leserek Napisano 10 Sierpień 2005 Autor Napisano 10 Sierpień 2005 witam, poszperalem juz troche w temacie, ale wciaz mi malo...mam pytanie, jak znalezc stare szlaki, ktoredy przebiegaly, czy mozna jakos dojsc do tega studiujac mapy.czy ktos podzieli sie wiadomosciami?pozdrawiam tomek
Pit_100 Napisano 10 Sierpień 2005 Napisano 10 Sierpień 2005 Najlepiej pytać starych ludzi. Ja tak robię i są efekty:) Pozdro
Anielskooki Napisano 10 Sierpień 2005 Napisano 10 Sierpień 2005 Zazwyczaj takie informacje zawarte są w książkach o historii danego regionu.
krecix Napisano 10 Sierpień 2005 Napisano 10 Sierpień 2005 Najlatwiej analizujac zdjecia satelitarne :]
leserek Napisano 10 Sierpień 2005 Autor Napisano 10 Sierpień 2005 wydaje mi sie ze starzy ludzie beda trafniejsi w moim przypadku, ksiazki slabo traktuja o regionie.stare mapy maja slaba skale (moje) i widac tylko ze prowadza z A do B.
maxim026 Napisano 10 Sierpień 2005 Napisano 10 Sierpień 2005 stare szlaki i trakty najlepiej moim zdaniem {ja tak robie} . zalatwiam sobie a raczej kopuje lub szukam na necie starych map mojego regionu i biore mape aktualna i robie nakładki większośc starych szlaków to dzisiaj jest asfalt ale znajduje się tez dozo które są nadal piaszczyste i wtedy wyruszem ,, koledz tez dobze doradzają ...POZDRAWIAM
vaderian Napisano 11 Sierpień 2005 Napisano 11 Sierpień 2005 WitamZależy o jak dawne Ci szlaki chodzi. Te najstarsze charakteryzuja sie tym, ze przebiegają wzdłuż cieków wodnych (rzek). Najłatwiej było nie zgubić kierunku i o wode dla koni i właścicieli było łatwo. Takim był np. szlak solny z Bochni do Kalisza ( a może i dalej) który kierował się rzeka Wartą.Ps. To wcale nie znaczy że szli brzegiem :-)I tu pomocne są stare mapy, starzy ludzie itp. itd. PozdrawiamVaderian (Lodz)
leserek Napisano 11 Sierpień 2005 Autor Napisano 11 Sierpień 2005 witam, a jesli chodzi o stare piaszczyste drogi to mam takowa na oku, ale czysta jak cholera, wchodzi w las, czy warto zapuszczac sie w las czy zrobic przydrozne pola?pozdro
Boruta Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 W lesie mogą być moniaki po pijaczkach.Na zdrowie ;-)
vaderian Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 Wszedzie warto szukać :))Czasami można znaleźć ciekawe rzeczy w najbardziej absurdalnym i nie wskazujacym absolutnie na powodzenie miejscu. ;-)PozdrawiamVaderian (Lodz)
leserek Napisano 12 Sierpień 2005 Autor Napisano 12 Sierpień 2005 mam do zrobienia wioske ktorej nie ma , bo sie zapadla, ma ktos ochote? okolice olesna.
leserek Napisano 12 Sierpień 2005 Autor Napisano 12 Sierpień 2005 wioska jest w opolskima ty general to idz sie zaorac...i nie miej wszystkiego na oku bo ci sie jeczmien zrobi :))miales przyjechac, jutro odpada, jade do opola, chyba zeby pon.
general1006 Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 dobra, dobra przecież wiesz, że syn był w szpitalu i nie miałem kiedy zawitać do Kluczborka. Mam na oku jeszcze stary folwark tylko muszę zrobić rozpoznanie.
leserek Napisano 16 Sierpień 2005 Autor Napisano 16 Sierpień 2005 haha, jak ty zrobisz rozpoznanie to nie bedzie po co jechac...mam takiego wielkiego lenia ze nawet nie mam sily trzymac wykrywki, nie mowiac o machaniu.chyba sie udam do lekarza , bo to nienormalnepozdro dla rodzinki , zaproszenie aktualne
YoWheris Napisano 19 Sierpień 2005 Napisano 19 Sierpień 2005 Witam Generał. Ten folwark to może okolice Wrocławia? Też mam takowy na oku, hehe. Może akurat ten sam, obyśmy się nie spotkali w tym samym czasie, a ja muszę się pospieszym w takim razie. Pozdro.
general1006 Napisano 19 Sierpień 2005 Napisano 19 Sierpień 2005 Witam YoWheris. Mój jest blisko Brzegu.
leserek Napisano 19 Sierpień 2005 Autor Napisano 19 Sierpień 2005 do generalka, ooo nie mam czasu na szukanie... pozniej patrze, a tu na forum fotki gadzetow... kanalia sama jezdzi!!!przeciez ci nie powybieram tych gratow... zapraszam do mnie mam takie mijesce jak zrobie fote to wcisne na forum, ale pole duze i sam nie dam rady!! polaczenie wykopkow z grillem...pozdrowionka
YoWheris Napisano 20 Sierpień 2005 Napisano 20 Sierpień 2005 General jak wyrażasz chęć wyjazdu w poniedziałek to odezwij się do Wraitha, on zna szczególy. Miejsce wyjazdu odemnie spod chaty, a godzinę niech ci przekaże Wraith. I przekaż mu by do mnie napisał czy wszystko pasuje i czy jedziesz.
general1006 Napisano 20 Sierpień 2005 Napisano 20 Sierpień 2005 leserek jak jadę na wykopki to gdzieś blisko domu bo mam mało czasu w tygodniu na dalszy wypad, co do niedzieli to jeszcze zadzwonię. YoWheris dobra zadzwonię do Wraitha i obgadam z nim, co i jak.Pozdr.
Wraith Napisano 20 Sierpień 2005 Napisano 20 Sierpień 2005 Jedziem jedziem Panowie:-) Tak jak ustalone godzina 17 z kawałkiem?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.