Guest Posted March 20, 2002 Share Posted March 20, 2002 Jakiś czas temu niedaleko Obornik Śląskich znalazłem przedmiot który oczyściłem i no właśnie, nie mam pojęcia co to jest.Może ktoś wie ??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted March 21, 2002 Share Posted March 21, 2002 Ćwiek??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted March 21, 2002 Share Posted March 21, 2002 Czy łepek tego ćwieka jest umieszczony centralnie czy przemieszczony na jedną stronę ? Jeśli jest przemieszczony to może to być stary ćwiek do mocowania szyn do podkładów kolejowych / kolejki wąskotorowe, kopalniane a wcześniej nawet normalna kolej miała w ten sposób mocowane szyny /. jeśli jest centralnie odkuty to może to być ćwiek ozdobno-wzmacniający wielkie stare odrzwia, lub metalowy element ozdobny starej ciesielki budowlanej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted March 22, 2002 Share Posted March 22, 2002 Dzieki za zainteresowanie i odpowiedzi. Teraz juz wiem ze to ćwiek czyli jak piszecie średniowieczny gwozdz.Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam ,Tomasz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.