Skocz do zawartości

hełmy kolekcje vol.3

Czarek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Czarek wieczorem postaram sie dać link do stronki gdzie jest to mniej więcej pokazane. Z grubsza to obydwa mają trochę inaczej profilowane daszki ale fakt jest to czarna magia. Tak samo jak w M1-dynkach :).
  • Odpowiedzi 195
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
no właśnie słyszałem coś gdzieś że o daszki chodzi ale nie wiem o co dokładnie z tymi daszkami...czarna magia powiadasz..to tak jak w polskich wz.31 z Silesii i Ludwikowa-ale tu juz rozszyfrowałem i potrafie ładnie poznawać:)
Napisano
Czy w 31-kach chodzi Ci o odchulenie tylnego daszka od poziomu?? Czy coś innego?? Jeżeli coś innego to przedstaw nam swoją teorie.
Napisano

Pamiętacie swój pierwszy hełm, od którego zaczęło się zbieractwo? Mój był znaleziony na wsi w województwie ówczesnym gdańskim, jeszcze w latach '80.

Napisano

hełm Silesia, charakteryzuje się bardzo grubą granulacją korka, bardzo krótkim daszkiem, innym kształtem tylnej krawędzi hełmu, w hełmach producji Huty Ludwików tylna krawędż jest trochę bardziej wygięta, pozdrawiam

Napisano
Czarek mozesz pokazać wnetrze tego wz.31/50 -niebieskiego OC. Coś widzę, że ostatnio bardzo modny jest ten typ hełmu w tym kolorze????
Napisano

oto wnętrze-dla odmiany nie pomalowane tak jak czerep z zewnątrz-klasyczne polskie od 50tki-nie strażackie"...pieczęci i napisów wewnątrz kto robił hełmik brak...

Napisano
o dziwo niezły wysyp ostatnimi czasy tych 31/50 na allegro, pierwszy poszedł za 400, drugi o ile pamiętam za 200, ciekawe za ile dziesiąty pójdzie :D
Napisano
tak jest zawsze jak pojawia się masa wcześniej rzadkich fantów-ceny spadają-ale ogólnie takie hełmiki chodza po 200-250 zł na różnych giełdach...
Napisano
a...to zawsze jest ryzyko jak np.farba nie jest za nowa...moj jest Ok mam go od sprawdzonego dostawcy...nie mam co do niego podejrzeń...ale mysle ze tak 2-2,5 stówki to max co mozna dac za 31/50-tyle chodza nawet w normalnym zielonym malowaniu(no...ja zdobylem zielonego za 100)
Napisano

i następny z serii prlu...i nowej serii niebieskich;)hełmy ormo mają to do siebie że nigdy nie wiadomo czego można się po nich spodziewać-widywałem już budowlane z tymi napisami,strażackie też...teraz taki...

Napisano

Witam! Nie mogę zasnąć to może dodam coś od siebie. A w zasadzie oczekuję informacji zwrotnej. Cóż to za hełm? Koleś, który mi go sprzedawał mówił, że Made in USA łącznościowców i artylerzystów na okrętach wojennych. Wkładało się do środka jeszcze M1? Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie