Skocz do zawartości

Odkrycie Tominewa!!! Co to jest?

Rekomendowane odpowiedzi

A to jest deuga strona. Są na niej dwie gwiazdki i 11 w kółku i rzymska jedynka też w kółku. Średnica pieczęci to 15 mm. Od czego jest ta pieczęć? Znaleziona na pozycjach obonnych (okopach) z pierwszej wojny światowej w okolicy rzeki Wkry.

A t najdziwnejsza rzecz którą ostatnio znalazłem. To coś było znalezione razem z kośćmi zwierząt. Na końcu są ślady mocowania jakimś wiązaniem prawdopodobnie do jakiegoś patyka. Może to grota strzały lub cośw tym sensie. Najdziwniejsze jest to że zostało to znalezione w okopach z I wojny światowaj.

Witam! Co do grotu jest to współczesny grot wykonany ze starego noza o czym świadczy niesymetryczne położenie trzpienia mocójącego w stosunku do krawędzi tnących. Brzyśce jeden jest większy drugi mniejszy. Kości też nie saa zbyt stare. A co do śladów po oplocie. Są dość wyraźne chyba sam zerwałeś oplot. Z jakiego materiału ten oplot był wykonany. Na podstawie tego fragmentu kości nie mogę ustalić jakie było to zwierze. Odkrycie dość ciekawe. Pozdrawiam.

Witam Hakas!!!Dzieki za dość dokładną opinię, widzię że znasz sie na rzeczy. Co do oplotu na końcówce to na moje oko wykonany jest z jakiegoś drobnego sznurka i jest dość dokładnie skręcony, nie zrywałem go! Został wykopany tak jak widzisz na fotce.Widać że jest on stary bo przy próbieoderwania kawałka rozsypuje sie. Grubość tego grotu przedstawia sie nastepujaco: Przy końcówce razem z oplotem wynosi: 2mm, posrodku wynosi 1,5 mm, A na szpicy 1mm. Powiedz mi jak szacujesz jego wiek i do czego służył!!!!
Wielkie dzięki za informację. Z góry dziękuję
tominew

Witaj! Sam grot bez trzpienia obsadowego ma około 5cm trzpień ma jakieś 3cm może to być grot od strzały do łuku. To sugeruje grubość i wielkość. Jest wykonany ze starego nożo to już opisałem wcześniej. Ciekawi mnie gdzie go znalazłeś. Jestem ciekwa jaki materiał został użyty na oplot. To mogło by dużo powiedzieć. Nie chcę datować ponieważ grot jest nie typowy. Czy teren był podmokły? Czy kości nosiły ślady sprawiania? Pozdrawiam.

Witaj!!! Grot ten znalazłem przy rzece Wkrze (15m od rzeki)niedaleko Szczypiorna.Grot razem z kośćmi spoczywał na przedpiersiu okopu z 1 wojny światowej, mógł być wykopany jak kopali okopy? Okopy te razem z tym grotem były na wzgórzu nad rzeką, myślałem że to może być kurchan? Ale nie znam sie na tym? Co do materiału jaki został użyty to ciężko stwierdzić , ponieważ w raz z oplotem jest sporo rdzy, więc cieżko jest co kolwiek rozpoznać. Widać jedynie że oplot jest dość dokładnie skleciony.Teren poniżej wzgórza jest podmokły ale na górze jest sucho. Wysokość tego pagórka oceniam na jakieś 10-14 m od rzeki. Może te informacje coś ci powiedzą. Jak uda mi sie to wrzuce fotki tego pagórka. Pozdrawiam

Czy było tam więcej kości? To nie koniecznie musi być kurchan. Poprostu zwierze trafione uszło myśliwemu. Grot na pewno jest wykonany ze starego noża. Taka technika była wymuszona oszczędnością. Metal był cenny. Oplot dobrze wykonany może świadczyć o starannym wykonaniu pocisku. Co do datowania musze być ostrożny bo grot jest nietypowy. Ostatnio moi koledzy znaleźli ostrogę z X wieku na pozycjach z IWŚ obok łusek z mosina. Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie