robo Napisano 13 Wrzesień 2005 Autor Napisano 13 Wrzesień 2005 Dziekujemy za wszystkie uwagi i na drugi rok napewno wszystko bedzie bardziej dopracowane to dla wiekrzosci z nas byla pierwsza inscenizacja tak pod względem organizacyjnym jak i uczestnictwa.Na drugi rok chcemy zrobic desant na kilku pontonach.A co się tyczy pirotechniki to napewno było ubogo ale oprocz slepaków reszta była zakupiona przez uczestników z własnych środków,mamy nadzieje ze następnym razem bedziemy mieli wsparcie z wojska/petardy slepaki/.Jeszcze raz dziękuje za wszystkie uwagi i słowa uznania cieszymy sie że publicznosci sie podobalo a brawa były dla nas najlepszą nagrodą
robo Napisano 13 Wrzesień 2005 Autor Napisano 13 Wrzesień 2005 Tombak nie wiesz jak sprawy z wyjazdem na Bzure ,może wiesz jaki bedziecie mieli autobus /ilu osobowy/?
tombak Napisano 13 Wrzesień 2005 Napisano 13 Wrzesień 2005 jeszcze dokładnie nie wiem ale dziś wieczorem mamy spotkanie w tej sprawie i myślę że jutro będę znał szczegóły. pozdrawiam
tombak Napisano 13 Wrzesień 2005 Napisano 13 Wrzesień 2005 z tego co wiem to jedziemy w niedziele z rana godziny dokładnej nie znam. ałtobus mieści ok 40 osób.
das_reich Napisano 13 Wrzesień 2005 Napisano 13 Wrzesień 2005 teraz..... fotki ze strony nimieckiej, oczekiwanie na powrót zwiadu motocklowego
das_reich Napisano 13 Wrzesień 2005 Napisano 13 Wrzesień 2005 pod ostrzałem z maxima zwiadowcom udaje się wymknąć i zdać meldunek...
das_reich Napisano 13 Wrzesień 2005 Napisano 13 Wrzesień 2005 ..... jednak artyleria nie załatwiła wszystkiego> wehrmacht rusza do natarcia .....
das_reich Napisano 13 Wrzesień 2005 Napisano 13 Wrzesień 2005 .... natarcie rusza , rozwija sie panzerklin":):):):)
victor Napisano 13 Wrzesień 2005 Napisano 13 Wrzesień 2005 wszystkich zainteresowanych większą ilością profesionalnych dobrej jakości fotek zapraszam na stronę: http://www.4lomza.pl/fotogaleria.php?id=11236pozdrawiam wszystkich
das_reich Napisano 13 Wrzesień 2005 Napisano 13 Wrzesień 2005 .......zaraz rozlegnął się strzały............
das_reich Napisano 13 Wrzesień 2005 Napisano 13 Wrzesień 2005 przygniatający ostrzał polskiej broni maszynowej...
das_reich Napisano 13 Wrzesień 2005 Napisano 13 Wrzesień 2005 ....i jeszcze mnie z kolby potraktował...
das_reich Napisano 13 Wrzesień 2005 Napisano 13 Wrzesień 2005 .... pot mi spływał i mrużył oczy...... no cóż warunki wojenne:)
sura Napisano 13 Wrzesień 2005 Napisano 13 Wrzesień 2005 To ja biegałem w hełmie wz. 50 Oryginalnego nie zdążyłem pomalować. Za rok będzie jak trzeba. P.S.Panzer I? Ktoś sobie jaja robi?
full_flavor Napisano 13 Wrzesień 2005 Napisano 13 Wrzesień 2005 Te uwagi to nie złośliwość, zrobiliście naprawdę sympatyczne widowisko! Tak trzymać ! W dalszym ciągu ponawiam pytanie o SGO „Narew”.Pozdrawiam Radek
full_flavor Napisano 13 Wrzesień 2005 Napisano 13 Wrzesień 2005 WitamChcę wiedzieć więcej niż tylko lakoniczne stwierdzenie SGO „Narew”. Jestem z podlasia, jestem kolekcjonerem, mam różne ciekawe „regionałki” np. zdjęcia z okresu II RP i mogę np. służyć materiałami. Pytanie wydaje się takie proste ....Pozdrawiam Radek
victor Napisano 13 Wrzesień 2005 Napisano 13 Wrzesień 2005 Dla Radka, SGO Narew" to nazwa Samodzielnej Grupy Operacyjnej Narew powołanej przed mobilizacją w 1939 mająca za zadanie osłaniać front północny na granicy z Prusami Wschodnimi i blokować marsz wojsk niemieckich na Warszawę z północy. Jak pokazała historia swoje zadanie żołnierze z SGO Narew" spełnili ponad to czego oczekiwał Sztab Generalny. Pierwsze walki pod Nowogrodem były już 05.09.1939r a wycofanie z linii nastąpiło w nocy z 10 na 11.09.1939r. W tym czasie Niemcy już od trzech dni byli pod Warszawą, zajęty był Zambrów, Wysokie Mazowieckie,Ostrołęka, Różan wiec wycofanie SGO wynikało z przyczyn strategicznych by nie wpadła w okrążenie. Trzeba przyznać, że wysiłek tych żołnierzy i tak został zaprzepaszczony prze błędy dowódctwa z najwyższego szczebla, haos rozkazów i liczne błędy w tym nie wykorzystanie w sposób właściwy dwóch brygad kawalerii - Podlaskiej i Suwalskiej w skład których wchodziły dwa szwadrony pancerne. Ostania sukces grupy to potyczka pod Jakacią Dworną (przy obecnej trasie 61) z tylną strażą niemieckiej grupy Kempf" w trakcie której Niemcy stracili kilkadziesiąt pojazdów, wielu zabitych i rannych. Pozdro.
full_flavor Napisano 13 Wrzesień 2005 Napisano 13 Wrzesień 2005 WitamChyba sobie odpuszczę... Co prawda nie wyraziłem się dokładnie ale w pierwszej wypowiedzi wyraźnie pytam O GRUPĘ REKONSTRUKCJI HISTORYCZNEJ SGO Narew" a nie SGO Narew" ale za wykład z historii dziękuję...Radek
ubenfurer Napisano 13 Wrzesień 2005 Napisano 13 Wrzesień 2005 Napisz maila do ``robo`` co tam ci po głowie lata i o co chcesz pytać a odpowiedź otrzymasz ....
ubenfurer Napisano 13 Wrzesień 2005 Napisano 13 Wrzesień 2005 Sura!!! Kiler to mój dobry kumpel z Zambrowa.Zafascynowała go nasza rekonstrukcja i żałuje że nie zdążył na czas przyszykować oporządzenia i umundurowania.``PanzerI``to jeden z pomysłów na następne spotkanie we wrześniu :)-pssst. Ale za rok już napewno będzie nacierał ze mną przy boku :)pozdrawiam
robo Napisano 13 Wrzesień 2005 Autor Napisano 13 Wrzesień 2005 Grupa Rekonstrukcji Historycznej SGO Narew powstała niedawno ,w sierpniu 2005 jest nas w tej chwili niewielu tworzymy sekcje polską i sekcje niemiecką.Staramy sie odtwarzac żołnierzy z 33 pp i saperów z 42 Pionier Batalion.Oraz kultywowac tradycję i pamiec żołnierzy z Samodzielnej Grupy Operacyjnej Narew.Wszystkich chetnych do wstąpienia w nasze szeregi" zapraszam./kontak na maila.robo@lomza.mm.pl
Indar Napisano 13 Wrzesień 2005 Napisano 13 Wrzesień 2005 ... mamy też samodzielny batalion rycerzy... :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.