ksiądz Napisano 12 Sierpień 2005 Autor Napisano 12 Sierpień 2005 Jest to wielkości 5 zł pozłacane z drógiej strony jest data oraz jakieś napisy niestety uszkodzone . Prawdopodobnie ktoś dolutował agrafkę . Pozdrowienia.
hakas Napisano 16 Sierpień 2005 Napisano 16 Sierpień 2005 Moje pierwsze spostrzeżenia. Nie jest to herb polski, złożoność tarczy heraldycznej i umieszczenie trzech hełmów oznacza dość mocno rozbudowaną kartę genealogiczną rodu. Mogę wnioskować, że to herb ksiażecy lub królewski.Heraldyka zachodnia. Powtarzaja sie smoki i gryfy. Na dole pod herbem napis LLMacke sugeruje manufakturę(mennice) niemiecką. Dużo pomógł by napis z rewersu medalu. Pozdrawiam.
ksiądz Napisano 17 Sierpień 2005 Autor Napisano 17 Sierpień 2005 Dzięki . A przypadkiem nie jest to herb Gryfitów przejęty przez prusaków ? tak jakoś obiło mi się o uszy.Pozdrawiam
hakas Napisano 18 Sierpień 2005 Napisano 18 Sierpień 2005 Gryf zajmuję bardzo wysokie miejsce w bestiarjuszu heraldycznym dlatego jest często umieszczany w hernach. Pozdrawiam.
krzychuna5 Napisano 22 Sierpień 2005 Napisano 22 Sierpień 2005 witam. jeśli możesz jeszcze powiedzieć coś o miejscu znalezienia, to może pomóc w identyfikacji. narazie w heraldyce niemieckiej jeszcze nie natrafiłem na ten konkretnie herb, ale bywają podobnie rozbudowane.pozdrawiam. krzysiek.
krzychuna5 Napisano 27 Sierpień 2005 Napisano 27 Sierpień 2005 już wiadomo. jest to herb książąt pomorza zachodniego. z tyłu napis wytłumaczyłby z jakiej okazji został wybity, ale skoro jest nieczytelny, to trudno:(pozdrawiam. krzysiek.
krzychuna5 Napisano 27 Sierpień 2005 Napisano 27 Sierpień 2005 przepraszam, za jeszcze jeden post, ale znalazłem ten sam herb w całej okazałości.pozdrawiam. krzysiek.
ksiądz Napisano 28 Sierpień 2005 Autor Napisano 28 Sierpień 2005 Dzięki Krzysiek za odpowiedż i za czas poświęcony na szukaniu.Medal został znaleziony w Szczecinie,nad datą zostały resztki napisu STETTIN.Tylko skąd herb książąt pomorza zachodniego na medalu pruskim czyżby jakaś rocznica ? Podaj adres stronki z tym herbem.Pozdrawiam.
krzychuna5 Napisano 28 Sierpień 2005 Napisano 28 Sierpień 2005 jest to herb gryfitów ze strony:http://www.ruegenwalde.com/greifen/.a co do medalu pruskiego, to sprawdż granice Królestwa Pruskiego. pozdrawiam. krzysiek.
zawic Napisano 5 Wrzesień 2005 Napisano 5 Wrzesień 2005 jest to cherb austryjackiej rodziny vo tsahmaher
krzychuna5 Napisano 5 Wrzesień 2005 Napisano 5 Wrzesień 2005 może jakieś szczegóły i dowody. ja tam widze dużo szczegułów pomorskich gryfitów.pozdrawiam. krzysiek.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.