Skocz do zawartości

Pucha od maski p-gaz

szero

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !!

Zakupiłem puchę do maski p-gaz i chciałbym ją odnowić, w związku z czym miałbym parę pytań do ekspertów...

1. Pucha ma dwa wgniecenia ... jak to wyprostować ?
2. resztki farby sa widoczne w znacznym stopniu więc mam je zeszlifować a dopiero później pomalować ?
3. z czego najlepiej dorobić paski i gdzie kupić ten haczyk do pasa ...

Pozdrawiam

Witaj,
wgniecenia raczej niestety nie są możliwe do wyprostowania. Co do malowania... jeśli oryg farby jest mało - przed malowaniem powinieneś usunąć te resztki. Najlepiej zmywaczem do farb, a jeśli to nie ruszy oryg. niemieckiej farby to pozostaje papierek ścierny ;)
Żeby dorobić paski musiałbyś znaleźć odpowiednio długątaśmę parcianą. Klamerki możesz kupić na giełdzie, wykopane.
Wal na mail jeśli chcesz fotki i wymiary pasków nośnych.
Pozdrawiam

Oto obiecane wymiary i fotki pasków.

Krótki pasek jest oryginalny, długi to kopia. W długim pasku, szwy przy klamerce i sposób wykończenia końcówek jest identyczny jak w krótkim.

-szerokość taśmy 2cm, grubość około 2mm
-długość całkowita krótkiego paska 23cm (w tym 5 cm zawinięte i zszyte)
-długość całkowita długiego paska 165cm (w tym 5 cm zawinięte i zszyte)

tu foto paska krótkiego

• 5 weeks later...
miałem wykopka w stanie opłakanym przyszedłem do domu usiadłem iwyczyściłem ale martwi mnie to ze ona ma specyficzny zamek który już w desperacju polałem WD40i nic jest zapieczony i myśle o rozcieńciu zawiasa i wyjęciu go w celu otwarcia. Bowiem ta puszka od śmierci żołnieża nie była otwierana. Co może sie w niej znajdować i co z tym otwarciem zrobić bo mnie ciekawość żre

Nie zdzieraj oryginalnej farby!!!
Zrob ok.10% roztwor kwasu ortofosfowego i pędzelkiem nanieś dokładnie na puchę.Po godzince,dwóch zmyj to dokładnie wodą i powtórz.Tak kilka razy,tylko uważaj,żebyś nie przedobrzył.Wbrew pozorom pod rdzą może znajdować się oryginalna farba.Ja właśnie w ten sposób oczyściłem puchę,tylko niestety przedobrzyłem zanurzajac cała w roztworze na dwa dni.Zeszła cała rdza pokazując oryginalne malowanie,ale niestety odpadło po wyciągnięciu z roztworu.Zedrzeć farbę zawsze zdążysz.
W ten sposób odzyskuje się kalkomanie z hełmów itp.Nie jest to oczywiście cudowny sposób,bo różnnej jakości były i są nakładane farby,ale polecam ten sposób,bo naprawę warto.
Pozdrawiam

• 1 year later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie