teach1 Napisano 4 Sierpień 2005 Autor Napisano 4 Sierpień 2005 WitamTrafiłem taką monetkę i nie mogę poradzić sobie sam z identyfikacją Chyba srebro śr.17mm. wydaje się gruba do swojej średnicy 2mm.dodam 4 zdjęcia w róznych położeniach.Napisy jakby po łacinie lub coś w tym stylu ,ale nie potrafię odczytać Proszę o jakieś wskazówki lub identyfikację tej monetkiDziękiPozdr
teach1 Napisano 4 Sierpień 2005 Autor Napisano 4 Sierpień 2005 Tez mi się kojarzy na pierwszy rzut oka ,ale moja wiedza jest zbyt skromna w tym temacie .Zapomniałem dodac,że jest to odwrotka
iglanadon Napisano 5 Sierpień 2005 Napisano 5 Sierpień 2005 rzym na 100%, ale nie wiem którego cesarza bo takiego jeszcze nie spotkałem, napis też kpl nie czytelny
dziki1958 Napisano 5 Sierpień 2005 Napisano 5 Sierpień 2005 ANTONINVS PIUS (138 -160) Av. ANTONINVS AVG PIVS P P.Rv. TR POT COS II. INSYGNIA KAPŁAŃSKIE.2,81g srebro 139 rok wybicia
teach1 Napisano 5 Sierpień 2005 Autor Napisano 5 Sierpień 2005 dzięki jaka może być wartość tej monetki 30zł?
elnio Napisano 5 Sierpień 2005 Napisano 5 Sierpień 2005 Jeżeli to srebro (a jeżeli metal jest biały to srebro), to mogę tylko potwierdzić opinię kolegów, że to rzymski denar Antoninusa Piusa.Jak zwykle bardzo proszę o informację na temat miejsca znalezienia (mniej więcej, wystarczy mi np. gmina) i jeżeli to możliwe wagi monety.Szczegóły tutaj: http://www.poszukiwanieskarbow.com/numizmatyka/znaleziska-rzymskie.html Pozdrawiam Arek elnio@wp.pl
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.