Skocz do zawartości

Podlasie 1944 r.

wars98

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam!
Poszukuję informacji nt. działań jednostek pancernych III Rzeszy i ZSRR w 1944 r. na Podlasiu. Jakie jednostki, jaki sprzęt i jak one się przemieszczały (jakieś mapki), itp.
Za wszelkie informacje z góry dziękuję.
Pozdrawiam
wars98
Napisano
Bitwa pancerna była w 41 pod białymstokiem okolice krynek.Ponoć pierwszy raz zostały użyte przez rosjan T-34.
O innych nie słyszałem.Pozdrawiam
Napisano
Witam!
Dzięki Piecia. Nie chodzi mi o 'bitwy pancerne', ale ogólnie o działania, walki, przemieszczanie się jednostek obu stron. No i o 1944 r. Ale jeszcze raz dziekuję (nawet za 1941 r.) Szczególnie interesuje mnie rejon Siemiatycze-Sokołów Podlaski-Siedlce-Łuków-Biała Podlaska-Brześć-Siematycze.
Pozdrawiam
wars98
Napisano
Witam! Ja też trochę szukam w tamtych rejonach, ale jak na razie mój największy sukces" to odnalezienie w pewnej miejscowosci między Siedlcami a Łukowem miejsca, gdzie do lat 50-ych stał wypalony T-34, potem zabrano go na złom. W ziemi dookoła leży jeszcze dużo pogiętych blach, drobnmych elementów, rozerwanej amunicji. W okolicznych lasach zatrzęsienie aminicji i łusek do ppsz i mosina, trochę niemieckiej - to wszystko ślady po 1944 roku. Mam kilka pomysłów, ale to jakby co na priv.
Daniel
Napisano
Witam!
Trochę informacji znalazłem w zeszycie wydawnictwa Militaria nr 204 pt. Warszawa 1944 vol. II. Czy ktoś wie gdzie jeszcze mogę coś znaleść na temat Podlasia w 1944 r.?
Pozdrawiam
wars98

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie