Skocz do zawartości
  • 0

odznaka- czyżby Vichy?

kibic

Pytanie

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Pol- w okolicy były gdzieś obozy jenieckie, w których przebywali Francuzi,lecz odznaka została znaleziona na polu.Zguba jeńca pracującego przymusowo u bauera?
Napisano
Znalazłem prawie identyczny znaczek. Mój wykonany jest z aluminium, a ten ze zdjęcia wygłąda na miedziany lub mosiężny. Do kolegi pol", istotnie rafienie" na terenie przy obozie jenieckim (VIII C) gdzie przetrzymywani byli głównie francuzi.
Napisano
A więc tak, odznaczki te były to odznaczki francuskich jeńców wojennych, z tego co wiem zakupywane przez ich rodziny i wysyłane razem w paczkach. Odznaczki te różniły sie nieco od siebie wielkościami i wzorami, żalezało to głównie od obozu jenieckiego, każdy miał inny.Na Wszystkich z tego co mi wiadomo przewodnim motywem był topór vichy.Najładniejszy wzór jaki do tej pory widziałem pochodził, ze stalagu IIIC i przedstawiał, topór, a nim wzdłuż umiejscowione były litery STALAG III C.Kibic, a twoja najprawdopodobniej została zgubiona, lub poprostu wyrzucona, ale napwno jest to tez taka pamiatka jeniecka

pozdro pol

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie