Skocz do zawartości

lotnisko Klimontów

klimut

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
http://www.infomag.com.pl/~klimontow/historia.htm
czy ktoś z Was słyszał coś o tym lotnisku, ew.posiada jakieś mapy?
Napisano
polowe lotnisko, stacjonowały tam na początku września nasze karasie, wykonano z tąd kilka lotów bojowych na bombardowanie kolumn niemieckich, nieopodal jest miejsce katastrofy południowoafrykańskiego liberatora który leciał ze zrzutami dla Warszawy, cała załoga zgineła
Napisano
ieopodal jest miejsce katastrofy południowoafrykańskiego liberatora który leciał ze zrzutami dla Warszawy, cała załoga zgineła"

a wiesz może gdzie?

PS.ja jestem współautorem strony o Klimontowie i stąd moje zainteresowanie całą sprawą
Napisano
dokładniejsze dane podam jak wgłębie się w czeluście domowego archiwum, teraz piszę z pracy i z pamieci, samolot został zestrzelony przez niemieckiego myśliwca i dość mocno się jarał jeszcze w trakcie lotu, część załogi wyskoczyła ale było już zbyt nisko, reszta spadła wraz z samolotem między wsiami Klimontów i Ostrów, zbiornik tlenowy z tej maszyny znajduje sie obecnie na wystawie archeologii lotniczej w Ochotnicy Górnej, była to wersja liberatora bodajże B-24 J, w każdym bądź razie z przednią wieżyczką strzelecką
Napisano
między wsiami Klimontów i Ostrów"
czy Tobie na pewno chodzi o Klimontów koło Sosnowca?
bo tu nie ma wsi ostrów, jest tylko dzielnica Ostrowy Górnicze ( ok. 7 km od Klimontowa)
  • 1 month later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie