kielon Napisano 27 Lipiec 2005 Autor Napisano 27 Lipiec 2005 Koledzy eksperci,Śledząc od pewnego czasu tematy z tego działu jestem pod wrażeniem fachowej wiedzy wielu kolegów. Chciałbym więc z niej skorzystać. Prośba dotyczy najcenniejszego zdjęcia w mojej kolekcji rodzinnej.Na zdjęciu które zalączam jest mój dziadek. Zdjęcie zrobione jest w/g mojego taty ok. 1921 r. lub trochę później. Bardzo ciekawy" jest podpis z tyłu - Kieliszek Jan przy Wojsku Strzelców Granicznych, 10-ty Pułk, 7-my Szwadron, 2-gi Dyon"Czy dziadek służył w piechocie czy kawaleri? - buty z cholewami na zdjęciu? 7-my Szwadron? Co to za Wojsko Strzelców Granicznych?Będę rad za wszelkie uwagi, podpowiedzi.Pozdrawiam
dzava Napisano 28 Lipiec 2005 Napisano 28 Lipiec 2005 Czołem, przypominam że KOP został powołany dopiero w 1924 A jeżeli chodzi o poprzednie formacje graniczne to były :- Straż Gospodarczo-Wojskowa (31.10.1918- grudzień 1918 roku),- Straż Graniczna (11.11.1918 - marzec 1919 roku),- Wojskowa Straż Graniczna (marzec 1919 - 3.03.1920 roku),- Strzelcy Graniczni (3.03.1920 - 5.03.1920 roku),- Bataliony Wartownicze (31.03.1919 - 28.01. 1921 roku),- Baony Celne Ministerstwa Skarbu (28.01.1921 - 1.09.1922 roku). Tak więc twój dziadek nie mógł służyć w KOP, a w jednej z formacji ją poprzedzających.
dzava Napisano 28 Lipiec 2005 Napisano 28 Lipiec 2005 szerzej o formacjach granicznych poczytaj w encyklopedycznym opracowaniu dr J. Prochwicza na stroniehttp://www.cs.strazgraniczna.pl/sg2rp.html#kepsgPozdrawiam i miłego czytania
kielon Napisano 28 Lipiec 2005 Autor Napisano 28 Lipiec 2005 Właśnie znalazłem te same informacje. Tylko dlaczego Strzelcy Graniczni istnieli 3 dni!Istnieje publikacja o KOP - Korpus Ochrony Pogranicza 1924-1939/Barwa i Bron, J. Prochwicz", podobno są tam schematy organizacyjne, ale czy są informacje o wcześniejszych formacjach? Może ktoś posiada tę publikację?
kielon Napisano 28 Lipiec 2005 Autor Napisano 28 Lipiec 2005 Dzava wielkie dzieki za link. Nie miałem pojęcia o takiej formacji.Miła niespodzianka.
kielon Napisano 28 Lipiec 2005 Autor Napisano 28 Lipiec 2005 Ze strony Strazy Granicznej:1. Nazwa formacji - Strzelcy Graniczni. 2. Data powstania - 3 III 1920. 3. Data rozwiązania (przekształcenia) - 6 X 1920 wydano rozkaz o likwidacji Strzelców Granicznych - zlikwidowane całkowicie z dniem 5 III 1921. 4. Podległość organizacyjna - Ministerstwu Spraw Wojskowych. 5. Wielkość formacji. 9 pułków Strz. Gran., 1 samodzielny dywizjon Strz. Gran., 2 Szkoły Podoficerskie Strzelców Granicznych (Zegrze i Stara Wieś). 6. Dowódcy - płk Bronisław Zaniewski 7. Teren działania - granica południowo-zachodnia z Niemcami, granica północno-zachodnia z Niemcami, granica z Prusami Wschodnimi, granica Polski z Wolnym Miastem Gdańsk, polsko-litewska linia demarkacyjna, granica polsko-czechosłowacka, granica polsko-rumuńska [w rzeczywistości ze względu na toczoną wojnę polsko-bolszewicką Strzelcy Graniczni obsadzali tylko niektóre odcinki ww. granic - J.P]. 9. Struktura. Dowództwo Strzelców Granicznych, pułk Strz. Gran. - 2 dywizjony (w niektórych pułkach 3 dywizjony), szwadron szkolny - 1000 ludzi, samodzielny dywizjon Strz. Gran. - 4 szwadrony, dywizjony - 4 szwadrony. Gdyby jeszcze wiadomo gdzie stacjonowali :)
dzava Napisano 28 Lipiec 2005 Napisano 28 Lipiec 2005 nie obiecuję, ale jeżeli znajdę w książce H. Dominiczaka to ci podam.
dzava Napisano 28 Lipiec 2005 Napisano 28 Lipiec 2005 tak jak obiecałem. H. Dominiczak, Granica polsko-niemiecka 1919-1939, s. 109-116; tak pisze na temat 10 pułku WSG: na podstawie rozkazu min. spr. woj. z 21.V.20 Dtwo Strzelców Gran. przystąpiło do formowania kolejnego 10 pułku, który powstał na bazie 3 samodzielnego dywizjonu (dyonu- to mój wtręt)pełniącego służbe graniczna na odcinku Prus Wsch. od Przerosla (powinno być Przerośli) do rajgrodu. Kadra uzupełniona ze szwadronów szkolnych oraz w drodze przydziału przez MSWoj. 10 pułk został przeznacz do obsadzenia gran polsko-niem na obszarze Ślaska od Dziedzic do Białej Przemszy, skąd pełniące tam służbę 7 i 8 szwadron 2 pułku miały zostać przesuniętebardziej na północ. Później
dzava Napisano 28 Lipiec 2005 Napisano 28 Lipiec 2005 ...cd. później sformowany został jeszcze 11 pułk, ale ciekawostką jest to że nigdy nie sformowano pułków nr 7,8. Stąd informacja że WSG miało 9-ć pułków.W dniu 20 lipca 1920 r., 1 dywizj. 10 pułku przydzielono nowe zadania (ale nie pisze jakie? pewnie związane z wojna polsko-bolszewicką). We wrześniu 1920 r., 10 pułk WSG wymagał kompletnego przeformowania i uzupełnienia (podobnie jak 1 i 3).W tym jednak czasie MSWoj. podjeło decyzję o likwidacji WSG.W listopadzie rozpoczęto rozformowanie, bataliony WSG stopniowo luzowały luzowały bataliony wartownicze, które przejmowały ochronę granicy. Pułki 1,9, 10 oraz szwadron 11 pułku zostały zlikwidowane przez specjalne komisje MSWoj. 5.III.21 rozformowanie dowództwa WSG zakonćzyło proces likwidacji formacji. Tyle H. Dominiczak. Nie wiem ile ci pomogłem ale tylko tyle mam materiałów. Mogę jedynie dodać, że archiwalia WSG mogą znajdować się w Archiwum Straży Granicznej w Szczecinie, gdzie przechowywana jest większość archiwali formacji granicznych. Pozdrawiam i życzę owocnych dalszych poszukiwań.
kielon Napisano 28 Lipiec 2005 Autor Napisano 28 Lipiec 2005 Bardzo Ci dziękuję za informacje. Jak na dwa dni poszukiwań to pełny sukces.Pozdrawian Jarek
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.