Jakku Napisano 28 Lipiec 2005 Autor Napisano 28 Lipiec 2005 Monetka mała jednostronna z lichego srebra. Jak na fotografii. Dziwna jakaś litera z koroną. W katalogach monet polskich oraz czeskich od XVI w. nie znalazlem. Szczerze potrzebuję pomocy w identyfikacji.
Jakku Napisano 31 Lipiec 2005 Autor Napisano 31 Lipiec 2005 Ponieważ już ponad 100 razy zaglądano na tą monetkę i nie ma żadnego komentarza to wrzucam znacznie lepszy skan. Poniewnie prosze o pomoc w identyfikacji. Może namiary na jakąś literaturę to poszperam sam w bibliotece.
chroberek Napisano 3 Sierpień 2005 Napisano 3 Sierpień 2005 Witam, Jest to halerz Ludwika Jagiellończyka (1516-1526) menica Wrocław.Pozdrawiam
Jakku Napisano 7 Sierpień 2005 Autor Napisano 7 Sierpień 2005 Dzięki chroberek" za pomoc. Ale czy mogę Cię prosić o wskazanie w literaturze? Przeglądałem monety Ludwika Jagiellończyka w Kopickim i tam halerze wroclawskie są dwustronne i inne. Przeglądałem też czeskie katalogi monet od 1526 roku to owszem jednostronne halerze były i wyglądały podobnie tzn. w środku pierwsza litera imienia panującego z korona a z boku podobnie jak na mojej monecie literki RP. Cały czas uprzejmie proszę o wskazanie w literaturze mojego przypadku. Wszystkim dziękuję uprzejmie za pomoc.
chroberek Napisano 7 Sierpień 2005 Napisano 7 Sierpień 2005 Witam, Powinna być jeśli dobrze pamiętam w katalogu: Hugo Freinerrn von Saurma-Jeltsch. Ja niestety jego nie mam.Pozdrawiam,
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.