Skocz do zawartości

Wizyty samolotów obcych w MDLot

SLAW 100

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z różnych publikacji na temat histori MDLot dowiedziałem się że przylatywali do Pucka lotnicy z innych krajów . Pozbierałem wszystko i wyszło takie oto kalendarium :
1925- (?) (?) (?)Samoloty (Wlochy)- wizyta (?)
1925 (?) (?) (?) Samoloty (Dania) -wizyta (?)
1926 (?) (?) (?) Samoloty ( Dania) -wizyta (?)
1927 23-26 Sierpnia - 2 Samoloty ( Anglia ) - wizyta kurtuazyjna(?)
1929 (?) (?) Dornier Wal"(Niemcy)-wizyta (?)
1930 (?) Wrzesnia 4 Samoloty (Anglia) - wizyta (?)
1931 19 Maj (?) (Francja)- wizyta (?)
1933 (?) (?) (?) Samoloty (Łotwa) - wizyta (?)
1934 (?) (?) (?) Samoloty ((Czechy) -wizyta (?)
1934 28 Maj (?) Samoloty (Szwecja) -wizyta kurtuazyjna
1936 (?) (?) (?) Samoloty (Łotwa) -wizyta (?)
1936 (?) (?) (?) Samoloty ( Szwecja) -wizyta (?)

Jak widać prawie same znaki zapytania . Czy ktoś może pomóc w uzupełnieniu tej listy??
poz.Slaw 100
Napisano

Jesli tylko nie ma pomylki to do listy trzeba dodac jeszcze wizyte Finow (ale kiedy?). Taka informacje niesie podpis pod zdjeciem w ksiazce MDLot 1918-1939" Jerzego Rozwadowskiego, Sigma Press-Albany.N.Y., 1973. Skan fatalny, bo to ksero (a za nic sobie nie moge przypomniec, kto mi pozyczal oryginal)...

Napisano
Tej książki nie miałej w ręku ale o niej słyszałem , wydawnictwo Sigma -Press( Stanisław M.Piaskowski) wydawało książki w bardzo małych nakładach góra do 1000 egzemplarzy ale za to bardzo ciekawe.
Ok, dopisuje tych Finów bez daty i roku
poz.Slaw 100
Napisano
Ba, to rzeczywiscie dzisiaj cymelia. Kroniki Pol.Mar.Woj" Pana Piaskowskiego mialy po 150 egz. nakladu, Album planow" - 110!, monografie Wichra/Burzy czy Iskry - tez po 150! SLAW100 -Czy dobrze mi sie wydaje, ze byly pozniejsze wydania a nawet wydanie krajowe Kronik"? (przez wiele lat nie sledzilem ynku", wiec nie wiem).
Napisano
W kraju został wydany jak do tej pory Album Planów" przez M.Mar.Woj chyba w roku 1999 (?) ale nie wiem który bo Piaskowski wydał tą pozycję 2 razy t.j pierwszy raz w 1981 i drugi 1984 - ta była wznowieniem i uwzględniała wszystkie poprawki do pierwszego wydania . Kiedyś słyszałem że są ( lub były) przymiarki do wydania Kronik P.M.W 1918-46" ale....
p.s
Co do Kronik P.M.W 1918-46 " to ukazywały się one:
Tom 1 w 1983 roku - nakład 300 egzemplarzy
Tom 2 w 1987 roku - nakład 200 egzemplarzy
Tom 3 w 1990 roku - nakład 150 egzemplarzy
Z seriii Okręty XX -lecia Pol.Mar.Woj" z tego co wiem wyszła tylko pozycja Kontrtorpedowce Wicher i Burza" nakład 200 egzemplarzy z roku 1984 .
Napisano
No i rzeczywiscie, pokopalem troche w kartonach -nie mam 2 tomu Kronik" , ale za to mam monografie Iskry" (Piaskowski-Czerwinski, 150 egz., 1986).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie