Skocz do zawartości

Co to za herb na tym chyba medalu z 1881 r

ksiądz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jest to wielkości 5 zł pozłacane z drógiej strony jest data oraz jakieś napisy niestety uszkodzone . Prawdopodobnie ktoś dolutował agrafkę . Pozdrowienia.

Napisano
Moje pierwsze spostrzeżenia. Nie jest to herb polski, złożoność tarczy heraldycznej i umieszczenie trzech hełmów oznacza dość mocno rozbudowaną kartę genealogiczną rodu. Mogę wnioskować, że to herb ksiażecy lub królewski.Heraldyka zachodnia. Powtarzaja sie smoki i gryfy. Na dole pod herbem napis LLMacke sugeruje manufakturę(mennice) niemiecką. Dużo pomógł by napis z rewersu medalu. Pozdrawiam.
Napisano
witam. jeśli możesz jeszcze powiedzieć coś o miejscu znalezienia, to może pomóc w identyfikacji. narazie w heraldyce niemieckiej jeszcze nie natrafiłem na ten konkretnie herb, ale bywają podobnie rozbudowane.
pozdrawiam. krzysiek.
Napisano

już wiadomo. jest to herb książąt pomorza zachodniego. z tyłu napis wytłumaczyłby z jakiej okazji został wybity, ale skoro jest nieczytelny, to trudno:(
pozdrawiam. krzysiek.

Napisano
Dzięki Krzysiek za odpowiedż i za czas poświęcony na szukaniu.Medal został znaleziony w Szczecinie,nad datą zostały resztki napisu STETTIN.Tylko skąd herb książąt pomorza zachodniego na medalu pruskim czyżby jakaś rocznica ? Podaj adres stronki z tym herbem.Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie