Skocz do zawartości

Woodstock 2005 - Kostrzyn nad Odrą

lain

Rekomendowane odpowiedzi

CZesc!byl moze ktos z was forumowiczow na tegorocznym woodstoku?jezeli tak to pytanie do was-fort ktory znajduje sie okolo 500 metrow w las za wioską kriszny.co to jest!?przyjechalem z Gdańska i oczom uwierzyc nie mogłem!

Fort Sarbinowski:)
tez latalem z wykrywka;)nawet pomiedzy namiotami w lasku przy wiosce Tyskiego:)(tam bylismy rozbici).
nastepnym razem polecam stare miasto jednak to juz granica i trzeba naprawde bardzo uwazac.ale trafienia ladne...
pozdrawiam

Kurcze juz drugi rok z rzędu próbuje znalezc chwile czasu zeby na Woodstocku wybrać się na forty,ale jakos nigdy nie wychodzi. Widac Partol ma inne zeczy do roboty niz szwendac sie po fortach:-(((

nie tylko forty.stare miasto kostrzyn tez na wypasie!!!weszlismy nawet do jednej piwnicy.(byla juz odgruzowana)Zastanawiam sie jak jest z innymi.czemu nikt sie tym nie zajmuje?w kazdym razie i tak zdjecia nie oddaja klimatu ktory tam panuje.-1 foto: uliczka i przedproze domu.

w 1999 chlopacy sie dobrali do fortu filip na starym miescie...:)a co wyszlo to 1/10 bylo mozna ogladac w lubuskim muzeum wojskowym bo reszta rozeszla sie w tajemniczych okolicznosciach...:>wszystko w oksydzie.pakowane w skrzynki itd.
a co do piwnic to tez mozna niezle fanty znalezc...:)tylko trzeba naprawde bardzo bardzo uwazac na SG...
pozdro

Kolego Stedke - znaleziona na forcie Filip broń nie była w pełnej oksydzie ". Skrzynki może były - ale w rozsypce. Broń była w znacznym stopniu pordzewiała. Na pewno znalazły się tam egzemplarze mniej zniszczone , ale wiekszość była pokryta gruba warstwą rdzy. W taki specyficzny dziwny sposób, mianowicie tylko z jednej strony. Jedna strona broni wygląła na ową" druga to rdza. Oprócz znacznej ilości pistoletów Walther P-38 [ ok. 400 sz] znaleziono ponad 100 luf w pojemnikach do MG-34 i 42, dwa dalmierze [ jeden z nich jest w Lubuskim Muzeum Broni ] dwie wyrzutnie Panzerschreck , dużo magazynków do Beretty [ łudząco przypominających magazynki MP-40] , kilkanaście nasadek do wystrzeliwania granatów, ponad 100 tyś. szt. amunicji karabinowej , kilkadziesiat pocisków moździerzowych , panzerfausty . Amunicją zajął się Minerski Patrol Oczyszczsania Terenu z Krosna Odrzańskiego, a dowódcą był mój kolega. Broń, lufy przez pewien czas przechowywane były w Komisariacie Policji w Kostrzynie i zapewne powędrowały dalej do KWP w Szczcinie . Dalszy ich los nie jest mi znany. Przez pewnien czas w Lubuskim Muzeum Broni była wystawa- gablotka z gratami" z Kosztrzyna.

kolego JanW.nie wszystko ale w duzej wiekszosci.a co dostalo muzeum nie ukrywajmy byly to najgorsze stany.wystarczylo pogadac z mejscowymi ktorzy wyczaili temat...co do luf od mg mialem dwie sztuki do mg42i 34 obydwie lusterka".
owszem zgadzam sie z toba po czesci.ale takze to co piszesz sa to dane oficjalne...
pozdrawiam

do Laina: Fotka która pokazałeś przedstawia prawdopodobnie niemiecką starą fabryke, z tego co słyszałem była to fabryka części do samolotów, ale nie bardzo mi sie chce w to wierzyć. Wiem tyle że podziemia ciągna sie dość daleko! Pozdro! Darz dół:)

Fort Sarbinowski jest jednym z czterech fortów okalających Kostrzyn (inne to Gorgast - po niemieckiej stronie, Czarnów i Żabice) tylko Fort Sarbinowski jest dwópiętrowy, pozostałe jednopiętrowe). Wiem bo mieszkam w poniemieckich koszarach wojskowych (to pierwsze osiedle idąc z Woodcsotku do miasta) :D
Pozdrawiam M98k

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie