Skocz do zawartości

Straż Graniczna II RP

kolekcj

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Tak, sprawdzałem w obu. Nie ma nic. A co do sprawy" KRUSZYNY to tam są o ile mnie pamięć nie myli tylko dokumenty do 1939 roku,a nie z kampanii.

Jakimś wyjściem może być nadanie sprawy IPN w formie zawiadomienia dla prokuratury. Może zajmą się tym i sami znajdą potrzebne Ci dane?
  • Odpowiedzi 54
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Z opisem stopni nie powinno być większych problemów jeśli chodzi o SG.Z Twoich opisów kolekcjoner wnioskuję tylko że może chodzić o wcześniejsze formacje(te mundury wojsk wlkp.)W SG 2 strażnicze ,2 podoficerskie,6 oficerskich.
Do sqh-informacje z podanego przez ciebie żródła znam z tzw.drugiej,ręki ale w moim temacie jest tego mało.
Napisano
KRUSZYNA jeśli to nie problem to proszę opisz mi te o których mówisz. Bo nie chodzi mi tyle o nazwanie ich, co wizualizację tego jak wyglądały na rękawach. Jak byś mógł, to będę bardzo wdzięczny. Jak widzisz od dłuższego czasu nikomu się to tutaj nie udało.
Napisano
Napewno w IPN to by trwało latami, jeśli nie dłużej. Tymbardziej, że teraz znaczne siły zaangażowano w sprawy śledztwo Katyńskie. Zawsze jednak lepiej późno niż wcale. Zresztą to jest tylko jakiśtam luźny pomysł. Nie wiem czy wogóle przyjmą takie zgłoszenie.
Napisano
NA sto procent nie wiem,ale;
strażnik-gładki pagon
starszy strażnik-jedna belka
sierżant-kiedyś przodownik-jedno V
starszy sierżant-kiedyś starszy przodownik-dwa V
podporucznik-kiedyś aspirant-jedna *
porucznik-kiedyś podkomisarz-dwie *
kapitan-kiedyś komisarz-trzy *
major-kiedyś nadkomisarz-dwie belki jedna *
podpułkownik-kiedyś inspektor-dwie belki dwie *
pułkownik-kiedyś nadinspektodwie belki trzy *
Kiedyś -to przed końcem roku 1937-zmiany nastąpiły w wyniku militaryzacji formacji bardziej kiedyś zbliżonej do służb cywilno-policyjnych,stopnie tożsame z PP.Powodem zmian była coraz bardziej napięta sytuacja polityczna na granicy.Spektrum służby zmieniało się ze zwalczania pospolitych przestępstw granicznych(przemyt)na polityczne(zwalczanie wywiadu,prób sabotażu itp.)
Wiązało się to też z lepszym wyposażeniem-transport(rowery,motocykle)nowsza broń, łaczność(telefony).
Ale się rozpisałem ,uff...
Napisano
Królu złoty"! O to właśnie chodziło. Jak teraz rozszyfrujesz jeszcze te wielkopolskie to już będę naprawdę w niebie.

Choć nie ukrywam, że chętnie bym zobaczył jakąś podkładkę pod Twój spis, skoro nie jesteś pewien.
Napisano
Z tą podkładką będzie problem bo jestem odcięty od swoich szpargałów-materiałów i biblioteki.I jeszcze jakiś czas będę.Ale przy pierwszej sposobności postaram się temat bardziej uwiarygodnić.Piszę na sucho,bez dostępu do swoich materiałów.
pozdrawiam
kruszyna
Napisano

Witam. w związku z zainteresowaniem sie sprawą przesyłam kilka fotek mojego pradziadka, który służył w straży granicznej w Zbąszyniu. Moze ma ktos dokładne rysunki patek i odznaki strazy granicznej?

Napisano
Na zdjęciu nr.2,Twój szanowny pradziadek jest w mundurze wojskowym w stopniu kaprala.Owalna pod odznaczeniami odznaka SG.Zdjęcie po mobilizacji?
Na zdjęciu nr.3,jest najprawdopodobniej załoga komisariatu SG w Zbąszyniu.
Zdjęcie nr.1.w mundurze strażnika SG.
Piękne zdjęcia,pozdrawiam
kruszna
PS.Proszę o kontakt na priv.
Napisano
We wrzesniu jakis niemiec z V kolumny go podpi..l i zwiał do Grójca pod Zbąszyniem. Tam też dostał się do niewoli. Miał szczęście że go nie rozstrzelali na miejscu za udział w postaniu wlkp. Uratowało go to że wcześniej był żołnierzem zawodowym w pruskiej armii(z opowiadań rodzinnych ponoć feldwebel) odznaczony zelaznym krzyzem. Trafił do obozu jenieckiego i do konca wojny tam siedział.
Napisano
a co do wąsa to widziałem foty z lat 70 na ktorych nadal ma takiego wąsa. widocznie staroświecki był- a że kto inny nosił... trudno.
  • 2 weeks later...
  • 2 months later...
  • 2 months later...
Napisano
Mam dostęp do kilkunastu fotek Straży Granicznej z Kresów (granica rumuńska). Zdjęcia przedstawiają oficera, który brał wcześniej udział w Powstaniu Wielkopolskim. Po 17 IX 1939 r. dostał się do niewoli sowieckiej i stracony prawdopodobnie w Katyniu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie