Skocz do zawartości

aCzym wyczyscic????

Gość P.D

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Po wielu wyprawach z wykrywaczem nazbieralo mi sie troche amunicji od mausera itp.chce w koncu sie za to wziąsc i wyczyscic naboje ktore jedynie są zasniedziałe,nie ma na nich sladu rdzy....Ale czym to wyczyscic,nie bede czyscił kazdej sztuki z osobna bo zajeło by mi to z miesiąc(do tej pory czyscilem pastą Sama90 ktora dobrze sobie z tym radziła).Czy jest jakis srodek w ktorym bym mogł zanuzyc wszystkie i wyjąc w miare czyste???????
Napisano
Bardzo dobrym i sprawdzonym sposobem jest ocet 10%. Polężą w nim kilka dni i po wyciągnięciu trzeba trochę podczyśćić
  • 1 month later...
Napisano
poczytaj sobie w podręczniku od chemi coś na temat elektrolizy.

sprubuj chemię w sklepie np wD44,
lub środki chemia w sklepach z elekronicznymi częściami, chyba że są BARDZO za śniedziałe to to nic nieda.

dobry sposób to aluminium. s włoiku wlej wodę kilka pasków al i wrzuć coś stalowego np łuski. im bardziej okęcisz przedmiot aluminium tym lepiej. raz urzyty al nie nadaje się później do tego samego.
Napisano
do tej pory czyscilem mechanicznie, na szlifierce (oczywiscie same wystrzelone luski) mam szczotke mosiezna, i czyszcze az sie zrobia zlowete, ale to uszkadza strasznie luski i tak juz nie robie, sam nie mam sposobu na czyszczenie, do octu wsadzilem, i wyjalem i nie jestem zadowolony. eksperymentowalem z kwaskiem cytrynowym i tak stracilem nastepne 100 lusek, zrobily sie rozowe i nawet czyszczenie mechaniczne nie pomaga :(
nie wiem jak sie za to wziac. chcialbym uzyskac zlote luseczki coby w tasmie ladnie wygladaly. najladniej czyscily mi sie polskie luski z wrzesnia, te w otcie ladnie sie wyczyscily.
Napisano
Wiem ze to nie forum konserwacja,ale dokonczmy wątek-własnie odkryłem znacznie lepszy sposob na czyszczenie w/w przedmiotow-wystarczy druciak do czyszczenia garnków i troche mydła efekt lepszy! łuski bardzo sie błyszczą i nie są matowe jak po occie i pasicie sama90
Napisano
Zamiast druciaka stara (niekoniecznie) szczoteczka do zebów. Spisuje się świetnie przy czyszczeniu różnych innych przedmiotów. Zamiast mydła można wykorzystać niektóre pasty do żebów.
Napisano
ale po takim zabiegu luseczki sa spatynowane, a czy ma ktos metode na czyszczenie a zloto" :)
nie bijcie mnie za ta namowe do usuwania patyny :)
ale po prostu w tasmie od mg ladniej w/g mnie wygladaja zlote luseczki a nie spatynowane :)
Napisano
Do czyszczenie większej ilości drobnych przedmiotów mozna użyć jakiegoś zamykanego naczynia, wody i materiału czyszczącego. Wkładamy przedmioty do naczynia , dolewamy wody i wsypujemy albo trociny (delikatne czyszczenie, łupiny orzechów (średnio) lub piasek(mało delikatne). Sypiemy tyle żeby zrobiło się rzadkie błotko i potrząsamy naczyniem co jakiś czas. Materiał czyszcący ociera sie o przedmioty, przedmioty ocieraja się o siebie i się wszystko czyści. Można spróbować dodać do tego trochę octu lub mydła. Mozna zamiast wodu użyć nafty w przypadku przedmiotów zardzewiałych , można też użyc innego środka czyszcącego, jak komu pasuje.

pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie