szero Napisano 16 Sierpień 2005 Autor Share Napisano 16 Sierpień 2005 Witam !! Zakupiłem puchę do maski p-gaz i chciałbym ją odnowić, w związku z czym miałbym parę pytań do ekspertów...1. Pucha ma dwa wgniecenia ... jak to wyprostować ?2. resztki farby sa widoczne w znacznym stopniu więc mam je zeszlifować a dopiero później pomalować ? 3. z czego najlepiej dorobić paski i gdzie kupić ten haczyk do pasa ... Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boruta Napisano 16 Sierpień 2005 Share Napisano 16 Sierpień 2005 Pewnie niemiecka, ciężko będzie wyprostować. Co do malowania, to chcesz mieć ją nówkę, czy też nadgryzioną przez ząb historii? Ja bym ją tylko troche domalował dorobioną farbą, jak są duże ubytki.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 16 Sierpień 2005 Share Napisano 16 Sierpień 2005 Jak to karbowana puszka i ma poprzeczne załamane zagięcia to nie do wyprowadzenia. Łatwiej i taniej postarać się o lepszy egzemplarz.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imperorr Napisano 16 Sierpień 2005 Share Napisano 16 Sierpień 2005 kup mlotek z plastikowym koncem i z drugiej strony gumowany,poprubuj na kowadle lub jakims drewienkiem moze ruszy, ale ryzyko ze farba odpadnie i peknie jesli jest mocno zgieta lub przezarta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 21 Sierpień 2005 Share Napisano 21 Sierpień 2005 Witaj,wgniecenia raczej niestety nie są możliwe do wyprostowania. Co do malowania... jeśli oryg farby jest mało - przed malowaniem powinieneś usunąć te resztki. Najlepiej zmywaczem do farb, a jeśli to nie ruszy oryg. niemieckiej farby to pozostaje papierek ścierny ;)Żeby dorobić paski musiałbyś znaleźć odpowiednio długątaśmę parcianą. Klamerki możesz kupić na giełdzie, wykopane.Wal na mail jeśli chcesz fotki i wymiary pasków nośnych.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 24 Sierpień 2005 Share Napisano 24 Sierpień 2005 W związku z ilością pytań informuję że w przeciągu paru dni zamieszczę tu fotki i wymiary pasków nośnych do puchy.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 26 Sierpień 2005 Share Napisano 26 Sierpień 2005 Oto obiecane wymiary i fotki pasków.Krótki pasek jest oryginalny, długi to kopia. W długim pasku, szwy przy klamerce i sposób wykończenia końcówek jest identyczny jak w krótkim.-szerokość taśmy 2cm, grubość około 2mm-długość całkowita krótkiego paska 23cm (w tym 5 cm zawinięte i zszyte)-długość całkowita długiego paska 165cm (w tym 5 cm zawinięte i zszyte)tu foto paska krótkiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 26 Sierpień 2005 Share Napisano 26 Sierpień 2005 tu foto z wymiarami paska krótkiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 26 Sierpień 2005 Share Napisano 26 Sierpień 2005 długi pasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 26 Sierpień 2005 Share Napisano 26 Sierpień 2005 szczegóły krótkiego paska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 26 Sierpień 2005 Share Napisano 26 Sierpień 2005 szczegóły krótkiego paska Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Horst Napisano 26 Sierpień 2005 Share Napisano 26 Sierpień 2005 Ostatnie foto. Jak ktoś ma jakieś wątpliwości proszę pytać.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiu Napisano 26 Wrzesień 2005 Share Napisano 26 Wrzesień 2005 miałem wykopka w stanie opłakanym przyszedłem do domu usiadłem iwyczyściłem ale martwi mnie to ze ona ma specyficzny zamek który już w desperacju polałem WD40i nic jest zapieczony i myśle o rozcieńciu zawiasa i wyjęciu go w celu otwarcia. Bowiem ta puszka od śmierci żołnieża nie była otwierana. Co może sie w niej znajdować i co z tym otwarciem zrobić bo mnie ciekawość żre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiu Napisano 26 Wrzesień 2005 Share Napisano 26 Wrzesień 2005 niemoge zdięcia dodać ale chyba każdy wie jak takie zapięcie wygląda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 26 Wrzesień 2005 Share Napisano 26 Wrzesień 2005 Ostukaj to, uderzjąc w zaczep są szanse na otwarcie. WD40 tu bardzo pomaga. O ile wytrzymasz to pobaw się tak pare dni.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiu Napisano 27 Wrzesień 2005 Share Napisano 27 Wrzesień 2005 wd40 już lałem pare razy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiu Napisano 27 Wrzesień 2005 Share Napisano 27 Wrzesień 2005 już otwarłem twoim sposobem jest ok ale w środku nic niema tylko jakaś glina jakby i jest zgnita od środka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misia Napisano 5 Październik 2005 Share Napisano 5 Październik 2005 Nie zdzieraj oryginalnej farby!!!Zrob ok.10% roztwor kwasu ortofosfowego i pędzelkiem nanieś dokładnie na puchę.Po godzince,dwóch zmyj to dokładnie wodą i powtórz.Tak kilka razy,tylko uważaj,żebyś nie przedobrzył.Wbrew pozorom pod rdzą może znajdować się oryginalna farba.Ja właśnie w ten sposób oczyściłem puchę,tylko niestety przedobrzyłem zanurzajac cała w roztworze na dwa dni.Zeszła cała rdza pokazując oryginalne malowanie,ale niestety odpadło po wyciągnięciu z roztworu.Zedrzeć farbę zawsze zdążysz.W ten sposób odzyskuje się kalkomanie z hełmów itp.Nie jest to oczywiście cudowny sposób,bo różnnej jakości były i są nakładane farby,ale polecam ten sposób,bo naprawę warto.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal7589 Napisano 9 Grudzień 2006 Share Napisano 9 Grudzień 2006 Mam podobny problem, z kąd wziąć takie paski??Klamerki mozna dorwać na allegro, ale odpowiedni pasek to już grubsza sprawa,mam jeszcze pytanie dotyczące szmatki i sprężyny gdzie można je zdobyć.Pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.