Skocz do zawartości

wilkolak w karkonosach

woytas

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W jakiejs gazecie wyczytalem, ze wehrwolf w karkonoszach dzialal do lipca-sierpnia 1945- konkretnie zbocza sniezki
czy ktos cos wie na ten temat?
Ewentualnie jakas lektura na ten temat ?
Napisano
jeśli chodzi Ci o działalność wehrwolfu w rejonie śnieżki, to nie jestem w stanie podać żadnych szczegółów. Natomiast jest udokumentowana działalność tej organizacji w d. powiecie jeleniogórskim. Dotyczy to równiez organizacji Freies Deutschland". Organizacje te posiadały tam magazyny uzbrojenia orza prowadziły działalnoścwywiadowczą i zbrojną. Na pytanie , jaki charakter miały te działania trudno mi w tej chwili powiedzeć. Może za kilka dni będę miał dane nt. źródła traktującego o działalnosci niemieckiego podziemia na terenach Dolnego Śląska w latach 1945-47. Zresztą na tym terenie działało kilkanaście organizacji tego typu.
Pozdrawiam,
Wojtek.
Napisano
witam
o Werwolfie znajdziesz w :
J.Mader - Generałowie Abwehry zezanją (niewiele)
J.wilczur - art w Argumenty nr 1/1980, str7 i inne opracowania tegoż autora w prasie
Orzechowski - Z dziejów walk o o otrwalenie władzy ludowej na Dolnym Śląsku - wyd. 1967
M.Orłowski - Zycie codzienne we Wrocławiu 45-48, Ossolineum 1991
E.Janas Działalnośc pohitlerowskiego podziemia na Śląsku odzyskanym w latach 45-47, Instytut Śląski w Opolu 1975 (!!!)
A.Kowalik - Geneza, orgaznizacja i działalność podziemia niemieckiego na Dolnym Śląsku (45-47), w Sobótka nr 4/67 (!!!)
J.Leśkow - z dziejów ewakuacji hitlerowskiej na Dolnym Śląsku w latach 43-45, w Sobótka nr 3/70
B.Pasierb - Początki przsiedlania Niemców z Dolnego Śląska, w Sobótka nr 3-4/64
R.Trys - Podziemie hitlerowskie i jego antypolska działalnośc na ziemiach zachodnich i północnych, w W walce o utrwalenie władzy ludowej, KIW 1967 Warszawa (str135 i nast)
Cz.Gołąbek, R.Tryc - z genezy i działalności Werwolfu na polskich ziemiach zachodnich - WPH z połowy lat 60-tych (niestety nie mam dokładnego numeru, ale można łatwo odszukać w spisach rocznych tematów)
miłego szperania po bibilotkach!
pozdrawiam - jerzyk
Napisano
he he he! jerzyk mnie wyręczył podając źródło autorstwa Janasa o hitlerowskim zbrojnym podziemiu. Nie będę wobec tego przewalał mojego archiwum. uffff :)
Wojtek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie