Skocz do zawartości

szabla z wody

Barnaba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
witam
targnąłem dziś z wody szabelke pruską. najważniejsze jest dla mnie czy ktoś ma jakąś wiedzę na temat konserwacji żelaziwa wyciągniętego z wody. będe wdzieczny za każdą informację. na razie szabelka moczy się w wodzie z owego jeziorka.
pzdr
Bar_Naba
Napisano
przede wszystkim pozostawic w wodzie, po drugie przygotować się do przełożenia do wodnego inhibitora korozji który zatrzyma niszczenie metalu ( w razie co służe pomocą - sprawdzone działanie )

pozdrawiam,
Krzysiek
Napisano
Ja wszystkie swoje fanty z wody, które leżały tuż pod piaskiem, na miejscu ogarniałem z rdzy, w domu doczyszczałem, potem przetarcie smarem/wd40 i na półkę. Dobrze się trzymają i nic z nich nie leci. Mowa oczywiście o fantach II-wojennych. Pozdrawiam.
Napisano
wszystko zależy od tego jak bardzo chcesz zabezpieczyc znalezisko :) a rdza i tak sobie poradzi ze smarem .. nawet 5mm warstwą
  • 3 weeks later...
Napisano
Witam
Rdzy nie nalezy usowac przez scieranie bo zniszczymy bicia i sygnatury lecz specznic ja i usunac szczotka druciana Smary posiadaja siarczki w sobie i powodyja korozjie same z siebie.Proponuje najtansza wazeline lub srodki kupione w sklepach z bronia
Hej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie