Skocz do zawartości

Łódź po raz czwarty

Mlody Mauser

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 243
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Ze wstępnych oględzin podczas kopania to z lat 1908 do1914.Znakowane S S 3 10.Ale trzeba to przejrzeć ,a jest tego sporo.pozdr efes
Napisano
Za Łódź Nasze Miasto:
Miłośnicy historii odtworzyli w sobotę starcie pod Oosterbek w Holandii we wrześniu 1944 r. Dwugodzinną scenę odegrali na Brusie.
Rozległy się strzały. Na okopy, w których schronili się Polacy, ruszył niemiecki transporter opancerzony OT 810 i półciężarówka. Polacy ostrzelali je z moździerzy. W pierwszej fazie bitwy przewagę mieli Niemcy. Były wybuchy, zapaliły się zasieki, a na ziemię padli pierwsi ranni. W rolę niemieckiej sanitariuszki wcieliła się Jolanta Daszyńska, doktor historii na Uniwersytecie Łódzkim. Towarzyszył jej owczarek niemiecki – Saba.
– Na planie bitwy znalazło się 30 osób – mówi Konrad Czernielewski, uczestnik rekonstrukcji, z wykształcenia historyk.
W rolę żołnierzy polskich wcielili się członkowie Grupy Rekonstrukcji Historycznych Pierwszej Samodzielnej Brygady Spadochronowej. W mundurach niemieckich wystąpili miłośnicy historii z Łodzi, Poznania i Torunia. Broń wypożyczyli z łódzkiej Wytwórni Filmów Fabularnych, a do pozoracji pola walki wykorzystali świece dymne.
Rekonstrukcja była filmowana, więc na planie padały komendy „Gotowi! Akcja!”. W przerwach między ujęciami uczestnicy bitwy biegali z aparatami cyfrowymi, aby jak najwięcej scen zachować w kadrze do rodzinnego albumu.
W grupie miłośników historycznych rekonstrukcji są panowie w wieku od 15 do 55 lat: kustosz, ochroniarz, lekarz oraz uczniowie. Przygotowują pokazy i biorą udział w zlotach grup rekonstrukcyjnych. Sobotnie starcie było przygotowaniem grupy do udziału w imprezie planowanej na rok 2006 – rekonstrukcji walk o most w Arnhem.

Pytanie czy ktoś z Was to widział?
Napisano
Witam

Dzisiejszy rekreacyjny wypadzik to: ja-- guzik z kotwicą, mały grenadierek francuzki, prusak z koroną , guziczek francuzki ze zbroją, wielki guzik chyba od palta ( bicia jeszcze nie odczytane) ,1 kopiejka, Konrad 2 kopiejki, 5gr 1923, 2 groszki i kalesoniaki.

pzdr.
Napisano

W końcu trafił się garnek.Zrobiło się póżno.Wykopaliśmy swoje.Czas było zamaskować miejsce,co nie za bardzo się udało.

Napisano
Witam

Dzisiejszy wypadzik: Konrad 8 monetek ( 1 groschen, boratynki i inne) oraz piękny posrebrzany guziczek z orłem królestwa polskiego, ja; 20 monetek ( 12 tak za bardzo nie wiadomo jakich , cos między boratynkami a szelągami Augusta), 2* 1 kopiejka, 1/2 kopiejki, grosz Augusta, 1 groschen, 1 grosz polski z miedzi krajowej 1823r, 2 pfennigi 1938 ( z duża swastyką i małym orłem) i srebny szóstak Kazimierza 1667, 2 klamereczki cywilne, 3 guziki ( z polskim orłem, pozłacany z carskim i gładki, krzyzyk , naparstek i plomba z orłem w koronie.
Wypadzik bardzo udany...

pzdr.
Napisano
Witam

U wujka jeszce nie byłem , wykorzystałem swoje cztery dni wolnego i byłem na działce przygotować się do egzaminu. Dzis popchnąłem pierwsze trzy etapy egzaminu ( jeszcze tylko dwa egzaminy w srodę), z wykrywaczem byłem tylko raz na 1.5 godzinki: srebrna carska obrączka ( pęknieta), 1/2 kopiejki, 1 kopiejka, 2 grosze Stasia i boratynka.

pzdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie