Skocz do zawartości

Niemieckie polowe fortyfikacje żelbetonowe

sopel69

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

a tu drugi taki sam - słabo widać bo porośnięte jest roślinnością i nawalili kamieni, ale dostał jakąś bombą i została tylko jedna scianka

Napisano
a co do desek - to pozostałość po szalunku? czy zabezpieczały przed odpadajacym betonem po ewentualnym trafieniu -wyglądają na wsunięte w przygotowany wrąb ale po tylu latach ciężko coś stwierdzić. pozdrowienia
Napisano
Zdjecia przedstawiaja typowy tobruk.Wyjscie zapasowe to wejscie glowne ,a otwor w rogu to wylot kominka piecyka ,ewentualnie wentylacja
Napisano
były jeszcze fajne zapory przeciwczołgowe betonowe z szynami kolejowymi przy drodze ale ostatnio jakiś mamut kazał to rozebrać i rozwalili nawet fotki nie zdązyłem zrobić co za barany żyją w naszym kraku :(
Napisano
Pozwolisz nekroskop ,że narazie nie podam lokalizacji. Teren jest nieruszony, a mam zamiar pierwszy go przeszukać :). A tychobiektów" jest co najmniej 10 tyle narazie znalazłem.Zaś niedaleko mieszka konkurencja" która o nich nie wie jak podam Ci lokalizację i to przeczyta jutro nie będzie czego szukać. sorry Marku ale musisz poczekać.
Napisano
Boruto ten bunkier jest w takim miejscu ze nikt sie go tam nie spodziewa i nikt nie szukał totalny zaskok, ale pod latarnią najciemniej;)ja o nim wiem bo sie tam wychowałem, ale nie chodzi o niego tylko o teren wokół. nie ruszany a tego lata napatrzyłem się na robotę kretów gigantów" teren wygląda jak odkrywka w bełchatowie :( nigdy nie wiadomo czy te kreciki" nie czytają tego forum, popsują okolicę a niktz nas nie chce chyba by tak było?pozdrowienia
Napisano
Pierwsze zdjęcie od góry przypomina mi popularny Tobruk" czyli Regelbau 58c - stanowisko k.m. Podobnie fotka z zasypanym wejściem. Ale poszukać w okilicy zawsze warto
Napisano
pewnie ,że warto Janie jak byłem małym chłopcem wieki temu to w okolicy tego bunkra walało sie mustwo łusek armatnich wszelkich kalibrów stalowych mosieżnych itp.(szkoda że wtedy tego nie zbierałem), magazynków do ppsz(wtedy myślałem że to miny hehe) i innych ,ale to już przeszłość wyzbierali to co na wierzchu ciekawe co w ziemi siedzi? sprawdzę niedługo to wam przedstawię pozdrowienia
Napisano
Czołem.
Witaj Sopel69 - poczekam. Trzymam za słowo. A tylko uchyl rąbka tajemnicy czy to daleko od Rawicza (Wielkopolska)? Jeśli możesz.
Pozdrowienia
Marek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie