Skocz do zawartości
  • 0

Pieczęć herbowa ???

corwin

Pytanie

Napisano

Witam.Ten herbik wyszedł mi przed 20-tą tak że nie jest jeszcze wyczyszczony.Ma wymiary 17/24mm gr 6mm.
Proszę o identyfikację (wg. mnie to jest pieczęć)i podpowiedź gdzie szukać właściciela.Dzięki

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Ten herbik wyszedł mi przed 20-tą tak że nie jest jeszcze wyczyszczony.Ma wymiary 17/24mm gr 6mm.
Proszę o identyfikację (wg. mnie to jest pieczęć)i podpowiedź gdzie szukać właściciela.Dzięki

Napisano
Właściciela to pewnie na cmentarzu a jeśli chodzi ci o herb to w herbarzach dostępnych w necie .A jak wygląda druga strona?
Napisano
Witam! Tak to będzie ten herb, tylko nie chciałem pisać pewnikami bo nie widziałem drugiej połowy. Pozdrawiam i gratuluję odkrycia.
Napisano
Do zainteresowanych!!w końcu znalazłem herbik w necie.Należał do rodziny Richthofen.Tej samej do której należał Manfred von Richthofen alias Czerwony Baron"
Napisano
Połowa tarczy się zgadza ale to za mało, niech właściciel powie co jest na drugiej połowie. Pewne elementy herbu moga sie powtarzać w innych herbach. Na tej tarczy coś mi się zdaje tarcza jest podzielona na 4 pola czyli w krzyż a w twoim przykładzie chyba na trzy. Nie jestem pewien ale z doświadczenia wiem, że to jest ważne.Jeszcze raz do właściciela fantu, proszę o określenie części drugiej , ja widzę ptaka i skrzydło a co dalej, brak klejnotu hełmowego nie ułatwia blazonowania. Pozdrawiam.
Napisano
Wszystko się zgadza.Na skanie przede wszystkim herbik wyszedł jekby był wypukły a w rzeczywistości jest wklęsły.Po lewej stronie pieczęci (a po odbiciu z prawej)nie ma podziału na dwa pola tylko siedzi sobie koleś na tronie z erłem" w ręce.
Poza tym miejsce gdzie ziemia oddała mi ten fancik nie pozostawia żadnych wątpliwości co do włascicieli herbu.

W załączeniu bezpośredni link do herbu Richthofenów
http://www.richthofen.de/index.php?menu=wappen.php&bdrop=1&PHPSESSID=54ffa8cbdf04bd273320dc0528461671

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie