tasiu1 Napisano 30 Wrzesień 2005 Share Napisano 30 Wrzesień 2005 Czarek wieczorem postaram sie dać link do stronki gdzie jest to mniej więcej pokazane. Z grubsza to obydwa mają trochę inaczej profilowane daszki ale fakt jest to czarna magia. Tak samo jak w M1-dynkach :). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 30 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2005 no właśnie słyszałem coś gdzieś że o daszki chodzi ale nie wiem o co dokładnie z tymi daszkami...czarna magia powiadasz..to tak jak w polskich wz.31 z Silesii i Ludwikowa-ale tu juz rozszyfrowałem i potrafie ładnie poznawać:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiu1 Napisano 30 Wrzesień 2005 Share Napisano 30 Wrzesień 2005 Czy w 31-kach chodzi Ci o odchulenie tylnego daszka od poziomu?? Czy coś innego?? Jeżeli coś innego to przedstaw nam swoją teorie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 30 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2005 tak o tylny daszek-była to sprawa dla mnie niezrozumiała dopuki nie poczytałem sobie Kijaka... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiu1 Napisano 30 Wrzesień 2005 Share Napisano 30 Wrzesień 2005 Czyli wiemy to samo :):) Jakby co podaj nr gg to pogadamy. Dostępny jestem zazwyczaj po 22-giej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 30 Wrzesień 2005 Autor Share Napisano 30 Wrzesień 2005 2397128-zapraszam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cromags Napisano 3 Październik 2005 Share Napisano 3 Październik 2005 Pamiętacie swój pierwszy hełm, od którego zaczęło się zbieractwo? Mój był znaleziony na wsi w województwie ówczesnym gdańskim, jeszcze w latach '80. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiu1 Napisano 3 Październik 2005 Share Napisano 3 Październik 2005 Oto mój pierwszy hełm, polski wz.35 LUDWIKÓW KIELCE 1937" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rafalno Napisano 5 Październik 2005 Share Napisano 5 Październik 2005 hełm Silesia, charakteryzuje się bardzo grubą granulacją korka, bardzo krótkim daszkiem, innym kształtem tylnej krawędzi hełmu, w hełmach producji Huty Ludwików tylna krawędż jest trochę bardziej wygięta, pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 9 Październik 2005 Autor Share Napisano 9 Październik 2005 chyba duński hełmik-amerykański m1 z pieczęcią z koroną w środku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 9 Październik 2005 Autor Share Napisano 9 Październik 2005 nasz polski 31/50 -czyli hełmy prlu we wszystkich kolorach-tym razem na niebiesko:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 9 Październik 2005 Autor Share Napisano 9 Październik 2005 a tak wygląda on z boku-prawda że śliczny kolorek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiu1 Napisano 9 Październik 2005 Share Napisano 9 Październik 2005 Czarek mozesz pokazać wnetrze tego wz.31/50 -niebieskiego OC. Coś widzę, że ostatnio bardzo modny jest ten typ hełmu w tym kolorze???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 10 Październik 2005 Autor Share Napisano 10 Październik 2005 oto wnętrze-dla odmiany nie pomalowane tak jak czerep z zewnątrz-klasyczne polskie od 50tki-nie strażackie"...pieczęci i napisów wewnątrz kto robił hełmik brak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cromags Napisano 10 Październik 2005 Share Napisano 10 Październik 2005 o dziwo niezły wysyp ostatnimi czasy tych 31/50 na allegro, pierwszy poszedł za 400, drugi o ile pamiętam za 200, ciekawe za ile dziesiąty pójdzie :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 11 Październik 2005 Autor Share Napisano 11 Październik 2005 tak jest zawsze jak pojawia się masa wcześniej rzadkich fantów-ceny spadają-ale ogólnie takie hełmiki chodza po 200-250 zł na różnych giełdach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiu1 Napisano 11 Październik 2005 Share Napisano 11 Październik 2005 Sęk w tym czy nie jest to czyjaś twórczość?????? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 12 Październik 2005 Autor Share Napisano 12 Październik 2005 a...to zawsze jest ryzyko jak np.farba nie jest za nowa...moj jest Ok mam go od sprawdzonego dostawcy...nie mam co do niego podejrzeń...ale mysle ze tak 2-2,5 stówki to max co mozna dac za 31/50-tyle chodza nawet w normalnym zielonym malowaniu(no...ja zdobylem zielonego za 100) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czarek Napisano 12 Październik 2005 Autor Share Napisano 12 Październik 2005 i następny z serii prlu...i nowej serii niebieskich;)hełmy ormo mają to do siebie że nigdy nie wiadomo czego można się po nich spodziewać-widywałem już budowlane z tymi napisami,strażackie też...teraz taki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiu1 Napisano 15 Październik 2005 Share Napisano 15 Październik 2005 A oto najnowszy nabytek hełm MkII kanadyjski. Sygnatura C.L./C. 1942. Tylko fasunek i podpinka jakaś powojenna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tasiu1 Napisano 19 Październik 2005 Share Napisano 19 Październik 2005 Zna ktoś może jakieś stronki o hełmach MkII???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppp.p Napisano 21 Październik 2005 Share Napisano 21 Październik 2005 Witam! Nie mogę zasnąć to może dodam coś od siebie. A w zasadzie oczekuję informacji zwrotnej. Cóż to za hełm? Koleś, który mi go sprzedawał mówił, że Made in USA łącznościowców i artylerzystów na okrętach wojennych. Wkładało się do środka jeszcze M1? Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppp.p Napisano 21 Październik 2005 Share Napisano 21 Październik 2005 Przód... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppp.p Napisano 21 Październik 2005 Share Napisano 21 Październik 2005 Wyposażenia wewnętrzne - raczej nie bezpośrednio na czachę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppp.p Napisano 21 Październik 2005 Share Napisano 21 Październik 2005 I jeszcze jedna zagadka. Przynajmniej dla mnie! Standardowy niemiecki hełm policyjny... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.