kibic Napisano 12 Sierpień 2005 Autor Napisano 12 Sierpień 2005 Nieśmiałe podejrzenia... Czy prawidłowo kojarzę to z Vichy? Nie mam na myśli wody mineralnej:).
Majorian Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 moim zdaniem tak. Charakterystyczna symbolika. Pozdr.
kibic Napisano 12 Sierpień 2005 Autor Napisano 12 Sierpień 2005 Jednak prawidłowe skojarzenie:)Dziękuję.
obert8 Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 vichy toporek raczej krzyz sw Andrzeja toporek to raczej italia
pol Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 kibic , a można widzieć , czy czasami nie została trafiona na jakims obozie jenieckim ???pozdro pol
kibic Napisano 12 Sierpień 2005 Autor Napisano 12 Sierpień 2005 Pol- w okolicy były gdzieś obozy jenieckie, w których przebywali Francuzi,lecz odznaka została znaleziona na polu.Zguba jeńca pracującego przymusowo u bauera?
adam01 Napisano 13 Sierpień 2005 Napisano 13 Sierpień 2005 Znalazłem prawie identyczny znaczek. Mój wykonany jest z aluminium, a ten ze zdjęcia wygłąda na miedziany lub mosiężny. Do kolegi pol", istotnie rafienie" na terenie przy obozie jenieckim (VIII C) gdzie przetrzymywani byli głównie francuzi.
pol Napisano 13 Sierpień 2005 Napisano 13 Sierpień 2005 A więc tak, odznaczki te były to odznaczki francuskich jeńców wojennych, z tego co wiem zakupywane przez ich rodziny i wysyłane razem w paczkach. Odznaczki te różniły sie nieco od siebie wielkościami i wzorami, żalezało to głównie od obozu jenieckiego, każdy miał inny.Na Wszystkich z tego co mi wiadomo przewodnim motywem był topór vichy.Najładniejszy wzór jaki do tej pory widziałem pochodził, ze stalagu IIIC i przedstawiał, topór, a nim wzdłuż umiejscowione były litery STALAG III C.Kibic, a twoja najprawdopodobniej została zgubiona, lub poprostu wyrzucona, ale napwno jest to tez taka pamiatka jenieckapozdro pol
Pytanie
kibic
Nieśmiałe podejrzenia... Czy prawidłowo kojarzę to z Vichy? Nie mam na myśli wody mineralnej:).
7 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.