Czarek Napisano 17 Listopad 2005 Autor Share Napisano 17 Listopad 2005 a oto amerykański m1 używany przez polskie wojsko w siłach ONZu-następnie po powrocie do kraju przemalowany w wzrna standardowy khaki...widok z przodu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 17 Listopad 2005 Autor Share Napisano 17 Listopad 2005 i ten sam hełmik z boku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 17 Listopad 2005 Autor Share Napisano 17 Listopad 2005 a to taka ciekawostka-hełm wz.67 z fasunkiem od 50tki-wersja przejściowa-fasunki montowane z zapasów po hełmach wz.50-co ciekawe hełmik ma zaślepiony otwór w szczycie na nit od wyposażenia hełmu wz.67 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 17 Listopad 2005 Autor Share Napisano 17 Listopad 2005 i ten sam hełmik w środku-dobrze widoczny zaślepiony otwór w szczycie czerepu...tasiu-to ten co kupowaliśmy ostatnio-dostałeś taki sam?bo na aukcji był widoczny z innym wyposażeniem! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 17 Listopad 2005 Share Napisano 17 Listopad 2005 Witam. Jak patrzę, to aż się słabo robi, tyle tego koledzy macie:D Gratulacje! Ja teraz czekam ma powrót :1. Brata od narzeczonej - przywiezie ze sobą conajmniej 3 hełmy- polski wz 31 i wz 35 strażacki z 1938 oraz mosiężny strażacki. Ma agrany" jeszcze jeden, ale nie jest pewne - ponoć panie niemiecki ss, ze środkiem, ale gdzieżem to ja go ciepnoł??". Jeżeli na czas się znajdzie, to będzie czwarty :D.2. Aparatu cyfrowego z naprawy, a wtedy porobimy fotki i tu zamieścimy. Co prawda nie umywamy się z tym do Waszych hełmów, ale zawsze coś tam nam doszło :D.pozdrawiamy. wonsY Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 20 Listopad 2005 Autor Share Napisano 20 Listopad 2005 więc czekamy na fotki tych hełmów:)a ode mnie dziś taki oto nocnik-brytyjski hełm mk.2 z 1943 w malowaniu norweskiej opl... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 21 Listopad 2005 Autor Share Napisano 21 Listopad 2005 wczoraj był zółty to dziś będzie czerwony-polski hełm patrolowy wz.64 w wersji OC..czerwony jak cegła:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppp.p Napisano 25 Listopad 2005 Share Napisano 25 Listopad 2005 M16 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wons Napisano 25 Listopad 2005 Share Napisano 25 Listopad 2005 Panowie... Cierpliwości... StarszY z wonsóW powrócił przywożąc 3 hełmy: jeden wz 31 i dwa wz 35 z nierdzewki (w tym jeden miska do nabierania zborza :/), ale nadal nie odzyskałem cyfrówki :/. Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu już będę miał, to zamieścimy ich fotki :D Pozdro :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppp.p Napisano 28 Listopad 2005 Share Napisano 28 Listopad 2005 Wz.26. Od dziś jestem jego szczęśliwym posiadaczem!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 28 Listopad 2005 Autor Share Napisano 28 Listopad 2005 a bardzo łądny hiszpan...też miałem go zalicytowac ale akurat nie było mnie w domu...masz szczęście;)a u mnie takie cosik...mała rzecz ale cieszy-classic prl budowlaniec z kwadratowym daszkiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppp.p Napisano 1 Grudzień 2005 Share Napisano 1 Grudzień 2005 Witam! Dostałem w depozyt sowiecką 40-stkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppp.p Napisano 1 Grudzień 2005 Share Napisano 1 Grudzień 2005 ...może ktoś będzie wiedział z jakiego okresu pochodzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppp.p Napisano 1 Grudzień 2005 Share Napisano 1 Grudzień 2005 Na daszku brak gwiazdy, a na nakarczku wybite 1 4446". Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppp.p Napisano 1 Grudzień 2005 Share Napisano 1 Grudzień 2005 Kto szuka ten znajdzie". Gwiazdka obecna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 2 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 2 Grudzień 2005 a oto nowy hełmik policyjno-milicyjny:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 2 Grudzień 2005 Autor Share Napisano 2 Grudzień 2005 i belgijski adrianek w orginalnym malowaniu:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mark-ski Napisano 20 Listopad 2006 Share Napisano 20 Listopad 2006 Witam panow helmiarzy",Imponujace kolekcje.Niestety informacja dotyczaca Szwajcarskiej 18-tkijest niedokladna. Orginalny model 18-cie pokryty byl lakierem gladkimw kolorze zielonym a wewnetrzna podpika posiadala pelna obrecz (zamknieta).Model 18/40 to owszem nizszy daszek, ale tez czarny, chropowaty lakiera nieco pozniej niepelna obrecz wyposazenia wewnetrznego.Na zdjeciu wczesny helm wz.18 z mojej kolekcji.Pozdrawiam,Marek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mark-ski Napisano 20 Listopad 2006 Share Napisano 20 Listopad 2006 Zdjecie do poprzedniego komentarza na temat Szwajcarkiego Modelu 1918 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mark-ski Napisano 20 Listopad 2006 Share Napisano 20 Listopad 2006 I jescze jedno zdjecie tym razem z boku.Wyraznie widoczny zielony, gladki lakier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiu1 Napisano 20 Listopad 2006 Share Napisano 20 Listopad 2006 Witam. Fakt przedstawione różnice są widoczne w helmach zachowanych w bdb stanach. Mam w związku z tym pytanie. Czy w przedstawionym helmie, w szczcie od wewnątrz, są jakieś sygnatury?Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.