Skocz do zawartości
  • 0

Wygląda na ostrze

DarekD

Pytanie

Napisano

Wygląda na ostrze, ale czego? Sierp raczej nie, za małe,10cm długości, w najszerszym miejscu 2cm.Może scyzoryk bo ma taka wypustkę, jakby blokadę>Dzięki za sugestie.Znalezione w lesie pod Łąckiem.Obok stadnina koni.Walki w 39tym.Pozdrawiam.Darek p.s.jak się uda to dam więcej fotek.

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nalot sugeruje, że to brąz. Ale mogę się mylić. Czy w szerszym końcu nie jest złamany? Trudno to rozpoznać, ma ornament tylko z jednej strony. Pozdrawiam.
Napisano
Jest to na 99% sierp brązowy pochodzacy najprawdopodobniej z epoki brazu. Niestety nie mam tabel które pozwoliły by dokładnie wydatowac znalezisko. Radze poszukać na stronach o tematyce archeologicznej. Ze zdjecia wynika, że jest on raczej kompletne(te dwie wypustki na końcu ułatwiałymocowanie oprawek.
pozdrawiam!!!
Napisano

Wygląda na ostrze, ale czego? Sierp raczej nie, za małe,10cm długości, w najszerszym miejscu 2cm.Może scyzoryk bo ma taka wypustkę, jakby blokadę>Dzięki za sugestie.Znalezione w lesie pod Łąckiem.Obok stadnina koni.Walki w 39tym.Pozdrawiam.Darek p.s.jak się uda to dam więcej fotek.

Napisano
sierp lub brzytwa z epoki brązu,nie czyśc tego,to jest z brązu i pokryte patyną ,jak chcesz to sprzedać napisz mi meila na mmsim@interia.pl
Pozdrawiam
Napisano
Sierpowate ostrze brązowe wczesna epoka brązu. Daj większe zdjęcia to może powiem wiencej. pozdrawiam. Może jakieś wymiary byś podał. Grubość , długość ,szerokość. pozdrawiam Hakas
Napisano

Dlugosc 93mm,szerokość w najszerszym miejscu 18mm,w najwęższym 10mm grubość z jednej strony 5mm, potem coraz węższe, tawypustka, (blokada?)na 6mm. I nadal całkiem ostre:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie