snake242 Napisano 23 Sierpień 2005 Autor Napisano 23 Sierpień 2005 Witam.Nie dysponuję skanerem ani aparatem cyfrowym tak więc zdjeciem monety nie dysponuję.Postaram się jednak opisać posiadaną przezemnie monetę która jest u mnie w domu od zawsze ale nikt nie wie skąd tak naprawdę się wzięła i co to wogóle jest.Nie wiem nawet czy to oryginał czy kopia.Nie mam też pojęcia czy to moneta czy też medal.Kiedyś pytałem na warszawskiej starówce handlarzy monet o jej cenę i pochodzenie co wywołało nie małe zamieszanie i sprzeczną wycenę.Bardzo proszę was o pomoc:OPIS:Średnica: 33 mmSurowiec: Chyba miedź-jasnaAwers: Lew w koronie z rozdwojonym ogonem i napis: PRAG@NS@S GROSSI"(z tym że literki @" w pierwszym słowie to tak jak by O" lub małe, pisane, polskie a" z kreską w środku)Rewers:Korona i napis w środku:PRIMVS KAROLVS" nad tym napisem większy napis: BO@MI@ DOI GRATIA R@X"Mam nadzieję że opis nie przysporzy kłopotów.Zrobiłem to najlepiej jak umiałem.Nie znam się na monetach tak więc jesli pomieszałem np.Awers z rewersem to serdecznie przepraszam.pozdrawiam snake242
jano Napisano 23 Sierpień 2005 Napisano 23 Sierpień 2005 Ja podejrzewam z opisu, że chodzi o grosza praskiego.PRAGANSAS GROSSIBOHEMIA DOI GRATIA REXPRIMUS KAROLVSczyli wygląda na Karola. Pozdr,
snake242 Napisano 23 Sierpień 2005 Autor Napisano 23 Sierpień 2005 Dziękuję.A czy nie orientujesz się przypadkiem ile taki Karol jest warty?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.