bjar_1 Napisano 21 Sierpień 2005 Napisano 21 Sierpień 2005 Jakie lata i fabryki? Przewaga czegoś ,czy wszystkiego po trochu??
efes Napisano 21 Sierpień 2005 Napisano 21 Sierpień 2005 Ze wstępnych oględzin podczas kopania to z lat 1908 do1914.Znakowane S S 3 10.Ale trzeba to przejrzeć ,a jest tego sporo.pozdr efes
efes Napisano 21 Sierpień 2005 Napisano 21 Sierpień 2005 Pewnie tak.Resztę zostawiliśmy na naprawdę ciężkie czasy.pozdr efes
maciej Napisano 22 Sierpień 2005 Napisano 22 Sierpień 2005 Za Łódź Nasze Miasto:Miłośnicy historii odtworzyli w sobotę starcie pod Oosterbek w Holandii we wrześniu 1944 r. Dwugodzinną scenę odegrali na Brusie.Rozległy się strzały. Na okopy, w których schronili się Polacy, ruszył niemiecki transporter opancerzony OT 810 i półciężarówka. Polacy ostrzelali je z moździerzy. W pierwszej fazie bitwy przewagę mieli Niemcy. Były wybuchy, zapaliły się zasieki, a na ziemię padli pierwsi ranni. W rolę niemieckiej sanitariuszki wcieliła się Jolanta Daszyńska, doktor historii na Uniwersytecie Łódzkim. Towarzyszył jej owczarek niemiecki – Saba.– Na planie bitwy znalazło się 30 osób – mówi Konrad Czernielewski, uczestnik rekonstrukcji, z wykształcenia historyk.W rolę żołnierzy polskich wcielili się członkowie Grupy Rekonstrukcji Historycznych Pierwszej Samodzielnej Brygady Spadochronowej. W mundurach niemieckich wystąpili miłośnicy historii z Łodzi, Poznania i Torunia. Broń wypożyczyli z łódzkiej Wytwórni Filmów Fabularnych, a do pozoracji pola walki wykorzystali świece dymne.Rekonstrukcja była filmowana, więc na planie padały komendy „Gotowi! Akcja!”. W przerwach między ujęciami uczestnicy bitwy biegali z aparatami cyfrowymi, aby jak najwięcej scen zachować w kadrze do rodzinnego albumu.W grupie miłośników historycznych rekonstrukcji są panowie w wieku od 15 do 55 lat: kustosz, ochroniarz, lekarz oraz uczniowie. Przygotowują pokazy i biorą udział w zlotach grup rekonstrukcyjnych. Sobotnie starcie było przygotowaniem grupy do udziału w imprezie planowanej na rok 2006 – rekonstrukcji walk o most w Arnhem.Pytanie czy ktoś z Was to widział?
obert8 Napisano 22 Sierpień 2005 Napisano 22 Sierpień 2005 nie cholera i zaluje ze mnie tam nie bylo pzdr
Martin Napisano 22 Sierpień 2005 Napisano 22 Sierpień 2005 WitamDzisiejszy rekreacyjny wypadzik to: ja-- guzik z kotwicą, mały grenadierek francuzki, prusak z koroną , guziczek francuzki ze zbroją, wielki guzik chyba od palta ( bicia jeszcze nie odczytane) ,1 kopiejka, Konrad 2 kopiejki, 5gr 1923, 2 groszki i kalesoniaki.pzdr.
efes Napisano 23 Sierpień 2005 Napisano 23 Sierpień 2005 W końcu trafił się garnek.Zrobiło się póżno.Wykopaliśmy swoje.Czas było zamaskować miejsce,co nie za bardzo się udało.
Martin Napisano 23 Sierpień 2005 Napisano 23 Sierpień 2005 WitamDzisiejszy wypadzik: Konrad 8 monetek ( 1 groschen, boratynki i inne) oraz piękny posrebrzany guziczek z orłem królestwa polskiego, ja; 20 monetek ( 12 tak za bardzo nie wiadomo jakich , cos między boratynkami a szelągami Augusta), 2* 1 kopiejka, 1/2 kopiejki, grosz Augusta, 1 groschen, 1 grosz polski z miedzi krajowej 1823r, 2 pfennigi 1938 ( z duża swastyką i małym orłem) i srebny szóstak Kazimierza 1667, 2 klamereczki cywilne, 3 guziki ( z polskim orłem, pozłacany z carskim i gładki, krzyzyk , naparstek i plomba z orłem w koronie.Wypadzik bardzo udany...pzdr.
efes Napisano 24 Sierpień 2005 Napisano 24 Sierpień 2005 Ładnie szarpiecie.Też chyba zajmę się guzikami i monetkami.Czy w polach już po żniwach?pozdr efes
Mlody Mauser Napisano 24 Sierpień 2005 Autor Napisano 24 Sierpień 2005 Panowie jakies wykopki w sobote?
Martin Napisano 24 Sierpień 2005 Napisano 24 Sierpień 2005 Uprawy skoszone , ale generalnie jeszcze nie zaorane.pzdr.
obert8 Napisano 29 Sierpień 2005 Napisano 29 Sierpień 2005 co jest panowie rozerwalo was nikt nic nie pisze martin slyszalem ze byles u wujka pzdr
Martin Napisano 29 Sierpień 2005 Napisano 29 Sierpień 2005 WitamU wujka jeszce nie byłem , wykorzystałem swoje cztery dni wolnego i byłem na działce przygotować się do egzaminu. Dzis popchnąłem pierwsze trzy etapy egzaminu ( jeszcze tylko dwa egzaminy w srodę), z wykrywaczem byłem tylko raz na 1.5 godzinki: srebrna carska obrączka ( pęknieta), 1/2 kopiejki, 1 kopiejka, 2 grosze Stasia i boratynka.pzdr.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.