Skocz do zawartości

szlaki handlowe

leserek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam, poszperalem juz troche w temacie, ale wciaz mi malo...
mam pytanie, jak znalezc stare szlaki, ktoredy przebiegaly, czy mozna jakos dojsc do tega studiujac mapy.
czy ktos podzieli sie wiadomosciami?
pozdrawiam tomek
Napisano
wydaje mi sie ze starzy ludzie beda trafniejsi w moim przypadku, ksiazki slabo traktuja o regionie.
stare mapy maja slaba skale (moje) i widac tylko ze prowadza z A do B.
Napisano
stare szlaki i trakty najlepiej moim zdaniem {ja tak robie} . zalatwiam sobie a raczej kopuje lub szukam na necie starych map mojego regionu i biore mape aktualna i robie nakładki większośc starych szlaków to dzisiaj jest asfalt ale znajduje się tez dozo które są nadal piaszczyste i wtedy wyruszem ,, koledz tez dobze doradzają ...POZDRAWIAM
Napisano
Witam
Zależy o jak dawne Ci szlaki chodzi. Te najstarsze charakteryzuja sie tym, ze przebiegają wzdłuż cieków wodnych (rzek). Najłatwiej było nie zgubić kierunku i o wode dla koni i właścicieli było łatwo. Takim był np. szlak solny z Bochni do Kalisza ( a może i dalej) który kierował się rzeka Wartą.
Ps. To wcale nie znaczy że szli brzegiem :-)I tu pomocne są stare mapy, starzy ludzie itp. itd.

Pozdrawiam
Vaderian (Lodz)
Napisano
witam, a jesli chodzi o stare piaszczyste drogi to mam takowa na oku, ale czysta jak cholera, wchodzi w las, czy warto zapuszczac sie w las czy zrobic przydrozne pola?
pozdro
Napisano
Wszedzie warto szukać :))
Czasami można znaleźć ciekawe rzeczy w najbardziej absurdalnym i nie wskazujacym absolutnie na powodzenie miejscu. ;-)

Pozdrawiam
Vaderian (Lodz)
Napisano
wioska jest w opolskim
a ty general to idz sie zaorac...i nie miej wszystkiego na oku bo ci sie jeczmien zrobi :))
miales przyjechac, jutro odpada, jade do opola, chyba zeby pon.
Napisano
haha, jak ty zrobisz rozpoznanie to nie bedzie po co jechac...mam takiego wielkiego lenia ze nawet nie mam sily trzymac wykrywki, nie mowiac o machaniu.chyba sie udam do lekarza , bo to nienormalne
pozdro dla rodzinki , zaproszenie aktualne
Napisano
Witam Generał. Ten folwark to może okolice Wrocławia? Też mam takowy na oku, hehe. Może akurat ten sam, obyśmy się nie spotkali w tym samym czasie, a ja muszę się pospieszym w takim razie. Pozdro.
Napisano
do generalka,
ooo nie mam czasu na szukanie... pozniej patrze, a tu na forum fotki gadzetow...
kanalia sama jezdzi!!!
przeciez ci nie powybieram tych gratow... zapraszam do mnie mam takie mijesce jak zrobie fote to wcisne na forum, ale pole duze i sam nie dam rady!! polaczenie wykopkow z grillem...
pozdrowionka
Napisano
General jak wyrażasz chęć wyjazdu w poniedziałek to odezwij się do Wraitha, on zna szczególy. Miejsce wyjazdu odemnie spod chaty, a godzinę niech ci przekaże Wraith. I przekaż mu by do mnie napisał czy wszystko pasuje i czy jedziesz.
Napisano
leserek jak jadę na wykopki to gdzieś blisko domu bo mam mało czasu w tygodniu na dalszy wypad, co do niedzieli to jeszcze zadzwonię.

YoWheris dobra zadzwonię do Wraitha i obgadam z nim, co i jak.
Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie