bolas Napisano 9 Sierpień 2005 Autor Napisano 9 Sierpień 2005 wpadł mi ostatnio w łapy taki oto kubek - stalowy, pojemność 0,5 litra, sygnowany MAR WOJ" na kotwicy, oraz HUTA SILESIA 1935. czy możecie przybliżyc mi charakter w jakim używano takich kubków w marynarce wojennej ? spotkałem sie z opinią że to element zastawy okrętowej" czyli po prostu wyposażenie kuchnii/jadalni na okretach MW. czy to się zgadza? czy może jest to bardziej indywidualne wyposażenie jak np. kubek w piechocie ? niestety nie mam za duzego pojecia o wyposazeniu MW pre 1939. z góry dzięki za pomoc.
bolas Napisano 9 Sierpień 2005 Autor Napisano 9 Sierpień 2005 sygnatura HUTA SILESIA 1935 na dnie ...
KRUSZYNA Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 Jest to typowy kubek z wyposażenia mesy marynarskiej na okręcie.Metalowy z wiadomych powodów;-).Coby się nie tłukło.Także talerze i inne części zastawy były metalowe.Nie przypisywano ich konkretnym osobą.W mesie oficerskiej na dużych okręach(u nas np.niszczyciele)była zastawa porcelanowa,na specjalne okazje.W morzu oczywiście metal(tzw.nierdzewka).Po wojnie też stosowane tylko trochę inny kształt i oczywiście sygnatury.Było chyba tylko MW wpisane w kotwicę.Informacje między innymi z własnego doświadczenia :-).1987-1990-MW.W moich czasach wprowadzano już ochydny plastik,BŁŁEE!!!Gratuluję trafienia,piękna rzecz.Bardzo rzadka,historię MW II RP wszyscy znamy.pozdrawiamkruszyna
mietek Napisano 15 Sierpień 2005 Napisano 15 Sierpień 2005 Poszukaj byl juz gdzies na forum pare lat temu. W Archeologii Wojskowej" jest artykul o zastwach MW w tym blaszanych.
kolekcj Napisano 15 Sierpień 2005 Napisano 15 Sierpień 2005 Wydawanie posiłku na ORP Grom". Co prawda kubków nie mają, ale ładnie widać elementy metalowej zastawy.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.