mietek Napisano 6 Luty 2006 Autor Napisano 6 Luty 2006 Ksiazka chyba inna, ale fotka z opisu wyglada na ta sama.Niestety co do ladownic nie udalo mi sie znalezc fotek. Czyzbu chodzilo o tego rekonstruktora z kotwicy" paradujacego z ladownicami?Pamietajmy ze rzeczy brytyjskie mogly tez dotrzec okrezna droga do AK, czyli zdobyte na Niemcach (a wlasciwie jednostkach cudzoziemskich). Lotysze mieli na uzbrojeniu LeeEnfieldy, 1 i 2 wojenne (z bagnetami 07) oraz RKM Lewisa, pasy P37 mialo SS Turkmiestanskie.
Pawełło Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 Czy paradował, czy nie - to już dobór słownictwa.Może je po prostu na sobie miał - nie widzę w tym błędu, chociażby z powodów, o których piszesz.Trafiłeś na członka Kotwicy", więc wiesz...Warto byłoby jednak wiedzieć, czy ładownice, chlebak to już nie jest a step too far".P.
mietek Napisano 6 Luty 2006 Autor Napisano 6 Luty 2006 Absolutnie nie mialem nic zlego na mysli piszac paradowal". Pamietam tylko fotke przemarszu bodaze po reko w muzeum WP na forcie.Zainteresowalo mnie jedynie skad motywacja do ich noszenia, myslalem ze moze na podstawie jakiegos zdjecia.Jak widziales w linku do watku jaki wstawilem wyzej to ciekawi mnie ten temat.Bowiem :1) pakowano do zasobniko w mundury i koce jako amortyzacje i wypelnienie2) webbing (jak ladownice, pasy), kiepsko sie dotego nadaje bo cienki i sztywny3) sa jednak zdjecia z pasami P37 (moze prywatne przywiezione przez cichociemnych)?4) w walkach w miescie az tyle gratow nie trzeba nosic aby konieczne byly ladownice5) sa zdjecia Powstancow ktorzy niosa amo do piata (albo mozdzierza) w brytyjskich tubach i noszakach -czyli oryginalne, acz zajmujace miejsce opakowania byly w uzyciuMozna by sie skalaniac np do opcji wysylania np magazynkow do Brena zapakowanych od razu w ladownice?
Pawełło Napisano 6 Luty 2006 Napisano 6 Luty 2006 Chodziło o jasność :) Luzik.1-5. - zgadzam się.Magazynki do brena - albo ładownice, albo skrzyki.No właśnie, spekulacje, spekulacje. Żeby chociaż jedno małe, wyblakłe ziarniste zdjęcie. Nawet zalane herbatą i osmalone :)Pozdrawiam i dzięki.P.
mietek Napisano 9 Luty 2006 Autor Napisano 9 Luty 2006 Warto zerknac (i skopiowac na HDD wybrane, bo szybko anikaja) http://www.militaryphotos.net/forums/showthread.php?t=71907
Pawełło Napisano 9 Luty 2006 Napisano 9 Luty 2006 Super. Fajny klimacik - ritishness".Jest zdjęcie wąwozu Inferno" spod Monte Cassino, ale czy to asi" - trudno powiedzieć.P.
mietek Napisano 9 Luty 2006 Autor Napisano 9 Luty 2006 Jak ktos jest zainteresowany do dostalem wczoraj od znajmego zdjecia Francuzow z Wloch, tam to sa dopiero cuda w oporzadzeniu i mundurach!!!
Mike Napisano 9 Luty 2006 Napisano 9 Luty 2006 Dzięki Mietek za świetnego linka. Zdjęcia przednie.Zainteresowanych podobnymi odsyłam do książek: Britain at war, unseen archives" Mauren Hill i British Army handbook" George`a Forty`ego.Pozdrawiam,Michał RóżyńskiS.R.H. ODWACH
mietek Napisano 10 Luty 2006 Autor Napisano 10 Luty 2006 Kolejne 2 pytania.1) posiadacze menazek brytyjskich z ww2 (datowanych). Prosze o info ile nitow ma mocowanie do skladanych uchwytow menazki. Bo 1939 rok byly 3 nity, 1945 byly 4 nity. Wiec kiedy zmieniono to?3) Jak to jest z zielonym (nie blancowanym!!) P37? Plotki glosza ze to:a) produkcja indyjskab) na tropikiCzy bylo tez w Europie?
mietek Napisano 13 Luty 2006 Autor Napisano 13 Luty 2006 A teraz zbsolutnie dziwna mieszanka. Czlonek zespolu zrzucanego nad Francja do kontaktu z tamtejszym ruchem oporu. Znanym zreszta z allo, allo"
mietek Napisano 13 Luty 2006 Autor Napisano 13 Luty 2006 zapomnialem fotki, ale widac:pas brytyjski wersja oszczednosciowalornetka - brytyjska, lub francuska
mietek Napisano 13 Luty 2006 Autor Napisano 13 Luty 2006 Manierka przytroczona- do zrzutu, brak pokrowca. Widac blache? czyzby aluminiowa?
mietek Napisano 13 Luty 2006 Autor Napisano 13 Luty 2006 Z linku podanego nieco wyzej - ladnie widac wersje oszczednosciwa pasa, metalowa klamra, zamiast okuc szlufki.
mietek Napisano 13 Luty 2006 Autor Napisano 13 Luty 2006 Scyzoryk zawieszony na karabinczyku od manierki niemieckiej.
mietek Napisano 23 Kwiecień 2006 Autor Napisano 23 Kwiecień 2006 Czy ma ktos termosy brytyjskie wojenne, na zarcie?Chodzi mi konkretnie o wymiary, najlepiej bu wersji mnieszej i wiekszej. Plus fotki- ale dokladne.Kupilem dzis 2 termosy, powojenne cywilne, no i chce zobaczyc na ile sie roznia o dwojennych.
Pawełło Napisano 10 Maj 2006 Napisano 10 Maj 2006 Powrócę na chwilę do tematu brytyjskiego oporządzenia w AK.Znalazłem takie zdjęcie - czy partyzant oznaczony 1" ma na sobie brytyjskie ładownice?Wg. mnie tak, ale nie jestem pewien.Proszę o opinie.P.
Pawełło Napisano 10 Maj 2006 Napisano 10 Maj 2006 Tu nieco większe zdjęcie:http://www.ipn.gov.pl/pix/buad_archiwalia/lawiacy/33.jpgP.
mietek Napisano 11 Maj 2006 Autor Napisano 11 Maj 2006 Nie da rady zdobyc zblizenia?Niewiele widac...
Pawełło Napisano 11 Maj 2006 Napisano 11 Maj 2006 Mam tylko to co opublikowano na stronie IPN.Wogóle to polecam tę galerię w całości. Sporo pięknych ujęć.Na jednym są steny ustawione w kozioł :)P.
Australian Infantryman Napisano 15 Maj 2006 Napisano 15 Maj 2006 Co to za badziewie? (dostępne na pewnej znanej aukcji internetowej")Brytyjskie, czy tylko wzorowane na brytyjskim?
mietek Napisano 15 Maj 2006 Autor Napisano 15 Maj 2006 Licho wie, ale na pewno nie brytyjskie, inne okucia paska, zatrzaski za nisko wszyte mocowanie na pas.Jakis kraj co uzywal P37, ale dokladniej to nie wiem, Indie tez raczej nie, nie wiem jak wygladaly rzeczy z Izraela.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.