Skocz do zawartości

ekshumacja"

peczol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ostatnio na terenie Kotła świdwińskiego"miały miejsce ekshumacje w dwóch lub trzech miejscach.Firma była ponoc profesjonalna dowodzona przez pana z PAN w Szczecinie.
Ich szlachetna praca została opisana w miejscowej gazetce w której zamieszczone były równiez zdjecia na których było widac panów pracujacych szczoteczkami delikatnie pakujacych wszystkie żeczy po zołnierzach do odzielnych kartoników guziki nie guziki oraz żeczy osobist,tak aby nic nie zostało aby było to zrobione pożadnie i z szacunkiem dla zmarlych.Pan z Akademi zrobił z siebie bohatera i wszystko było cacy.
Jednak ja zobaczyłem troche inne oblicze ów firmy która zachowała sie jak hieny w innym miejscu juz bardziej odludnionym niz te opisane w gazecie .To co zastalem na miejscu po nich przeszlo moja najśmielsze oczekiwania i granice ludzkiej moralnosci.
Mysle ze ktos powinien zajac sie ta sprawa bo to co panowie zostawili po sobie nie tylko jest nie moralne ale i niebezpieczne bo panowie zostawili fanty takie które niepowinny tam zostac.
Mysle ze takie firmy czuja sie troche bez karne i mijaja sie z celem!!!
własciwie staja sie typowa hiena cmentarna która poprostu liczy na zaliczenie sztuki a reszte ma głeboko gdzies.Może sie myle może sa jakies procedury o których niewiem jak tak prosze mi to wyjasnic...
przesyłam zdjecia

• Odpowiedzi 76
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
heh. to straszne do czego dochodzi w tym kraju. jeszcze zeby jakies zule, ale profesjonalna" firma?? masz moze wiecej zdjec??
Napisano
ale bajzel. faktycznie ktos musi sie ta sprawa zajac. osobiscie napotkalem sie z podobna sytuacja ale to robota wieśniaczkow. mianowicie widzialem rozkopane groby na poniemieckim (zapomnianym) cmentarzu w lesie do ktorych zsypywano smieci:/
Napisano

O! takie gnaty zostały po ekipie ekshumacyjnej ,podejrzewam że to coś z ręki.
O ile niektóre firmy dokonują ekshumacji fachowo to inne robia to bardzo niedbale...

Napisano
Wlanie sie zastanawialem o adanie " tematu z ekshumacja chlopakow z HJ ,ktorzy leza w masowej mogile na terenie pobliskiej wioski lecz teraz sie powaznie nad tym zastanawiam czy to ma sens.Po tym co tu zobaczylem moze bedzie lepiej jak beda tam spoczywac dalej w spokoju!
Napisano
taki temat nadaje sie do Odkrywcy!!!
kuzwa dzis dymilo co do niewypalow i P. Iza starala sie
zrobic porzadek.
TAKI temat rowniez sie nadaje, wiec Pani redaktor,
moze dalobysie to gow@#o ruszyc!!! -profesjonalisci, o ktorych cisza a nas arbarzyncow" sie tepi! ...beeeee
nie tak powinno byc w normalnym swiecie
pozdro 4 all
Napisano
To dobry pomysł. Artykuły tego typu -a przecież O" niektórzy czytają w ramach obowiązków służbowych - może uświadomiły by (przynajmniej części z Nich) że nie każdy z wykrywaczem to poszukiwacz skarbów". Przy okazji małe PR, jak wychodzi taki artykuł - męczyć różne TVN-y ,Wyborcze itp, itd - informacjami o tym. Jest taka redaktor która zajmuje się różnymi sprawami P. Red. Jaworowicz z programu Sprawa dla reportera" ( przy okazji może mała prowokacja typu ktoś zgłosił a wy zamiast podzękować nękacie go - jaki macie w tym interes?! Media chcą sensacji - więc wykorzystajmy to. Redakcja może reprezentować nas wszystkich . Tomko
Napisano
tak to bardzo dobry pomysl!!! tylko musi znalezc sie odwazny ktory by taka sprawe zglosil (moze Szanowna Pani redaktor :p) skoro nasze hobby przybiera takie haniebne stereotypy nalezalo je omowic w mediach. mozna zaczac w gazetach ronego typu. Polityka, Przekroj itp.
Napisano
Witam,

jako uczestnik prac w rejonie Świdwina czuję się w obowiązku odpowiedzieć na napastliwy post niejakiego Peczola". Przebija przezeń chyba zawiść, że to nie on pierwszy dotarł w to miejsce, ale to tylko taki domysł. Żeby ferować wyroki trzeba znać okoliczności sprawy. Z fotografii poznaję mogiłę. Tu nieco rozczaruję p. Peczola". Grób został splądrowany przez znanych już nam sprawców (zawiadomienie zostanie skierowane do prokuratury) jakiś czas temu. Zabieraliśmy tylko hałdę kości 20 żołnierzy. To należy do naszych powinności. Po zabraniu szczątków miejsce zostało uporządkowane. Jeśli p. Peczol" ma takie życzenie, prześlę na priwa" fotkę miejsca po akcji, mimo iż nie lubię udowadniać, że nie jestem wielbłądem. O naszej obecności wiedzieli wszyscy w okolicy, zatem dotarło to też do hien, które nagminnie rozkopują miejsca poekshumacyjne licząc na jakiś przegapiony fant". Nie są to wyjątki, a raczej reguła. W kotle świdwińskim" niemal wszystkie ekshumowane miejsca zostały ponownie rozkopane. Ostały się tylko te w samych centrach miejscowości. Część poszukiwaczy" udało nam się namierzyć i będą mieli spore kłopoty z wymiarem sprawiedliwości. Bo pragnę zaznaczyć, że takich dewiantów i amatorów ograbiania mogił będziemy bezlitośnie eliminować wszelkimi prawnymi środkami z tzw. środowiska. A tak zupełnie na boku to zastanawiam się, czego Pan szukał na miejscu ekshumacji? A może by tak jednak trochę podrążyć w literaturze i archiwach i znależć sobie miejsca do eksploracji, których choćby w kotle" jest mnóstwo, zamiast niepokoić zmarłych? Żeby to robić, trzeba mieć ogromną wiedzę, tygodnie przygotowań i całe pliki zezwoleń oficjalnych instancji wszelkiej maści.

Pozdrawiam,

Piotr Brzeziński, Szczecin
Napisano
Dodam jeszcze, że nie jesteśmy żadną firmą i prace przeprowadzamy jako wolontariusze. Wiem, że w tym dzikim kraju takie rzeczy się w głowie nie mieszczą, ale kto chce, niechaj wierzy. Każdy z nas pracuje zawodowo w zupełnie innej branży, podobnie uczestniczący w tychże ekshumacjach wolontariusze z Niemiec i Szwajcarii.
A następnym razem znalezione przy poległych wojskowe śmieci" chętnie przekażemy p. Peczolowi", bo chyba to go najbardziej interesuje.

Piotr Brzeziński
Napisano
Dzięki, nie zwróciłem uwagi. Oprócz saperki widzę jeszcze detektor metalu. Trochę ten post p. Peczola" zaczyna trącić obłudą.
Na temat ekshumacji w kotle" planujemy zamieścić w Odkrywcy" artykuł.
Pozdrowienia dla rasowych POSZUKIWACZY. Z takimi zawsze współpraca układa się dobrze, bo czują, o co w tym wszystkim chodzi. Bo nie o kasę czy też fanty". Ale żeby to pojąć, trzeba coś sobą reprezentować.

