kolekcj Napisano 12 Sierpień 2005 Autor Napisano 12 Sierpień 2005 Tak, sprawdzałem w obu. Nie ma nic. A co do sprawy" KRUSZYNY to tam są o ile mnie pamięć nie myli tylko dokumenty do 1939 roku,a nie z kampanii. Jakimś wyjściem może być nadanie sprawy IPN w formie zawiadomienia dla prokuratury. Może zajmą się tym i sami znajdą potrzebne Ci dane?
KRUSZYNA Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 Z opisem stopni nie powinno być większych problemów jeśli chodzi o SG.Z Twoich opisów kolekcjoner wnioskuję tylko że może chodzić o wcześniejsze formacje(te mundury wojsk wlkp.)W SG 2 strażnicze ,2 podoficerskie,6 oficerskich.Do sqh-informacje z podanego przez ciebie żródła znam z tzw.drugiej,ręki ale w moim temacie jest tego mało.
KRUSZYNA Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 To z IPN jest niezła myśl.Ale oni mają teraz tyle do roboty...wybory...tego opluć,tego oczyścić...
kolekcj Napisano 12 Sierpień 2005 Autor Napisano 12 Sierpień 2005 KRUSZYNA jeśli to nie problem to proszę opisz mi te o których mówisz. Bo nie chodzi mi tyle o nazwanie ich, co wizualizację tego jak wyglądały na rękawach. Jak byś mógł, to będę bardzo wdzięczny. Jak widzisz od dłuższego czasu nikomu się to tutaj nie udało.
kolekcj Napisano 12 Sierpień 2005 Autor Napisano 12 Sierpień 2005 Napewno w IPN to by trwało latami, jeśli nie dłużej. Tymbardziej, że teraz znaczne siły zaangażowano w sprawy śledztwo Katyńskie. Zawsze jednak lepiej późno niż wcale. Zresztą to jest tylko jakiśtam luźny pomysł. Nie wiem czy wogóle przyjmą takie zgłoszenie.
KRUSZYNA Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 NA sto procent nie wiem,ale;strażnik-gładki pagonstarszy strażnik-jedna belkasierżant-kiedyś przodownik-jedno Vstarszy sierżant-kiedyś starszy przodownik-dwa Vpodporucznik-kiedyś aspirant-jedna *porucznik-kiedyś podkomisarz-dwie *kapitan-kiedyś komisarz-trzy *major-kiedyś nadkomisarz-dwie belki jedna *podpułkownik-kiedyś inspektor-dwie belki dwie *pułkownik-kiedyś nadinspektodwie belki trzy *Kiedyś -to przed końcem roku 1937-zmiany nastąpiły w wyniku militaryzacji formacji bardziej kiedyś zbliżonej do służb cywilno-policyjnych,stopnie tożsame z PP.Powodem zmian była coraz bardziej napięta sytuacja polityczna na granicy.Spektrum służby zmieniało się ze zwalczania pospolitych przestępstw granicznych(przemyt)na polityczne(zwalczanie wywiadu,prób sabotażu itp.)Wiązało się to też z lepszym wyposażeniem-transport(rowery,motocykle)nowsza broń, łaczność(telefony).Ale się rozpisałem ,uff...
kolekcj Napisano 12 Sierpień 2005 Autor Napisano 12 Sierpień 2005 Królu złoty"! O to właśnie chodziło. Jak teraz rozszyfrujesz jeszcze te wielkopolskie to już będę naprawdę w niebie. Choć nie ukrywam, że chętnie bym zobaczył jakąś podkładkę pod Twój spis, skoro nie jesteś pewien.
KRUSZYNA Napisano 12 Sierpień 2005 Napisano 12 Sierpień 2005 Z tą podkładką będzie problem bo jestem odcięty od swoich szpargałów-materiałów i biblioteki.I jeszcze jakiś czas będę.Ale przy pierwszej sposobności postaram się temat bardziej uwiarygodnić.Piszę na sucho,bez dostępu do swoich materiałów.pozdrawiamkruszyna
kolekcj Napisano 12 Sierpień 2005 Autor Napisano 12 Sierpień 2005 Będę czekał niecierpliwie i sam też będę szukał.
-adi- Napisano 17 Sierpień 2005 Napisano 17 Sierpień 2005 Witam. w związku z zainteresowaniem sie sprawą przesyłam kilka fotek mojego pradziadka, który służył w straży granicznej w Zbąszyniu. Moze ma ktos dokładne rysunki patek i odznaki strazy granicznej?
KRUSZYNA Napisano 17 Sierpień 2005 Napisano 17 Sierpień 2005 Na zdjęciu nr.2,Twój szanowny pradziadek jest w mundurze wojskowym w stopniu kaprala.Owalna pod odznaczeniami odznaka SG.Zdjęcie po mobilizacji?Na zdjęciu nr.3,jest najprawdopodobniej załoga komisariatu SG w Zbąszyniu.Zdjęcie nr.1.w mundurze strażnika SG.Piękne zdjęcia,pozdrawiamkrusznaPS.Proszę o kontakt na priv.
kolekcj Napisano 17 Sierpień 2005 Autor Napisano 17 Sierpień 2005 Jeśli umieścisz lepszy skan fotografii numer 2 (albo samego tylko kołnierza) być może uda się ustalić w jakim pułku służył.
Boruta Napisano 18 Sierpień 2005 Napisano 18 Sierpień 2005 Hmm, czy po wrześniu 39 zgolił ten wąsik, czy zapuścił większe ;-)? Przepraszam, tak mi się kojarzy.Pozdrawiam
kolekcj Napisano 18 Sierpień 2005 Autor Napisano 18 Sierpień 2005 Taka był wtedy moda nie tylko u naszych sąsiadów :)
-adi- Napisano 18 Sierpień 2005 Napisano 18 Sierpień 2005 We wrzesniu jakis niemiec z V kolumny go podpi..l i zwiał do Grójca pod Zbąszyniem. Tam też dostał się do niewoli. Miał szczęście że go nie rozstrzelali na miejscu za udział w postaniu wlkp. Uratowało go to że wcześniej był żołnierzem zawodowym w pruskiej armii(z opowiadań rodzinnych ponoć feldwebel) odznaczony zelaznym krzyzem. Trafił do obozu jenieckiego i do konca wojny tam siedział.
-adi- Napisano 18 Sierpień 2005 Napisano 18 Sierpień 2005 a co do wąsa to widziałem foty z lat 70 na ktorych nadal ma takiego wąsa. widocznie staroświecki był- a że kto inny nosił... trudno.
-adi- Napisano 19 Sierpień 2005 Napisano 19 Sierpień 2005 kolekcjoner jak tylko naprawie poczte to ci wysle.
kolekcj Napisano 19 Sierpień 2005 Autor Napisano 19 Sierpień 2005 Nie śpieszy się, ale chętnie pomogę.
-adi- Napisano 17 Listopad 2005 Napisano 17 Listopad 2005 kolekcjoner dostałeś fotki? Kiedyś je wysyłałem i powinny chyba dojść. Podaj jeszce reaz adres maila,
kolekcj Napisano 17 Listopad 2005 Autor Napisano 17 Listopad 2005 Nic nie doszło. Mój e-mail to lodbrogMAŁPAo2.pl
ułan Napisano 30 Styczeń 2006 Napisano 30 Styczeń 2006 Mam dostęp do kilkunastu fotek Straży Granicznej z Kresów (granica rumuńska). Zdjęcia przedstawiają oficera, który brał wcześniej udział w Powstaniu Wielkopolskim. Po 17 IX 1939 r. dostał się do niewoli sowieckiej i stracony prawdopodobnie w Katyniu.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.