Skocz do zawartości
  • 0

Kto w III Rzeszy robił takie stemple?

kat

Pytanie

Napisano

Witam!
W czasie urlopu wpadła mi w ręce taka oto deseczka, właściwie to jej fragment. Cała deska wraz z wieloma innymi pochodzi ze stanowiska baterii niemieckiej artylerii, którą okopano na polu u wujka mojej żony. Po wycofaniu się Niemców wujek udał się do opuszczonych już ziemianek i przytulił deski, którymi oszalowany był wykop. Jedną z nich, z najlepiej zachowanym stemplem w jakimś odruchu przyciął i zostawił sobie, przeleżało to u niego na półce w warsztacie 60 lat i wgryzł się w to tylko jeden kornik, tak więc jest w zasadzie w nienaruszonym stanie. Mam więc pytanie czy ktoś wie co ooznaczają skróty pod lecącym orłem ze swastyką w szponach, czy można na podstawie tego zidentyfikować jakoś jednostkę, z której ten kawałek dechy pochodzi?
Jako ciekawostkę dodam, że jeszcze 10 lat temu wujek żony miał dookoła domu chodniczek ułożony z łusek od pocisków artyleryjskich kilku kalibrów. Niestety wszystko poszło na złom jak ułożyli sobie kostkę. Niestety wtedy moja żona była jeszcze przyszłą żoną.

3 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

no dobra dokładam zdjęcie jeszcze raz, bo poprzednie jest jakieś wadliwe i nie otwiera się w nowym oknie

Napisano
nie dojdziesz jednostki po tej pieczątce, jest to tylko gapa i oznaczenie urzędu zaopatrzenia luftwaffe (czy coś takiego ) no i rok
pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie