granat (jedna z odmian). Nazywane były one czerwonymi diabłami", własnie ze względu na kolor, oraz fakt że są z zapalnikami uderzeniowymi które często nie wybuchały przy upadku na miękki grunt. Potem podnosili je zaciekawieni żołnierze i bum!!!. Widziałem kilka takich w muzeum i nie tylko, są różnej wielkości. W okolicach ich stosowania powinny być też koszyczki" z aluminiowej blachy z włoskimi napisami, oraz doczepionymi do nich blaszkami z nierdzewki na łańcuszku. Podobno niektóre napełniane były odpadami przemysłowymi (śruby, ścinki) jako odłamkami.Jakoś nie moge znaleć fotek na www, ale są na 100%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Saper Napisano 13 Kwiecień 2003 Autor Share Napisano 13 Kwiecień 2003 dziękuje za pomoc w identyfikacji znależiska już się pozbyłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pytanie
Saper
ostatnio podczas wykopków znalazłem dziwny przedmiot wykonany z aluminium w środku jest czoś cięższego czy potrafi to ktoś zidentyfikować
2 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.