Gość Napisano 28 Marzec 2003 Napisano 28 Marzec 2003 Po wielu wyprawach z wykrywaczem nazbieralo mi sie troche amunicji od mausera itp.chce w koncu sie za to wziąsc i wyczyscic naboje ktore jedynie są zasniedziałe,nie ma na nich sladu rdzy....Ale czym to wyczyscic,nie bede czyscił kazdej sztuki z osobna bo zajeło by mi to z miesiąc(do tej pory czyscilem pastą Sama90 ktora dobrze sobie z tym radziła).Czy jest jakis srodek w ktorym bym mogł zanuzyc wszystkie i wyjąc w miare czyste???????
Gość Napisano 4 Kwiecień 2003 Napisano 4 Kwiecień 2003 Bardzo dobrym i sprawdzonym sposobem jest ocet 10%. Polężą w nim kilka dni i po wyciągnięciu trzeba trochę podczyśćić
Gość Napisano 1 Czerwiec 2003 Napisano 1 Czerwiec 2003 poczytaj sobie w podręczniku od chemi coś na temat elektrolizy.sprubuj chemię w sklepie np wD44,lub środki chemia w sklepach z elekronicznymi częściami, chyba że są BARDZO za śniedziałe to to nic nieda.dobry sposób to aluminium. s włoiku wlej wodę kilka pasków al i wrzuć coś stalowego np łuski. im bardziej okęcisz przedmiot aluminium tym lepiej. raz urzyty al nie nadaje się później do tego samego.
Frozzer Napisano 1 Czerwiec 2003 Napisano 1 Czerwiec 2003 do tej pory czyscilem mechanicznie, na szlifierce (oczywiscie same wystrzelone luski) mam szczotke mosiezna, i czyszcze az sie zrobia zlowete, ale to uszkadza strasznie luski i tak juz nie robie, sam nie mam sposobu na czyszczenie, do octu wsadzilem, i wyjalem i nie jestem zadowolony. eksperymentowalem z kwaskiem cytrynowym i tak stracilem nastepne 100 lusek, zrobily sie rozowe i nawet czyszczenie mechaniczne nie pomaga :(nie wiem jak sie za to wziac. chcialbym uzyskac zlote luseczki coby w tasmie ladnie wygladaly. najladniej czyscily mi sie polskie luski z wrzesnia, te w otcie ladnie sie wyczyscily.
Gość Napisano 1 Czerwiec 2003 Napisano 1 Czerwiec 2003 Wiem ze to nie forum konserwacja,ale dokonczmy wątek-własnie odkryłem znacznie lepszy sposob na czyszczenie w/w przedmiotow-wystarczy druciak do czyszczenia garnków i troche mydła efekt lepszy! łuski bardzo sie błyszczą i nie są matowe jak po occie i pasicie sama90
Frozzer Napisano 1 Czerwiec 2003 Napisano 1 Czerwiec 2003 no ale po druciaku luski maja mase malych rysek:(
IRONRAT Napisano 1 Czerwiec 2003 Napisano 1 Czerwiec 2003 Zamiast druciaka stara (niekoniecznie) szczoteczka do zebów. Spisuje się świetnie przy czyszczeniu różnych innych przedmiotów. Zamiast mydła można wykorzystać niektóre pasty do żebów.
Frozzer Napisano 1 Czerwiec 2003 Napisano 1 Czerwiec 2003 ale po takim zabiegu luseczki sa spatynowane, a czy ma ktos metode na czyszczenie a zloto" :)nie bijcie mnie za ta namowe do usuwania patyny :)ale po prostu w tasmie od mg ladniej w/g mnie wygladaja zlote luseczki a nie spatynowane :)
berthie Napisano 2 Czerwiec 2003 Napisano 2 Czerwiec 2003 Do czyszczenie większej ilości drobnych przedmiotów mozna użyć jakiegoś zamykanego naczynia, wody i materiału czyszczącego. Wkładamy przedmioty do naczynia , dolewamy wody i wsypujemy albo trociny (delikatne czyszczenie, łupiny orzechów (średnio) lub piasek(mało delikatne). Sypiemy tyle żeby zrobiło się rzadkie błotko i potrząsamy naczyniem co jakiś czas. Materiał czyszcący ociera sie o przedmioty, przedmioty ocieraja się o siebie i się wszystko czyści. Można spróbować dodać do tego trochę octu lub mydła. Mozna zamiast wodu użyć nafty w przypadku przedmiotów zardzewiałych , można też użyc innego środka czyszcącego, jak komu pasuje.pozdro
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.