klimut Napisano 18 Lipiec 2005 Autor Napisano 18 Lipiec 2005 http://www.infomag.com.pl/~klimontow/historia.htmczy ktoś z Was słyszał coś o tym lotnisku, ew.posiada jakieś mapy?
iglanadon Napisano 19 Lipiec 2005 Napisano 19 Lipiec 2005 polowe lotnisko, stacjonowały tam na początku września nasze karasie, wykonano z tąd kilka lotów bojowych na bombardowanie kolumn niemieckich, nieopodal jest miejsce katastrofy południowoafrykańskiego liberatora który leciał ze zrzutami dla Warszawy, cała załoga zgineła
klimut Napisano 19 Lipiec 2005 Autor Napisano 19 Lipiec 2005 ieopodal jest miejsce katastrofy południowoafrykańskiego liberatora który leciał ze zrzutami dla Warszawy, cała załoga zgineła"a wiesz może gdzie?PS.ja jestem współautorem strony o Klimontowie i stąd moje zainteresowanie całą sprawą
iglanadon Napisano 19 Lipiec 2005 Napisano 19 Lipiec 2005 dokładniejsze dane podam jak wgłębie się w czeluście domowego archiwum, teraz piszę z pracy i z pamieci, samolot został zestrzelony przez niemieckiego myśliwca i dość mocno się jarał jeszcze w trakcie lotu, część załogi wyskoczyła ale było już zbyt nisko, reszta spadła wraz z samolotem między wsiami Klimontów i Ostrów, zbiornik tlenowy z tej maszyny znajduje sie obecnie na wystawie archeologii lotniczej w Ochotnicy Górnej, była to wersja liberatora bodajże B-24 J, w każdym bądź razie z przednią wieżyczką strzelecką
klimut Napisano 19 Lipiec 2005 Autor Napisano 19 Lipiec 2005 między wsiami Klimontów i Ostrów"czy Tobie na pewno chodzi o Klimontów koło Sosnowca?bo tu nie ma wsi ostrów, jest tylko dzielnica Ostrowy Górnicze ( ok. 7 km od Klimontowa)
iglanadon Napisano 19 Lipiec 2005 Napisano 19 Lipiec 2005 nie, ten koło Krakowa :))))) , zbieżność nazw
iglanadon Napisano 19 Lipiec 2005 Napisano 19 Lipiec 2005 :))))) niedość że zbieżność nazw to na to wygląda że w obydwu Klimontowach były lotniska
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.