Skocz do zawartości

verdun we francji

tombak

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam. Byłem dwa lata temu po verdun i zwiedzałem pole bitwy coś niesamowitego, fanty walają się po ziemi(manierki,resztki butów,amunicja, granaty, no i pociski) bez wykrywacza można przenieść się kilkadziesiąt lat wstecz.piękne muzeum itd. jak ktoś ma czas i troszkę grosza to powinien tam pojechać. pozdrawiam
Napisano
mam pare zdjęć ale na papierze, a nie mam skanera także nie mogą ich umieścić. może jak uda mi się je gdzieś zeskanować to wstawie
  • 3 weeks later...
Napisano
Też tam byłem :), Verdun, Somma pola bitew zachowane od lat I wś (ciekawe skanseny gdzie teren bitwy jest naprawde nie tknięty od końca działań wojennych), ale tych osławionych fantów leżących na polach bitew też nie widziałem, są za to wspaniałe muzea które warto zobaczyć, no i te cmentarze.... robią piorunujące wrażenie, człowiek na chwile staje się radykalnym pacyfistą :D (ale na szczęscie to szybko przechodzi :D), fotki już wrzucałem na odkrywce, powinny być w jakimś wątku o I wś. Oczywiście polecam te miejsca do zwiedzenia, ja miałem to szczęście że zwiedzałem te miejsca za kase Uniwerku w Kassel poniewarz wyjazd był w ramach seminarium naukowego :D (zresztą w programie tej wycieczki poza miejscami pamięci o I wś były też te z drugiej, przedewszystkim Omaha, Point d'Hoc, Pegasus i kilka innych nie mniej ciekawych, jak widać czasami na studiach wydarzy się coś ciekawego :D)
pozdro
Napisano
witam
trzeba było zejść troszkę ze szlaków w las to może byście cos znależli.ja byłem kilka lat temu może trochę oczyścili. przywiozłem francuską manierkę zrobie zdjęcie i jutro wstawie. postaram się zeskanować też zdjęcia i pokazać.pozdrawiam wszystkich
Napisano

witam to jest zdjęcie francuskiej manierki z pod Verdun. jest trochę postrzelana i zardzewiała. znalazłem ją na ziemi w lesie na miejscu bitwy. słaba jakość zdjęcia związana jest z tym iż robiłem je aparatem w telefonie. skany zdjęć z verdun zamieszcze jak znajdę jakiś skaner. pozdrawiam

Napisano
Normandia ma swój klimat i jest raczej przeznaczona do wykopkownictwa. jak byłem 1 raz to wzdłuż klifu miedzy omaha a pointe de hoc było ogrodzenie ze słupków niemieckich ale w ciągu 2 lat zamieniono je na drewniane. Ale polecam Pas De Calais gdzie bunkier stoi na bunkrze i jest dziko i spokojnie. Z ciekawostek znalazłem tam betonową minę niemiecką bo ja to jestem bunkrowcem bardziej i nie mam piszczałki. Dobre jest tez muzeum w baterii 406mmm TOD (taka jak na helu). Broń a w szczególności MG leżą tam na hałdzie. Ypres za to jest mniej ciekawe, ale dla ludzi z wykrywaczem to chyba dobre miejsce. Np jeden rolnik postawił sobie 2 pociski jako słupki przy bramie.
Napisano
Co do wykrywki na terenach pierwszowojennych typu Verdun i Ypres we Francji to stanowczo odradzam łażenie z wykrywaczem. Przynajmniej pod Verdun jest całkowity zakaz i jak kogoś dorwą z takim sprzetem to konfiskata sprzetu połaczona z kolegium. Co wydaje sie z wszechmiar zrozumiałe. Takie tereny traktuje sie tam jak cmentarzyska pod szczególną ochroną.
Napisano
witam.ale pod verdun wcale nie trzeba mieć wykrywacza. ja znajdywałem fanty leżące na wierzchu.trzeba tylko troszke wejść głębiej w las.pozd
  • 8 months later...
Napisano
Leży tam, leży... Nawet gdzieś zdjęcie kiedyś puszczałem jak mój młody z wykrywaczem dla dzieci tam chodzi ;-))) Ale tam bez przerwy wyje... odłamków tyle co na bruku kamieni... A nabój do Lebela nówkę sztukę znalazłem okiem... i zdechłą sarnę w okopie też... ale to już raczej nosem ;-)))

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie