Skocz do zawartości

kubek Marynarki Wojennej

bolas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

wpadł mi ostatnio w łapy taki oto kubek - stalowy, pojemność 0,5 litra, sygnowany MAR WOJ" na kotwicy, oraz HUTA SILESIA 1935. czy możecie przybliżyc mi charakter w jakim używano takich kubków w marynarce wojennej ? spotkałem sie z opinią że to element zastawy okrętowej" czyli po prostu wyposażenie kuchnii/jadalni na okretach MW. czy to się zgadza? czy może jest to bardziej indywidualne wyposażenie jak np. kubek w piechocie ? niestety nie mam za duzego pojecia o wyposazeniu MW pre 1939. z góry dzięki za pomoc.

Napisano
Jest to typowy kubek z wyposażenia mesy marynarskiej na okręcie.Metalowy z wiadomych powodów;-).Coby się nie tłukło.Także talerze i inne części zastawy były metalowe.Nie przypisywano ich konkretnym osobą.W mesie oficerskiej na dużych okręach(u nas np.niszczyciele)była zastawa porcelanowa,na specjalne okazje.W morzu oczywiście metal(tzw.nierdzewka).Po wojnie też stosowane tylko trochę inny kształt i oczywiście sygnatury.Było chyba tylko MW wpisane w kotwicę.Informacje między innymi z własnego doświadczenia :-).1987-1990-MW.W moich czasach wprowadzano już ochydny plastik,BŁŁEE!!!
Gratuluję trafienia,piękna rzecz.Bardzo rzadka,historię MW II RP wszyscy znamy.
pozdrawiam
kruszyna

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie