Skocz do zawartości
  • 0

Butelki

Dives

Pytanie

Napisano
Bardzo proszę wszystkich o pomoc. znalazłem butelki , które bardzo mnie interesują
1.biała butelka napis EINGETR.SCHUTZM.2 BRUCKEN ADLER APOTHEKE- WARTHA , wytłoczony widok 2 mostów -kolejowego i drogowego(?).

2. biała,zatykana korkiem , mała
RUPPERT'S , STONSDORFER KRAUFER-BITTER VON G.& W. RUPPERT,
STONSDORF, UND HERISCHDORF IM RIESENGEBIRGE.

Cóż to za płyny tam były ? Z jakiego miasta przywędrowały w okolice Głogowa ?
z góry dziękuje za pomoc.
Dives

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dla pełnej ścisłosci: butelka nr 1, pełne tłumaczenie: arejestrowany Znak Fabryczny (w rozumieniu marki handlowej), 2 Mosty, Apteka Pod Orłem, Bardo."
To wszystko, co mogę powiedzieć. Przepraszam, że po kawałku ale nie bardzo miałem czas, więc w wolnych chwilach sprawdzałem dane i wysyłałem w miarę wyjaśniania się sprawy. Pzdr.
Napisano
Witam ! Z taką łatwością opisałeś te butelki , że byłem pewny , że jesteś mieszkańcem Barda lub okolic. Dziękuje za wysiłek . Postaram się o zdjęcie tego logo , jeżeli będziesz chciał to Ci wyśle . Jak zrzuce ten gisowy pancerz to wreszcie będę mógł pojechać na wyprawę , a nie siedzieć w domu .
pozdrawienia .
Dives
PS. Pozdrowienia od Czarnego ,Jura ,Anny , Wijasa , Karoliny czyli reszty mojej grupy , którzy mnie odwiedzili ostatnio.
Napisano
Witam! Butelka nr 2: prawdopodobnie miało być krauter-bitter" - jakaś nalewka ziołowa, Staniszów i Malinnik w Karkonoszach. Butelka nr 1 - jeszcze nie wiem. Pozdr - gvb.
Napisano
Witam ponownie. Nigdy w Bardzie nie byłem, ale jeden most był na pewno (w 1934 roku), nie wiem czy kolejowy lub drogowy ale ładny, z arkadowymi filarami (dane z pocztówki). Może ktoś z rejonu Barda będzie wiedział coś więcej. Zycze szybkiego powrotu do zdrowia - gvb.
Napisano
Oczywiście , że krauter-bitter , przepraszam za literówkę ale to chyba z bólu ( jestem po wypadku ) i z przejęcia.
Dziękuje za pomoc gvb . Czy w Bardzie są / były mosty ? Na butelce jest wizerunek 2 mostów ,jakby kolejowego i drogowego ?
Dziękuje za pomoc
pozdrawiam
Dives

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie