Skocz do zawartości
  • 0

krzyżyk XIXw?

sopel69

Pytanie

Napisano

Cześć znalazłem taki oto krzyżyk wysokość 5,5 cm szerokość 2,8 cm w środku drewno z zewnątrz metal jakiś kolorowy może mosiądz (chyba był posrebrzany) tkwił w murze ogrodzenia który postawiony był jak się dowiedziałem ok. 200 lat temu, co o tym sądzicie? pozdrowienia

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
haki mur rozebrali a z gruzu porobili hodniki na błotnistej drodze koło mego domu. Z takiego kawałka go wyciągełem, tak był wmurowany być może coś upamiętniał a pochodził z posiadłości Krasińskich. Chyba nie pomyślałeś że wyrywałem go z istniejącego muru? do wandali nie należę choćby z tego powodu, że to było germańskie plemię ;)
Napisano
A nie toczyły się tam walki w 1863, Ten krzyz jest charakterystyczny dla tego okresu tz. biżuteria czarna. Drewno to heban. nit pośrodku może kryć relikwię.To tylko takie przypuszczenia. A ten mur był w koło dworu lub majątku? Pozdrawiam .
Napisano
w okolicy były walki w 1863, a co do tego konkretnego miejsca nie mam informacji, mur otaczał dwór w którym mieszkał zarządca posiadłości (teraz to ruina)oczywićcie był tam PGR więc zdewastowano wszystko, a w odległości jakiś 3-4 km kiedyś stał pałacyk Krasińskich ale niemcy w wojnę go zniszczyli został tylko park z pięknymi egzotycznymi drzewami .
Napisano
co do itu" na zdięciu tego dobrze nie widać jest tam zachowany fragment jakby promieni? może to aureola przy głowie Jezusa wygląda na to że chyba kiedyś był na tym krzyżyku.
Napisano
Duże prawdopodobieństwo raczej , że jedynie litery pod aureolą JHS chyba, że są ślady po podobnuch nicikach na ramionach pozostałych. To jest krzyż powstańczy, a walki mogły się toczyć i tam. Dworek zarządcy ale także należał do Krasińskich. Przeszukaj park za równo w jednym jak i w drugim miejscu. Co do metalu to da do złotnika on za pomocą odczynników określi metal.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie