Skocz do zawartości

Nowogród k,Łomży

robo

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Dziekujemy za wszystkie uwagi i na drugi rok napewno wszystko bedzie bardziej dopracowane to dla wiekrzosci z nas byla pierwsza inscenizacja tak pod względem organizacyjnym jak i uczestnictwa.Na drugi rok chcemy zrobic desant na kilku pontonach.A co się tyczy pirotechniki to napewno było ubogo ale oprocz slepaków reszta była zakupiona przez uczestników z własnych środków,mamy nadzieje ze następnym razem bedziemy mieli wsparcie z wojska/petardy slepaki/.Jeszcze raz dziękuje za wszystkie uwagi i słowa uznania cieszymy sie że publicznosci sie podobalo a brawa były dla nas najlepszą nagrodą
  • Odpowiedzi 151
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
jeszcze dokładnie nie wiem ale dziś wieczorem mamy spotkanie w tej sprawie i myślę że jutro będę znał szczegóły. pozdrawiam
Napisano
wszystkich zainteresowanych większą ilością profesionalnych dobrej jakości fotek zapraszam na stronę: http://www.4lomza.pl/fotogaleria.php?id=11236
pozdrawiam wszystkich
Napisano
To ja biegałem w hełmie wz. 50 Oryginalnego nie zdążyłem pomalować. Za rok będzie jak trzeba.

P.S.
Panzer I? Ktoś sobie jaja robi?
Napisano
Witam
Chcę wiedzieć więcej niż tylko lakoniczne stwierdzenie SGO „Narew”. Jestem z podlasia, jestem kolekcjonerem, mam różne ciekawe „regionałki” np. zdjęcia z okresu II RP i mogę np. służyć materiałami. Pytanie wydaje się takie proste ....
Pozdrawiam Radek
Napisano
Dla Radka, SGO Narew" to nazwa Samodzielnej Grupy Operacyjnej Narew powołanej przed mobilizacją w 1939 mająca za zadanie osłaniać front północny na granicy z Prusami Wschodnimi i blokować marsz wojsk niemieckich na Warszawę z północy. Jak pokazała historia swoje zadanie żołnierze z SGO Narew" spełnili ponad to czego oczekiwał Sztab Generalny. Pierwsze walki pod Nowogrodem były już 05.09.1939r a wycofanie z linii nastąpiło w nocy z 10 na 11.09.1939r. W tym czasie Niemcy już od trzech dni byli pod Warszawą, zajęty był Zambrów, Wysokie Mazowieckie,Ostrołęka, Różan wiec wycofanie SGO wynikało z przyczyn strategicznych by nie wpadła w okrążenie. Trzeba przyznać, że wysiłek tych żołnierzy i tak został zaprzepaszczony prze błędy dowódctwa z najwyższego szczebla, haos rozkazów i liczne błędy w tym nie wykorzystanie w sposób właściwy dwóch brygad kawalerii - Podlaskiej i Suwalskiej w skład których wchodziły dwa szwadrony pancerne. Ostania sukces grupy to potyczka pod Jakacią Dworną (przy obecnej trasie 61) z tylną strażą niemieckiej grupy Kempf" w trakcie której Niemcy stracili kilkadziesiąt pojazdów, wielu zabitych i rannych. Pozdro.
Napisano
Witam
Chyba sobie odpuszczę... Co prawda nie wyraziłem się dokładnie ale w pierwszej wypowiedzi wyraźnie pytam O GRUPĘ REKONSTRUKCJI HISTORYCZNEJ SGO Narew" a nie SGO Narew" ale za wykład z historii dziękuję...
Radek
Napisano
Sura!!! Kiler to mój dobry kumpel z Zambrowa.Zafascynowała go nasza rekonstrukcja i żałuje że nie zdążył na czas przyszykować oporządzenia i umundurowania.``PanzerI``to jeden z pomysłów na następne spotkanie we wrześniu :)-pssst. Ale za rok już napewno będzie nacierał ze mną przy boku :)
pozdrawiam
Napisano
Grupa Rekonstrukcji Historycznej SGO Narew powstała niedawno ,w sierpniu 2005 jest nas w tej chwili niewielu tworzymy sekcje polską i sekcje niemiecką.Staramy sie odtwarzac żołnierzy z 33 pp i saperów z 42 Pionier Batalion.Oraz kultywowac tradycję i pamiec żołnierzy z Samodzielnej Grupy Operacyjnej Narew.Wszystkich chetnych do wstąpienia w nasze szeregi" zapraszam./kontak na maila.
robo@lomza.mm.pl

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie