haupttman Napisano 27 Sierpień 2005 Autor Napisano 27 Sierpień 2005 Czy ktoś posiada może taką piszczałe,i może coś o niej powiedzieć? Generalnie to chodzi o kolory,no i jakie osiągi uzyskuje?
kukson Napisano 27 Sierpień 2005 Napisano 27 Sierpień 2005 zasięgi w powietrzu:5gr - 23cm1gr- 18cmbaratynka - 16cmłuska mauser - 27cmduze monety, medale - do 30cmwieksze zelastwa - tragedia, chelmu nie wykopiesz nawet z 50cm
gibki9 Napisano 27 Sierpień 2005 Napisano 27 Sierpień 2005 wpisz w wyszukiwarce ,duzo bylo o Ace 250 zaraz cie tu zlinczuja za tego posta:)a do kuksona sie zaraz Wraith doczepi:DD
haupttman Napisano 27 Sierpień 2005 Autor Napisano 27 Sierpień 2005 Uf! Jakoś się obeszło bez linczu!W każdym bądz razie dziękuję za info!
dziki1958 Napisano 27 Sierpień 2005 Napisano 27 Sierpień 2005 Wczoraj kupiłem ACE 250 a dziś go pierwszy raz miałem w terenie. W ciągu 5 godzin miałem tyle trafień. Tylko sam kolor" bo chodzę za monetami i sygnałów żelazo" nie kopałem. Pracował bardzo stabilnie. Kule muszkietowe znajdowałem do 25 cm głębokości. Duża łuska była na ok 30cm. Na drobnicy spisał się bardzo dobrze i tylko w tym celu go kupiłem. Na głebokie skrytki i militaria polecił bym Ci jednak inny wykrywacz.
MaciekC Napisano 19 Wrzesień 2005 Napisano 19 Wrzesień 2005 ech łaziłem z nim po polach i musiałem walnąc w kamień bo mam odprysk na sondzie. chyba zainwestuje w osłone na cewkę bo to delikatny sprzęt.
MaciekC Napisano 22 Wrzesień 2005 Napisano 22 Wrzesień 2005 acha i jeszcze jedna uwaga. jak mam ustawioną czułość na max to wykrywacz wariuje. stabilność uzyskuje tylko jak zmniejsze czułość o 3 kreski!!! też tak macie?
kris. Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Coś jest nie tak. Na czułości ustawionej na max. powinien pracować stabilnie.
MaciekC Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 problem w tym że gdy go kupiłem tez pracował niestabilnie na max (wariował- czesto piszczała po koleji cała skala metali) -odesłałem go do dystrybutora- wymienił elektronikę (tak mi napisał i mam to na piśmie) ale wykrywacz ustawiony na max daje koncerty nadal. Dystrybutor tłumaczy to tak: większość firm nie zaleca ustawiania czułosci na max w swoich wykrywaczach. Zmniejsz czułość i wszystko będzie ok"W takim razie dlaczego dają dopuszczają możliwość zwiekszenia czułosci?
proscan Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Nie znam przypadku Macieja C (nie podał ŻADNYCH szczegółów), ale mogę skomentować pobieżnie.Otóż, na maksa zapewne można gdzieś go używać z dala od cywilizacji w niezbyt zmineralizowanym gruncie.Odwracając pytanie MC można by zapytać po co producenci stosują regulator czułości, skoro wiadomo że wszyscy chcą aby zasięg był największy".Kiedyś już przywoływałem przykład z samochodem. Ilu z was jeździ z gazem do deski ? Może czasami, przy wyprzedzaniu. No chyba jesteście łysymi karkami w BMW, ale przypadków osobników bez mózgu nie będę tutaj rozpatrywał.Inną kwestią jest, że sama sonda może być źródłem problemów. Jeśli np. uległa odkształceniu to już nigdy nie będzie dobrze działać.proscan
kris. Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 MaciekC jeżeli jesteś z trójmiasta lub okolic to możemy sie spotkać-zamienimy się sondami i zobaczymy czy dalej twój ACE 250 szaleje.
MaciekC Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 dzieki kris , niestety do trójmiasta mam kawał drogi.proscan - w moim pytaniu chodziło o to: po co dawać wykrywaczowi dużą czułość jesli nie działa on poprawnie na maksymalnej czułosci. może masz racje z ta bliskością cywilizacji. Chodziłem w różnych retenach od piaszczystych ,przez pola orne do podłoza z duża iloscią skał pod powierzchnią i zawsze musiałem mieć o 3 kreski mniejsza czułość od max. Zaznaczam tu że udeżenie w kamień i mały odprysk jaki ma moja sonda nie miały wpływu na zachowanie sie wykrywacza.M
MaciekC Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 nie chcę być złośliwy ale porównanie maksymalnej prędkości samochodu do maksymalnej czułosci wykrywacza jest mało trafne. własciwie wogle
vaz Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 Mam ACE 250 . W terenie czułość ustawiam jedną kreskę mniej niż maksimum . Przy maksymalnej czułości mam dużo fałszywych sygnałów . Co ciekawe , przy tejże czułości , w teście ,,na sucho,, wykrywacz reaguje na przesuwanie dłoni tuż przed sondą . Ciekawe zjawisko nie wynikające z nieprawidłowej pracy i dające się łatwo wytłumaczyć . Czekam na odpowiedź :-)
krecix Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 wykrywacz reaguje na przesuwanie dłoni tuż przed sondą"Nie ma co ukrywac - rewelacyjny sprzet ;-)dające się łatwo wytłumaczyć"CZARY
kukson Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 moze mu kosmici wszczepili implant? albo ma hak w miejscu reki?
mrand Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 W zjawisku reagowania bardzo czułego detektora na przesuwanie dłoni blisko sondy nie ma nic dziwnego ani śmiesznego. Dłoń jest w pewnym stopniu ośrodkiem przewodzącym (z racji zawartości soli) i niejednorodnym. Stąd to zjawisko, jednym od dawna znane innym jeszcze nie. Szczególnie widoczne jest ono w urządzeniach typu slow motion" z filtrami niskiego rzędu. Kiedyś gdy na zlecenie firmy przetwarzającej dziczyznę, kostruowałem specjalny detektor do wykrywania b. drobnych śrucin w mięsie, problem okazał się na tyle poważny, że musiałem go uwzględnić w projekcie. PozdrawiamMrand
proscan Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 MC,Jeśli nie przekonuje Cię przykład z samochodem, to daj głośność na maksa w swoim sprzęcie AUDIO-VIDEO.Czułość ustawia się na takim poziomie, na jakim można w danych warunkach.Oczywiście nie można wykluczyć, że Twój wykrywacz (raczej sonda) jest uszkodzony. Spróbuj znaleźć kogoś w okolicy, kto ma ACE 150 lub ACE 250 i zamieńcie się na chwilę sondami. I będziesz wiedział.powodzenia.proscan
vaz Napisano 23 Wrzesień 2005 Napisano 23 Wrzesień 2005 wyjaśnienie zagadki z mojego poprzedniego postu : wykrywacz reaguje m.in.na żelazo zawarte w barwniku krwi i płyny ustrojowe zawierające sól .
krecix Napisano 24 Wrzesień 2005 Napisano 24 Wrzesień 2005 wykrywacz reaguje m.in.na żelazo zawarte w barwniku krwi i płyny ustrojowe zawierające sól" mega LOLGdyby tak bylo to na polu przy takiej czulosci wykrywacz reagowalby na mikroskopijne okruchy żelaza wyjac nonstop...Prawdopodobnie twoj wykrywacz jest po prostu zepsuty
MaciekC Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 A jak wam reaguje na stare przerdzewiałe puszki? Jaki metal wskazuje?
mrand Napisano 25 Wrzesień 2005 Napisano 25 Wrzesień 2005 Krecix, nie próbuj robić tu zamętu poprzez bezpodstawne ironizowanie. Bardzo czułe detektory metali rzeczywiście reagują na środowisko przewodzące (choćby w niewielkim stopniu) m.in. ciało ludzkie. Dzieje się tak ze względu na to, że płyny ustrojowe zawierają sól i są przez to elektrolitami. Sprawa jest od dawna znana i opisana. Ponadto każdy wykrywacz zdecydowanie reaguje na mikroskopijne okruchy żelaza i jego związki. Nazywa się to w praktyce efektem gruntowym. Na szczęście daje się on zneutralizować. Jeśli jeszcze nadal nie wierzysz można to sprawdzić metodą wstrząsową, podłącz się na chwilę do 220V. I co? Ciało przewodzi? Zastanów się teraz dlaczego. Gdybyś nadal nie był przekonany, zajrzyj do książki Ch.Garrett'a Modern metal detectors" na str. 265. PozdrawiamMrand
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.