Piotr Brzeziński, Szczecin
Napisano
wyglada na to ze PECZOL to kolejny oszołom z okolic świdwińskiego kotła" czytaj hiena cmentarna,ktory robi wielkie halo,a nie wie o co w tym wszystkim chodzi.PECZOL jestes żałosny i wiecej sie nie udzielaj na forum bo sie blaznisz.
Napisano
A na forum jak w życiu. Ktoś krzyknął ukamienować profesjonalną firmę" to wszyscy snują wizję jak jej dowalić. potem ktoś krzyknął dowalić obłudnemu peczolowi" to wszyscy hura na peczola. Tylko czekać na wyjaśnienie peczola i psy wieszane na kimś następnym. Przykro się to czyta...
Napisano
Witam,

oczekuję właśnie wyjaśnienia tudzież riposty od p. Peczola" i chętnie się mile rozczaruję. Przyznam, że trochę mnie poniosło, ale chyba nikt nie przepada za nieuzasadnionymi oskarżeniami. Następnym razem niech autor tej napaści sam pofatyguje się na miejsce ekshumacji i zobaczy w jaki sposób pracujemy. To w końcu żaden sekret.

Piotr Brzeziński
Napisano
Drogi panie piot_szn
Tak sie składa ze mieszkam w okolicy i znam kocioł jak własna kieszen wiec o brak wiedzy czy o jakiekolwiek lenistwo prosze mnie nie oskarżac bo jak ma pan ochote zabiore pana w takie miejsca o których w ksiązakch opracowanach pan nie przeczyta.
Wracajac do sprawy cała mogiła była oznaczona od wiellu lat były tam krzyże kwiatki poniewaz opiekowała sie tym wszystkim rodzina z iebieskiego dworku"
Tak wiec jak miałbym takie zamierzenia jak podpowiada pan piotr i pan nashorn to zrobił bym to juz pewnie pare lat wczesniej :)tak wiec panowie prosze bez takich w samochodzie tez mam saperke i wykrywacz i nieoznacza to ze jezdze po cmentarzach i rozkopuje groby ...
Panie Piotrze z opowiadan rodziny dowiedziałem sie owszem ze były próby zplądrowania mogiły ale miało to miejsce pare dni przed zaplanowana akcja i podobno byli to ludzie z Poznania(przeciek?? niewiem).
Tak donoszą mieszkańcy którzy podobno ich przepędzili.
Tak wiec drogi panie Piotrze odwracanie kota ogonem niema zabardzo sęsu w tej sprawie i wydaje mi sie ze należy sie zastanowic co zrobic zeby do takich sytuacji dochodziło jak najżadziej.
Jezeli Faktycznie to nie grupa narobiła takiego syfu to dlaczego inaczej twierdza mieszkańcy??
Niewiem ja nimam zamiaru nikogo obrażac ani napastowac moim zdaniem i mam nadzieje nie tylko moim powinno sie doprowadzic do tego aby taich sytuacji było jak najmniej.
Sądze ze panu tez oto chodzi przynajniej z tego co pan mówi tak wiec skoro pan tego niezrobił to poco te oszczerstwa??
Napisano
Dzień dobry!
Jak widać po nicku pochodzę z tego rejonu..
Widziałem pracę w/w wolontariuszy nie raz i przez wiele godzin obserwowałem ich pracę...
Myślę, że wykonują oni kawał dobrej roboty (z wielkim szacunkiem do poległych!)i nie powinno sie pisać takich bzdetów na forum.
Wiem że mogiła była rozkopana już wcześniej i dosłownie przemieszana, a co za tym idzie nie możliwym jest pozbieranie wszystkiego nawet za pomocą detektora (kości)...
A tak na marginesie, pisze pan panie peczol", że wozi pan w samochodzie saperkę i wykrywacz - pytanie brzmi :co te rzeczy robiły na miejscu ,które pan sfotografował, wyszły na spacer? Myślę, że pomogły w przygotowaniu materiału...
nie pozdrawiam Polzin

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie