kris. Napisano 11 Lipiec 2005 Autor Napisano 11 Lipiec 2005 Podczas pracy z Vikingiem w wilgotnych miejscach (np.plaża po zachodzie słońca kiedy wilgotność powietrza drastycznie wzrasta)wykrywacz zaczyna się samoczynnie wzbudzać.Sygnał wiodący szybko rośnie i co kilka sekund potrzebny jest reset.Zastanawiam się czy negatywny wpływ na pracę wykrywacza ma zawilgocona elektronika czy sonda.Może ktoś spotkał się już z tym problemem i wie jak go rozwiązać?Mam już dośc chodzenia ze sprzętem zapakowanym w folii.
kris. Napisano 12 Lipiec 2005 Autor Napisano 12 Lipiec 2005 Jest to Viking 6 o jeden model starszy niż ten na stronie producenta.Chodzi mi o to że moja płyta czołowa jest w kształcie prostokąta a najnowsze posiadają płyte w kształcie trapezu.Na pewno nie jest to 6DX który ma inną elektronikę.Może inaczej.Kupiłem go 2 lata temu.Chodzę po plażach morskich.
proscan Napisano 12 Lipiec 2005 Napisano 12 Lipiec 2005 Obawiam się, że na słonej morskiej i mokrej plaży Viking nie będzie działał dobrze. Na suchym piasku - co innego.Mokry słony piach ma własności przewodzące, więc może pojawiać się sygnał tak jak na metal.Model 6DX ma kompensację wpływu grunu magnetyczego, a nie przewodzącego. Chyba że zwiększy się dyskryminację.Jeśli nie jest to wina gruntu, to być może chodzi o zabrudzenie elektroniki - zawilgocony pył całkiem nieźle przewodzi i stąd ten odpływający threshold.Nie wykluczam też, że sonda straciła szczelność.proscan
Raned Napisano 13 Lipiec 2005 Napisano 13 Lipiec 2005 Takie problemy były w przeszłości. Jako, że nie jestem elektronikiem wymieniałem całą płytkę i problem znikał, ale być może jest to jak mówi proscan nieszczelna cewka.
Foster73 Napisano 13 Lipiec 2005 Napisano 13 Lipiec 2005 Chodziłem parę razy po plażach z HS3 i bywały miejsca gdzie miałem podobny problem. Zmiana cewki nic nie dawała, a parę metrów dalej problem znikał. Możliwości są dwie; albo jak pisze Proscan ma to związek z przewodnictwem piasku albo zalega tam coś", co ogłupia wykrywkę i niestety - ale ten fragment plaży trzeba sobie poprostu odpuścić.pozdr.Foster73
kris. Napisano 15 Lipiec 2005 Autor Napisano 15 Lipiec 2005 Dziękuję za sugestie.Spróbuję uszczelnić ponownie łączenie dwóch płyt sondy i kabel jeżeli to nie pomoże to będe walczył z obudową elektroniki.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.